Cuplurile infertile care depind de donatori, in impas

Pentru ca in Romania nu mai exista nicio banca de sperma, cuplurile care vor copii trebuie sa apeleze la cele din strainatate, ceea ce inseamna costuri mai mari. Singura banca de sperma ramasa in Romania, de la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sarbu” (Giulesti) din Bucuresti, s-a desfiintat, iar cuplurile sunt nevoie acum sa apeleze la banci de sperma din alte tari.

 Importam de la danezi

La ora actuala, majoritatea clinicilor in care se efectueaza inseminari si fertilizari in vitro apeleaza la cea mai mare banca de sperma din Europa, care se afla in Danemarca. In acest moment, sunt autorizate de Agentia Nationala de Transplant pentru activitatea de import-export 16 clinici de reproducere asistata. Gasiti numele acestora pe www.transplant.ro/AuthSP_2010.htm.

Costurile sunt mai mari

Inexistenta unei banci de sperma in Romania presupune un efort financiar mai mare pentru cuplurile infertile. Inseminarea sau fertilizarea in vitro cu sperma de la donatori romani ar costa mai putin, comparativ cu procedurile pentru care se apeleaza la bancile de sperma din alte tari. In cel de-al doilea caz, cuplul trebuie sa plateasca transportul probelor de sperma, care costa aproximativ 300 de euro. Acesta nu este acoperit prin Programul National de Fertilizare in Vitro si Embriotransfer.

Barbatii care trebuie sa plece din tara pentru un timp mai indelungat si ale caror partenere urmeaza sa efectueze fertilizare in vitro isi pot conserva sperma in cateva clinici din Romania, contra cost. Autoconservarea este recomandata si barbatilor diagnosticati cu cancer (mai ales testicular), care urmeaza sa efectueze tratamente de radioterapie si de chimioterapie. „Ele pot sa reduca spermatogeneza, procesul prin care se formeaza spermatozoizii, si exista un risc mare ca barbatul sa ramana infertil. Medicii de familie si oncologi ar trebui sa-si informeze pacientii despre posibilitatea conservarii spermei”, explica dr. Anca Moisa. La Spitalul „Giulesti”, costul conservarii pe un an este de 150 de euro.

Femeile intampina mai multe dificultati

Problema bancilor de tesut ovarian este controversata in Europa, din cauza traficului de ovocite. In plus, donarea de ovocite implica riscuri, din cauza tratamentului de stimulare ovariana pe care femeia trebuie sa-l urmeze inainte. In aceste conditii, femeilor infertile nu le ramane decat sa gaseasca o donatoare din familie sau sa apeleze la ovulele ramase altor femei in urma procedurilor de reproducere, dar numai daca acestea isi dau acordul pentru a fi donate. In cazul femeilor, nu exista in Romania nici posibilitatea ca ele sa-si conserve tesutul ovarian inainte de radioterapie sau chimioterapie. Si femeile, ca si barbatii, sunt expuse riscului de infertilitate in urma unor astfel de tratamente. Pentru a-si putea conserva tesut ovarian, ele ar trebui sa mearga in clinci din strainatate. 

“Medicii de familie si oncologii ar trebui sa‑si informeze pacientii despre posibilitatea conservarii spermei” a declarat Dr. Anca Moisa, coordonatorul Centrului de Reproducere Umana Asistata Spitalul Giulesti.