Eruptia vulcanului din La Palma forteaza o evacuare masiva

Garda Civila a evacuat deja 5.000 de persoane afectate de noul vulcan din La Palma (Insulele Canare), care a erupt duminica, la ora locala 15.12, in Montana Rajada, in zona padurii Cabeza de Vaca, in El Step. Nivelul de urgenta a trecut la semaforul rosu pe insula la ora locala 17:00 si afecteaza municipalitatile Tazacorte, El Paso, Fuencaliente, Mazo si Los Llanos de Aridane, cu aproximativ 35.000 de oameni in total.

Locuitorii din zonele Alcala si El Paraiso au fost deja evacuati, iar evacuarea cartierelor din El Paso, Los Llanos de Aridane si Tazacorte a inceput, in asteptarea avansarii limbii de lava. Autoritatile considera ca in total ar putea fi evacuate pana la 10.000 de persoane si recomanda populatiei sa inchida toate ferestrele si usile exterioare.

„Nu este de previzibil ca altcineva va trebui evacuat; lava se deplaseaza spre coasta si pagubele vor fi materiale”, a asigurat presedintele Insulelor Canare, Angel Victor Torres, la conferinta de presa de dupa sedinta comitetului de urgenta, in jurul orei zece si jumatate noaptea, ora locala. Torres a subliniat ca se elibereaza „17 sau 20 de milioane de metri cubi de lava” si, referitor la evolutia crizei, a afirmat: „Totul sugereaza ca nu vor fi noi puncte de eruptie, poate mai fi vreo alta fisura, dar este garantat.securitatea cetateanului”. Presedintele Guvernului, Pedro Sanchez, care a amanat o calatorie la New York pentru a participa la acea intalnire din La Palma, a insistat sa multumeasca contributia stiintei pentru a ajuta la prevenirea acestui fenomen.

Comitetul tehnic a raportat ca sunt doua fisuri, separate la 200 de metri, prin care materialul vulcanic iese prin opt guri. La miezul noptii oamenii erau inca evacuati imprastiati, casa cu casa.

Un mic cutremur a precedat o mare explozie in cartierul Las Manchas din municipiul El Paso, care a fost urmata de o uriasa coloana de fum si expulzarea piroclastelor. Magma a provocat initial doua fisuri, doua guri eruptive diferite in munte prin care curgeau curgerile de lava. Potrivit Involcan (Institutul Vulcanologic al Insulelor Canare), in doar cateva ore, acele doua fisuri au devenit sapte. Vulcanul a aparut intr-o zona montana nelocuita si a provocat mici incendii de padure. Autoritatile locale au cerut sa nu se apropie nimeni de zona.

Desi initial a fost ridicata restrictia zborurilor in zona, lasand decizia de zbor spre La Palma in mainile companiilor aeriene, managerul navigatiei aeriene din Spania, Enaire, a declarat in cele din urma ca nu va avea niciun efect asupra traficului aerian, ca nici un moment nu a fost inchis. Guvernul Canarelor a solicitat Ministerului Apararii interventia Unitatii Militare de Urgenta (UME), care se va deplasa in aceasta seara in Insula Canare.

Sergio Rodriguez, primarul din El Paso, a declarat in declaratii la acest ziar ca lava a deteriorat unele case, dar ca, in principiu, „nu va fi problematic”. De asemenea, acesta a asigurat ca aproximativ 350 de persoane se indreapta spre terenul municipal de fotbal, unde vor ramane pana cand situatia va fi controlata. Ministerul Educatiei al insulelor a decis sa suspende cursurile luni in aceasta zi in municipalitatile El Paso, Los Llanos de Aridane si Tazacorte, potrivit Canarias Radio.

Roiul seismic de la Cumbre Vieja care a inceput sambata trecuta, 11 septembrie, a dus, intr-un proces rapid si energic, la un episod teluric care se produce la o jumatate de secol dupa Teneguia, pana in prezent cel mai tanar vulcan din Spania la suprafata. Vulcanul a aparut intr-o zona de munte nelocuita in timp ce evacua populatia cu mobilitate redusa in orasele din apropiere, provocand mici incendii forestiere.

Dupa doua zile linistite pe Insula Canare, activitatea seismica se reactivase cu mai multe cutremure resimtite de populatie duminica dimineata (cel mai mare de 3,8), dand marturie clara ca criza vulcanica se precipita. Miscarile au fost resimtite in sase locatii. In plus, numeroase cutremure cu magnitudinea 2 se repeta iar si iar la adancimi din ce in ce mai mici in apropierea oraselului El Paso, trei dintre ele resimtite si de palmieri, potrivit datelor Institutului National Geografic (IGN). De cand a inceput acest fenomen, IGN a inregistrat peste 6.600 de mici cutremure in zona Cumbre Vieja, in sudul orasului La Palma. 

Acest roi seismic, asa cum este numita aceasta concentratie temporara intr-un singur loc a numeroase cutremure de magnitudine mica, a alertat oamenii de stiinta cu privire la posibilitatea unei eruptii vulcanice de suprafata. Activitatea vulcanica de pe La Palma a incetat de la eruptia Teneguia in 1971, la varful sudic al insulei. Dar in 2017 activitatea seismica a fost reactivata si in acesti ani au fost mai multe roiuri pana la acesta ultim si cel mai intens, care a inceput pe 11 septembrie.

Oamenii de stiinta au inregistrat, joi, o deformare a insulei de 10 centimetri tocmai in zona Cumbre Vieja unde au loc cutremure, ceea ce ar indica prezenta magmei in subsol care exercita presiune spre suprafata. De atunci, aceasta deformare incetinise, dar astazi IGN a raportat ca insula s-a bombat deja pana la 15 centimetri. In plus, miscarile telurice au loc la adancimi mai mici. Aceasta criza a inceput cu cutremure de peste 20 de kilometri adancime, iar cele care s-au produs in ultimele zile sunt in jur de cinci kilometri, unele, cele mai intense, la doar cateva sute de metri de suprafata.

Comisia de criza (Pevolca) anuntase deja vineri ca este probabila „aparitia unor cutremure resimtite de o intensitate mai mare, care pot provoca pagube cladirilor”. De asemenea, ei au avertizat despre posibilitatea caderilor de pietre (Puerto Naos). Din acest motiv, astazi s-a decis inchiderea traseelor ​​si pistelor forestiere din acea zona a insulei. In plus, expertii nu au exclus inceputul altor fenomene observabile la suprafata, precum schimbarile de temperatura, mirosul si culoarea apei sau comportamentul anormal al animalelor.