Un refugiat sirian care a locuit sapte luni intr-un aeroport din Malaezia castiga rezidenta in Canada

Sirianul Hassan Al Kontar locuieste timp de sapte luni pe Aeroportul International Kuala Lumpur (Malaezia). A dormit pe podea si a mancat mancare oferita de lucratorii companiei aeriene. Inca doua luni au fost petrecute intr-un centru de detentie pentru straini din acel oras.

Pe 26 noiembrie, Al Kontar a aterizat la Vancouver. Cosmarul lui s-a incheiat cand guvernul canadian i-a acordat statutul de refugiat si rezidenta permanenta. „Nu am crezut pana nu mi-au dat cartea de imbarcare”, a spus el pentru reteaua CBC la cativa metri de poarta pentru sosiri internationale a orasului nord-american. „In acest moment, am nevoie de un dus lung fierbinte. Nu mai vreau aeroporturi”, a afirmat usurat dupa ce a lasat in urma labirintul sau particular.

Povestea lui Al Kontar, in varsta de 37 de ani, aminteste de cea a lui Mehran Karimi Nasser, iranianul care a locuit timp de 18 ani pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris si a inspirat doua filme: Fallen from the Sky (1993), de regizorul francez Philippe Lioret, si The Terminal (2004), regizat de Steven Spielberg si cu Tom Hanks ca protagonist. Cu toate acestea, incercarea sirianului prezinta mai multe asemanari in timp si circumstante cu cea a Zahrai Kamalfar si a celor doi copii ai sai, care au fugit din Iran in 2006 — din cauza persecutiei politice si religioase — si au cazut in limbul legal timp de 10 luni pe aeroportul international. Sheremetivo din Moscova, pana cand au obtinut adapost si in Canada.

Dar este ceva diferit in povestea lui Al Kontar: internetul. Retelele de socializare au fost difuzorul lui si supapa lui de evacuare. De pe aeroportul care i-a fost casa de mai bine de 200 de zile, el a povestit eforturile sale de a obtine o viza, a condamnat ciocnirile din Siria si si-a exprimat tristetea ca nu si-a putut vedea familia, alaturi de care nu a mai fost de ani de zile. De exemplu, in august a impartasit cu adeptii sai dezgustul pe care il simtea pentru ca nu a putut participa la nunta fratelui sau. Dar, in plus, a aratat ca simtul umorului este necesar chiar si in cele mai rele momente si a folosit ironia si a impartasit situatii pline de umor. „A avea grija de gradina mea este unul dintre obiceiurile mele zilnice”, a publicat el alaturi de o fotografie in care aparea curatand frunzele a doua plante langa o fereastra de aerodrom.

Al Kontar s-a nascut in Sweida, un oras sirian de langa granita cu Iordan. Si-a parasit tara pentru Emiratele Arabe Unite in 2006 pentru a lucra pentru o firma de asigurari. Pasaportul i-a expirat in 2012, dar nu a putut sa-l reinnoiasca pentru ca nu facuse serviciul militar. Conflictul sirian izbucnise in urma cu un an, iar Al Kontar nu dorea sa se intoarca la Damasc, intrucat se temea sa fie fortat sa intre in randurile armatei sau retinut de autoritati pentru refuzul sau de a lua armele. Nici a fi druz, o minoritate religioasa, nu avea sa-l ajute prea mult, deoarece au fost vizati de factiuni extremiste.

Situatia l-a facut neregulat in Emiratele Arabe Unite, deoarece nu avea acte. Si uite asa in 2016 a fost arestat si deportat in Malaezia, deoarece aceasta tara nu are nevoie de viza pentru cetatenii Siriei. In acea tara i-au acordat un permis de sedere temporara de trei luni. A incercat sa calatoreasca in Turcia si Cambodgia, fara succes. Si atunci a stat amestecat timp de sapte luni pe aeroportul din Malaezia. In cele din urma, a cerut sa fie acceptat ca refugiat in Canada.

Asociatia Musulmanilor din Columbia Britanica si organizatia Canada Caring au fost decisive in aventura sa. „Am aflat prin intermediul retelelor de socializare si am decis sa ii sponsorizam cererea. Pana acum am ajutat 75 de sirieni. Avem multe solicitari, dar exista cote foarte specifice pentru aceste cazuri ”, spune Shawkat Hasan, vicepresedintele serviciilor sociale al Asociatiei Musulmanilor, telefonic la acest ziar.

La 1 octombrie a fost transferat intr-un centru de detentie pentru straini aflati in situatie neregulamentara. Nu stia daca va fi obligat sa se intoarca in tara sa. Dupa aprobarea autoritatilor canadiene, Hassan Al Kontar a fost transferat din nou pe aeroportul din Kuala Lumpur, dar de data aceasta pentru a se imbarca intr-un avion. „Sunt deja in Taiwan. Maine voi ajunge la destinatia mea finala in Vancouver, Canada”, s-a exprimat cu bucurie intr-un videoclip pe care l-a postat pe contul sau de Twitter.

Si asa a fost ca pe 26 noiembrie, acest sirian de 37 de ani, locuitor de sapte luni pe aeroport si refugiat plin de speranta, a pus piciorul pe pamant canadian. Deocamdata, el va locui in casa lui Laurie Cooper, unul dintre voluntarii Canada Caring, in Whistler, la aproximativ 120 de kilometri de Vancouver. A primit deja o oferta de munca de la un hotel local, cunoscut la nivel international pentru facilitatile sale de sporturi de iarna.