Etnobotanicele – moda pierderii de sine

Cazurile socante a tot mai multor tineri ajunsi zilnic in spitale inconstienti, delirand, cu hainele rupte, violenti, plini de sange, cu dureri de inima, cu tulburari de respiratie si depersonalizare, strigand disperati dupa ajutor, dau dimensiunea amplorii pe care a luat-o consumul de etnobotanice in Romania, un fenomen „explozie”, scapat se pare de sub control de catre autoritati si care le pune serios protagonistilor viata in pericol.

Statisticile oficiale confirma ca, in Romania, ultimii doi ani pot fi numiti „anii etnobotanicelor”. In conditiile in care in 2008 Romania nu figura la nivel european in clasamentul privind consumul de etnobotanice, in prezent, tara noastra se afla pe un terifiant loc patru privind consumul si pe locul sapte in ceea ce priveste piata produselor etnobotanice. La sfarsitul lui 2010, in Romania erau peste 400 de magazine „de vise” si mai mult de 500.000 de consumatori. Peste 60% dintre tinerii romani sunt consumatori de etnobotanice, potrivit unui sondaj realizat de Ciado Romania. Fenomenul etnobotanicelor este greu de controlat, fiind cunoscute aproape 7.000 de specii de plante si substante de sinteza cu efect halucinogen.

„Noptile etnobotanice” – la moda in spitalele de urgente

Medicii de la spitalele de urgenta au inceput sa petreaca tot mai frecvent „nopti etnobotanice”, ne-a declarat Tudor Ciuhodaru, medic si deputat, coordonator al „Unitatii de Primire Urgente a Spitalului Clinic «Sf. Ioan»”, din Iasi. Zeci de pacienti ii ajung pe mana, zi si noapte, in fiecare luna, dar „contactul cu victimele etnobotanicelor este dificil, lucruri pe care le-am prevazut candva din pacate devin o realitate trista. Vorbesc de agresivitate, de agresiune impotriva personalului medical si de vieti pierdute. Faptul ca varsta consumului este in scadere, ca formele clinice sunt din ce in ce mai severe, ca este nevoie de dublarea numarului de internari in aceste situatii este un lucru care poate sa ingrijoreze pe oricine. S-a ajuns sa avem intoxicatii cu astfel de produse la doar 12 ani, fenomenul a devenit deja habitual, comportamental”, ne-a declarat Tudor Ciuhodaru.

Tinerii care consuma etnobotanice au reactii care de care mai violente, mai umilitoare si degradante: „Eu vreau sa scuip. Asa vreau eu sa traiesc! “, striga agresiv un tanar echipajului medical coordonat de Tudor Ciuhodaru. „Nu, mama, nu mai fac in viata mea! Mama, mama, unde esti? “, tipa disperat un alt pacient, ajuns la urgente pe targa, in stare foarte grava. „Nu mai pot, nu mai pot”, a continuat acesta sa se vaiete pe patul spitalului. Un alt caz socant este al unui tanar care, la 22 de ani, a fost adus in catuse la spital pentru ca ataca trecatorii pe strada.

Etnobotanice, consumate dupa preferinta, dimineata, la pranz sau seara

Alerta 24 din 24 de ore in cazul consumului de substante etnobotanice. Tinerii dornici de senzatii tari fumeaza ierburi cand au ocazia sau simt nevoia, fie pe stomacul gol la prima ora a diminetii, fie noaptea tarziu cand distractia sau, dupa caz, depresia, scapa de sub control. Cazul socant al elevului din Iasi care a ratat ultima proba a bacalaureatul pentru ca i s-a facut rau in curtea liceului din cauza etnobotanicelor a facut inconjurul tarii. De dimineata devreme, in loc sa ajunga in sala de examen, a ajuns pe patul de spital, agresiv. „Am pierdut Bac-ul, am pierdut tot, dar nu ma intereseaza pe mine!”, e tot ce-a mai putut spune acesta dimineata, dupa ce si-a revenit putin din lumea viselor cumparate.Alti patru elevi din Brasov, in varsta de 14-15 ani, au fost dusi cu salvarea la urgente de la Balul Bobocilor, pentru ca au consumat alcool, iar apoi au fumat ierburi halucinogene in toaleta localului unde avea loc petrecerea.

