Cum tratam anxietatea?

Inca din vremuri imemoriale, oamenii au avut reactii specifice in fata anumitor pericole. Aceste reactii ne-au ajutat sa supravietuim ca specie in timpuri in care fiintele umane erau mult mai fragile si mai vulnerabile decat sunt acum.

Atunci cand o persoana se confrunta cu un pericol, prima emotie pe care o traieste este frica – organismul secreta adrenalina, inima bate mai repede si pompeaza sange cu o viteza si presiune mai mare, respiratia se accelereaza iar muschii se contracta. Frica este o reactie fireasca fata de un pericol real, insa atunci cand apare teama fata de o situatie periculoasa imaginara vorbim despre anxietate. Anxietatea este definita de catre specialisti ca o afectiune psihica manifestata prin stari de neliniste, teama si ingrijorare nemotivata, in absenta unor cauze care sa le provoace.

Aproximativ 25% din populatie sufera de anxietate intr-o anumita perioada a vietii, fiind o problema de sanatate frecvent intalnita. Exista numeroase motive care cauzeaza anxietate, dintre cele mai frecvente sunt: teama de a face fata dificultatilor vietii, anxietatea legata de starea de boala sau cea conexa cu frica de moarte.

Anxietatea este insotita de urmatoarele simptome si reactii vegetative: jena precordiala, palpitatii, greutate de respiratie, vertij, tremuraturi, tulburari de tranzit intestinal, transpiratii abundente, agitatie, insomnie, iritabilitate, dificultati de concentrare, oboseala, senzatie de “nod in gat”. Durata unei crize de anxietate este, in general, de una-doua ore.

Daca aceasta afectiune este netratata poate avea, la un moment dat, repercursiuni grave asupra calitatii vietii pacientului. In timp, aceasta patologie poate conduce la izolare sociala sau chiar la depresie, afectand relatiile bolnavului cu familia, prietenii, colegii; poate influenta intr-un mod negativ capacitatea de munca, procesul de invatare sau chiar realizarea unor activitati de rutina.

Vindecarea tulburarilor de anxietate este posibila cu ajutorul tratamentului de specialitate.

Psihoterapia, prin intermediul terapiei cognitiv comportamentale, are un rol important in tratarea acestei afectiuni. In unele cazuri este eficienta expunerea gradata a pacientului la situatiile care ii provoaca stari de anxietate.

Tehnicile de relaxare, exercitiile de respiratie, exercitiile fizice sunt adjuvante eficiente in tratamentul acestei patologii.

Tratamentul medicamentos al anxietatii include: tranchilizante, neuroleptice usoare, unele antidepresive. Deoarece exista pericolul autoadministrarii abuzive de medicamente, anxietatea trebuie tratata de medicul psihiatru.

Formele usoare de anxietate se pot trata cu unele remedii naturale: roinita, passiflora, valeriana, obligeana, busuioc, lavanda, calomfir, isop. O alta forma de terapie este masajul cu uleiuri, care poate fi foarte eficient in unele cazuri. De asemenea, este indicata si aromoterapia cu ulei volatil de roinita (melissa), ylang-ylang, lavanda, bergamota si potocal (uleiurile volatile se pot folosi in lampi de aromoterapie sau se adauga in cada).

Anturajul pacientului are un rol important in tratamentul acestei boli. Este esential sa ramanem calmi si linistiti in fata manifestarilor unui pacient anxios, avand grija sa nu-l ridiculizam, sa nu devenim agresivi sau dispretuitori, dar nici sa nu fim prea impresionabili.

Cultivarea unor emotii pozitive, contactul cu persoane stenice si optimiste, mentinerea unui stil de viata sanatos si a unei diete echilibrate incoroneaza demersurile procesului de vindecare in cazul acestor pacienti.