Unde sa NU te duci cu bebelusul cand calatoresti – scurt ghid de ales cazarea

Dupa trei ieșiri cu bebelusul prin țara și una in strainatate, am adunat cateva ganduri legate de locuri de cazare in care nu mai vrem sa ajungem cu bebele. Nu de alta, dar camera de hotel a ajuns sa joace un rol mult mai important decat inainte și pentru bunul mers al vacanțelor noastre e important sa indeplineasca anumite cerințe.

O sa vedeți ca ideile de mai jos pot parea așa, de bun simț, dar noi pana sa incepem sa calatorim cu bebe nu ne-am prea gandit la ele. Caci camera de hotel era un loc in care puneam capul pe perna și adormeam. Așa ca nu prea conta cum era.

Deci, n-am mai vreau sa ajungem cu bebele in:

Hotel neincalzit sau fara izolare termica

Februarie. Catania. Vreo 10 – 11 grade la soare, in timpul zilei. Noaptea frig. Ne-am cazat intr-un bed&breakfast. Incalzirea se baza exclusiv pe aer condiționat. Saracul nu prea facea fața. Camera nu parea sa fi fost locuita de ceva vreme, deci intrase frigul in pereți. Și chiar daca ar fi stat cineva acolo inaintea noastra, temperatura tot n-ar fi ajuns la un nivel acceptabil. Nu in condițiile in care ușile de la geamul-balcon erau din lemn și cam intra vantul pe sub și printre ele.

Bebe Ana a rezistat eroic. S-a ales doar cu o fornaiala. Eu, pe de alta parte, am racit cobza și doua zile nu știam cum sa fac sa nu stranut in direcția ei.

Hotel izolat

Februarie. Acireale. Carnaval in toi. Exasperați de condițiile din B&B din Catania am plecat cu o zi mai devreme și ne-am cazat in orașul cu carnavalul pentru care venisem in Sicilia. Micul inconvenient a fost ca nefacand rezervari din timp, n-am mai gasit locuri in centru, ci la marginea orașului. Eu aș zice totuși ca nu se poate numi periferie ci pur și simplu era pe șoseaua ce ducea la Acireale

Hotelul fain, din lanțul IBIS. Singura problema a aparut atunci cand am vrut sa mancam la noua seara și ei n-aveau in restaurant decat produse de patiserie. Comanda, daca poți, din Acireale.

Asta cu foamea putea fi evitata daca știam de la inceput ca restaurantul lor nu-i tocmai restaurant. Insa cand mergi cu bebe in calatorii cred ca e important sa ai pe aproape o farmacie, un spital, dintr-astea. Plus un supermarket de unde sa poți cumpara orice ai nevoie pentru micuțul calator.

Hotel cu politica de liniște absoluta dupa ora X

Același B&B din Catania. Inițial stabilisem ca mergem fara bebe Ana in Sicilia. Pana la urma ne-a fost foarte clar ca n-o sa se intample asta. Am vorbit cu cei de la Four Room și i-am intrebat: este ok sa venim cu un bebeluș de trei luni? Da, sigur, ne-au zis. Nici o problema.

Ajungem la fața locului. Ne lasam bagajele și cand dam sa inchidem usa, vedem pe ea un afiș cu regulile de funcționare. “It is compulsory to be absolutely silent from 21 till 9 of the following morning” Ups, eroare. De ne ziceau de regulile astea, nu mai veneam. Ca na, n-o sa ne bata nimeni obrazul pentru plansul bebelușului, dar nici bine nu ne simțeam cand avea rundele nocturne de scancit.

Și pentru nu e ceva neobișnuit pentru un hostel/b&b, de-atunci am decis sa evitam, daca bugetul de permite, tipul asta de cazare.