Sarbatori cu etnobotanice: un tanar a murit

Un tanar a murit de Craciun, la Craiova, dupa ce a consumat etnobotanice si a uitat gazele deschise. La trecerea dintre ani, pe 1 ianuarie 2011, un copil de numai 10 ani a ajuns la urgente la Iasi dupa ce a consumat etnobotanice. Alte zeci de tineri din toata tara au chefuit cu etnobotanice si alcool de Craciun si Revelion. Ambulantele au preluat pacienti in stari dramatice: aproape in coma, in delir, cu halucinatii, convulsii, manifestand violenta extrema.

Magazinele de vise… interzise!

La inceputul anului trecut, Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 6/10.02.2010 care prevede interzicerea a 36 de produse etnobotanice, dintre care 27 de substante si noua plante cu efect halucinogen. Cu toate astea, magazinele „de vise” au fost redeschise prin ingeniozitatea patronilor, care au inceput sa comercializeze noi ierburi halucinogene si substante care nu apar pe lista Ministerului Sanatatii.

In tot mai multe judete ale tarii, autoritatile locale au decis sa interzica comercializarea produselor etnobotanice cu efect euforic sau halucinogen in apropierea scolilor, spitalelor si bisericilor, inclusiv publicitatea pentru aceste produse.

Varianta comercializarii online este, in schimb, in plina extindere. In prezent, 57% dintre tinerii consumatori achizitioneaza produsele etnobotanice de pe Internet, in timp ce 41% le cumpara din magazine, conform sondajului realizat de Ciado Romania. Mai mult, consumatorii si dealerii devin prieteni pe retelele de socializare Twitter si Facebook, prin intermediul carora intra in posesia produselor.

Tudor Ciuhodaru: „Viata nu merita traita printre droguri”

Preocupat pentru reducerea fenomenului etnobotanicelor in Romania, Tudor Ciuhodaru transmite un mesaj prietenesc tinerilor romani: „Etnobotanicele nu sunt produse naturale, vorbim de droguri care va pot ucide. Ganditi-va ca intr-o noapte, de undeva de pe strada, o ambulanta s-ar putea sa va preia, sa ajungeti inconstienti la un spital de urgenta. Cand va treziti sa nu stiti ce vi se intampla si sa va fie frica. Sunt atatea lucruri frumoase in viata care trebuie traite. Trebuie doar sa va uitati la un rasarit de soare, sa incercati sa-l simtiti, ca sa va dati seama ca viata nu merita traita printre droguri.”

„Noptile etnobotanice“ – la moda in spitalele de urgente Medicii de la spitalele de urgenta au inceput sa petreaca tot mai frecvent „nopti etnobotanice“, ne-a declarat Tudor Ciuhodaru, medic si deputat, coordonator al „Unitatii de Primire Urgente a Spitalului Clinic «Sf. Ioan»“, din Iasi. Zeci de pacienti ii ajung pe mana, zi si noapte, in fiecare luna, dar „contactul cu victimele etnobotanicelor este dificil, lucruri pe care le-am prevazut candva din pacate devin o realitate trista. Vorbesc de agresivitate, de agresiune impotriva personalului medical si de vieti pierdute. Faptul ca varsta consumului este in scadere, ca formele clinice sunt din ce in ce mai severe, ca este nevoie de dublarea numarului de internari in aceste situatii este un lucru care poate sa ingrijoreze pe oricine. S-a ajuns sa avem intoxicatii cu astfel de produse la doar 12 ani, fenomenul a devenit deja habitual, comportamental“, ne-a declarat Tudor Ciuhodaru.Tinerii care consuma etnobotanice au reactii care de care mai violente, mai umilitoare si degradante: „Eu vreau sa scuip. Asa vreau eu sa traiesc! “, striga agresiv un tanar echipajului medical coordonat de Tudor Ciuhodaru. „Nu, mama, nu mai fac in viata mea! Mama, mama, unde esti? “, tipa disperat un alt pacient, ajuns la urgente pe targa, in stare foarte grava. „Nu mai pot, nu mai pot“, a continuat acesta sa se vaiete pe patul spitalului. Un alt caz socant este al unui tanar care, la 22 de ani, a fost adus in catuse la spital pentru ca ataca trecatorii pe strada. Etnobotanice, consumate dupa preferinta, dimineata, la pranz sau searaAlerta 24 din 24 de ore in cazul consumului de substante etnobotanice.

