Conflictul dintre Israel si Hamas are radacini profunde

Evreii si arabii s-au ciocnit timp de un secol de soarta Ierusalimului. Tensiunile par a fi intotdeauna aproape de suprafata intr-un oras care gazduieste principalele locuri religioase sacre pentru evrei, crestini si musulmani. Este capitala israeliana. Ar fi capitala Palestinei daca ar fi creat un stat palestinian separat, dupa decenii de laturi verbale intre liderii israelieni si palestinieni si razboiul literal pe strada.

Negocierile esuate si recriminarile nesfarsite sunt inregistrate in registrul din Orientul Mijlociu deceniu dupa deceniu. Si acum lumea urmareste cum se desfasoara o istorie mai dureroasa intr-un scenariu prea familiar, in timp ce militantii Hamas lanseaza valuri de rachete din Gaza catre Ierusalim, Tel Aviv si alte orase israeliene, in timp ce statul evreu raspunde cu atacuri aeriene mortale care s-au nivelat Cladirile din Gaza.

Cu arsenalul superior al Israelului, macelul provocat de tara nu este probabil surprinzator. Grevele de precizie asupra unor cladiri specifice din Gaza au ucis 212 de persoane, inclusiv cel putin 59 de copii, si au ranit aproximativ 1.400, potrivit autoritatilor sanitare din Gaza. Intre timp, focul de rachete al Hamas, adesea intamplator, vizeaza Israelul, dar uneori nici macar nu aterizeaza in afara Gaza, a ucis cel putin 10 israelieni, potrivit autoritatilor israeliene.

Atacurile israeliene au condamnat din ce in ce mai mult din intreaga lume, dar prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu spune ca nu are planuri pentru o oprire imediata a asaltului. El a promis ca Hamas va plati un pret ridicat pentru atacurile sale.

Hamas a fost in contact cu Natiunile Unite, Rusia, Egipt si Qatar ca parte a eforturilor de incetare a focului, dar liderul sau superior, Ismail Haniyeh, a declarat ca ,,nu va accepta o solutie care nu depinde de sacrificiile palestinienilor oameni “, potrivit Associated Press.

Radacinile luptelor actuale pot dateaza de la fondarea Israelului din 1948, ca urmare a genocidului german al evreilor europeni in timpul celui de-al doilea razboi mondial, sau dincolo, cu palestinienii agravati de pierderea tarilor lor natale din Orientul Mijlociu.

Lupta pentru Ierusalim

Dar conflictul imediat pare acum concentrat in mod special asupra Ierusalimului. Protestatarii palestinieni si politia israeliana s-au ciocnit pe strazi zile intregi in si in jurul orasului vechi al Ierusalimului, mai multe incidente declansand loviturile cu rachete Hamas si bombele israeliene care au urmat.

Israel considera Ierusalimul ca fiind capitala ,,unificata, eterna”. A capturat Ierusalimul de Est, care include Orasul Vechi, in razboiul din Orientul Mijlociu din 1967, dar palestinienii doresc acele teritorii pentru orice eventual stat palestinian, Ierusalimul de Est servind drept capitala lor.

Cu o luna in urma, Israelul sa mutat pentru a opri unele adunari palestiniene la inceputul lunii sfinte musulmane a Ramadanului. New York Times a raportat ca, la 13 aprilie, cu 27 de zile inainte ca Hamas sa traga prima racheta din Gaza, politia israeliana s-a mutat brusc in moscheea al-Aqsa, considerata a treia locatie sfanta din Islam, si a taiat cablurile difuzoarelor care difuzau rugaciuni catre credinciosii musulmani.

Dar in aceeasi zi a fost Ziua Memoriala in Israel, onorand razboiul tarii mort. Presedintele israelian tinea un discurs la Zidul de Vest, un loc sacru evreiesc situat sub moschee, iar oficialii israelieni ar fi ingrijorati de faptul ca rugaciunile musulmane ii vor ineca adresa. Muntele Templului, unde se afla moscheea, este considerat cel mai sfant loc din iudaism.

Au existat si alte conflicte imediate. Protestele palestiniene au izbucnit in legatura cu expulzarea amenintata a zeci de familii palestiniene din cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est de catre colonistii evrei. Pe masura ce conflictul a inceput, Curtea Suprema israeliana a amanat o decizie cu privire la disputa.

Odata cu ciocnirile de la al-Aqsa si disputele de solutionare din seicul Jarrah, Hamas, pe care SUA si aliatii sai occidentali il considera a fi un grup terorist, au cerut o noua intifada sau o revolta.

Focul de rachete indreptat impotriva Israelului a urmat in curand pe 10 mai. Unele tari arabe care au relatii stranse cu Israelul au condamnat atacurile sale asupra Gaza controlata de Hamas, in timp ce Iranul, dusmanul israelian al Israelului, a incurajat atacurile Hamasului.

SUA si Uniunea Europeana deplang ambele violente. Au cerut Hamasului sa opreasca atacurile sale cu rachete. Ei spun ca Israelul are dreptul sa se apere, dar avertizeaza si tara cu privire la masacrul continuu si evacuarile de locuinte