Pensiune / B&B cu pereți foarte subțiri sau de lemn

Primavara lui 2009. Romania. Ajung pentru prima data la Vila Bran cu un grup mai mare. Ne cazam in camerele cele mai ieftine. Vine seara, mergem sa ne culcam, mai stam de povești. Și vecinii noștri la fel. Cumde știu asta? Prin pereții de lemn se auzea tot.

Nu vreau sa ma gandesc cum e sa ai niște vecini cu bebe mic. Mai ales ca seara, dupa o zi agitata, plansul e aproape garantat. Avand asta in minte, cand caut loc de cazare fug de vilutele din lemn care se gasesc in Romania la tot pasul. Imi plac, sunt pitorești, dar probabil ca o sa le frecventam atunci cand Ana mai crește. Sigur nu acum, cand a invațat sa chiuie și o face din placere, ca sa-și auda vocea :)) Asta pe langa plans.

Camere mici

Spațiu mic inseamna, de cele mai multe ori, preț mai mic. Și pana sa apara bebele ne convenea de minune. Insa tot la B&B-ul din Catania am descoperit ca nu mai merge așa.

Dupa ce-am pus bagajul ei intr-un colț, am lipit valiza noastra de perete și am blocat ușa de ieșire cu scaunul ei de mașina ne-am trezit in situația de a face slalom intr-un picior prin camera, cu ea in brațe. Și nici de schimbat sau spalat la funduleț n-a fost mai comod.

Pentru o noapte nu-i așa o mare problema, dar pentru o vacanța de 4-5 zile o camera spațioasa poate face diferența.

Bai mici și nu prea curate

Noi obișnuim sa spalam bebele la funduleț la fiecare schimbare de scutec. Și cand abia am loc sa ma strecor cu ea in baie, spalatul devine o corvada. Mai ales daca te ataca și mirosurile neplacute sau vezi murdaria de pe perdeaua de duș (de care incerci sa nu te atingi).

E mai greu sa eviți astfel de bai, ca nu prea ai cum sa-ți dai seama din poze și din descrierea hotelului. Dar daca folosiți booking.com pentru rezervare puteți citi review-urile. De cele mai multe ori o sa aflați daca exista probleme de curațenie sau nu. Și tripadvisor.com ajuta, plus amfostacolo.ro.

Hotel cu mobilier pretențios

Tot Sicilia, Modica de data asta. Dupa experiența nu prea fericita cu B&B-ul din Catania ne-am rezervat cateva nopți intr-un palazzo. O camera superba care parca te teleporta in cu totul alte timpuri. Numai calculatorul conectat la internet te readucea in zilele noastre. Mult spațiu, baie curata cu podea incalzita și radio in duș. O nebunie, confort la puterea a doua.

Insaaa, pe noptiere avea lampi inaaaalte, inalte și fragile care stateau pe baze cam micuțe pentru inalțimea lor. O manuța de bebe data peste ele și poc, se duceau lampile pe apa sambetei. Tapetul facut pe comanda ca sa se potriveasca modelului de stofa din draperii. Și-acum imaginați-va un bebe de 7-8 luni, mergand in patru labe și zgariindu-l sau improșcandu-l cu saliva ori mai știu eu ce.

Oricat de mult ne-a placut in palazzo-ul din Modica, ne-am notat intr-un colțisor din minte ca hotelurile gen IBIS sunt mult mai potrivite pentru a merge cu bebe și a nu avea nici un stres.

Pensiuni cu etaje, dar fara lift

Asta e o observație valabila pentru cei care folosesc carucioare. Pe noi nu ne afecteaza in niciun fel, purtand-o pe Ana. Dar raportul copii in carucior – copii purtați este atat de mare in favoarea primilor, incat merita sa o menționez.

Și, la final, aș mai adauga așa, ca un rasfaț, ca prefer hotelurile care au restaurant la parter, cu salon de nefumatori și room service. E clar un rasfaț, dar au fost foarte relaxante serile in care am stat cu cea mica și cina aburinda ne-a fost adusa in camera.