Tinerii dornici de senzatii tari fumeaza ierburi cand au ocazia sau simt nevoia, fie pe stomacul gol la prima ora a diminetii, fie noaptea tarziu cand distractia sau, dupa caz, depresia, scapa de sub control. Cazul socant al elevului din Iasi care a ratat ultima proba a bacalaureatul pentru ca i s-a facut rau in curtea liceului din cauza etnobotanicelor a facut inconjurul tarii. De dimineata devreme, in loc sa ajunga in sala de examen, a ajuns pe patul de spital, agresiv. „Am pierdut Bac-ul, am pierdut tot, dar nu ma intereseaza pe mine!“, e tot ce-a mai putut spune acesta dimineata, dupa ce si-a revenit putin din lumea viselor cumparate.Alti patru elevi din Brasov, in varsta de 14-15 ani, au fost dusi cu salvarea la urgente de la Balul Bobocilor, pentru ca au consumat alcool, iar apoi au fumat ierburi halucinogene in toaleta localului unde avea loc petrecerea.Sarbatori cu etnobotanice: un tanar a muritUn tanar a murit de Craciun, la Craiova, dupa ce a consumat etnobotanice si a uitat gazele deschise. La trecerea dintre ani, pe 1 ianuarie 2011, un copil de numai 10 ani a ajuns la urgente la Iasi dupa ce a consumat etnobotanice. Alte zeci de tineri din toata tara au chefuit cu etnobotanice si alcool de Craciun si Revelion.

Ambulantele au preluat pacienti in stari dramatice: aproape in coma, in delir, cu halucinatii, convulsii, manifestand violenta extrema. Magazinele de vise… interzise! La inceputul anului trecut, Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 6/10.02.2010 care prevede interzicerea a 36 de produse etnobotanice, dintre care 27 de substante si noua plante cu efect halucinogen. Cu toate astea, magazinele „de vise“ au fost redeschise prin ingeniozitatea patronilor, care au inceput sa comercializeze noi ierburi halucinogene si substante care nu apar pe lista Ministerului Sanatatii. In tot mai multe judete ale tarii, autoritatile locale au decis sa interzica comercializarea produselor etnobotanice cu efect euforic sau halucinogen in apropierea scolilor, spitalelor si bisericilor, inclusiv publicitatea pentru aceste produse.Varianta comercializarii online este, in schimb, in plina extindere.

In prezent, 57% dintre tinerii consumatori achizitioneaza produsele etnobotanice de pe Internet, in timp ce 41% le cumpara din magazine, conform sondajului realizat de Ciado Romania. Mai mult, consumatorii si dealerii devin prieteni pe retelele de socializare Twitter si Facebook, prin intermediul carora intra in posesia produselor.Tudor Ciuhodaru: „Viata nu merita traita printre droguri“Preocupat pentru reducerea fenomenului etnobotanicelor in Romania, Tudor Ciuhodaru transmite un mesaj prietenesc tinerilor romani: „Etnobotanicele nu sunt produse naturale, vorbim de droguri care va pot ucide. Ganditi-va ca intr-o noapte, de undeva de pe strada, o ambulanta s-ar putea sa va preia, sa ajungeti inconstienti la un spital de urgenta. Cand va treziti sa nu stiti ce vi se intampla si sa va fie frica. Sunt atatea lucruri frumoase in viata care trebuie traite. Trebuie doar sa va uitati la un rasarit de soare, sa incercati sa-l simtiti, ca sa va dati seama ca viata nu merita traita printre droguri.“