Traditiile Ortodoxe De Paste In Romania

Pastele, care marcheaza invierea lui Iisus de la moarte, este o sarbatoare majora in Romania, unde locuiesc o mare majoritate a crestinilor ortodocsi. Aproximativ 86% din aproximativ 19 milioane de oameni din populatia romaneasca este crestin ortodox.

Pastele este o sarbatoare publica in Romania, cu zile libere pentru populatie, iar scolile si majoritatea afacerilor sunt inchise.

Bisericile din toata Romania oficiaza servicii speciale de Pasti, in timp ce oamenii organizeaza de obicei cine de Paste in familie cu mancaruri speciale de Paste. Mancarea care se gaseste in mod obisnuit pe masa de Paste a fiecarui roman este ouale vopsite, drojdie de miel, ,,pasca” si cozonac

Printre traditiile obisnuite de Paste din Romania, exista una dintre curatarea casei si pregatirea tuturor alimentelor rituale inainte de Paste.

Curatenia incepe de obicei in Joia Mare, precum si vopsirea oualor. Romanii numesc ouale pictate si decorate ,,oua incondeiate”. Se obisnuieste sa-si bata ouale in timpul Pastelui si se crede ca oamenii care isi bat ouale se vor revedea dupa moarte.

Initial ouale erau vopsite doar in rosu, ceea ce simbolizeaza sangele lui Iisus cand a fost rastignit, cu motive decorative precum crucea, bradul sau frunza de stejar, dar in timpurile moderne oamenii picteaza si ouale de Paste in galben, verde, albastru, portocaliu sau violet.

In unele regiuni ale Romaniei, in special in Bucovina, in nordul tarii, exista o traditie de colorare a oualor folosind diferite motive geometrice si florale. Procesul implica diferite vopsele si ceara. Ritualul de pictare a oualor este inca pastrat, dar doar putini oameni cunosc arta decorarii oualor. Ouale sunt vopsite incepand de joi. Initial, singura culoare acceptata a fost rosu, dar au fost permise si alte culori: galben, verde, albastru si chiar negru. In unele sate vopseaua este inca obtinuta din plante.

O alta traditie populara veche din Romania a fost sa aiba o noua piesa vestimentara in ziua de Pasti, fetele si sotiile tinere incep sa coasa camasi pentru ei si, de asemenea, pentru parinti, frati, soti sau copii, cu aproximativ doua saptamani inainte. In zilele noastre oamenii continua traditia, cumparand deseori haine noi de Pasti.

Sambata dinaintea Duminicii Pastelui, exista o traditie in Romania careia ii lipsesc putini oameni in fiecare an. La miezul noptii, romanii merg la biserica locala pentru a lua lumina de la Dumnezeu. Preotul aprinde prima lumanare si toata lumea se asigura ca fiecare lumanare este aprinsa. Aceasta este vazuta ca simbolizand actul de a lua lumina de la Dumnezeu si este o parte esentiala a oricarei sarbatori romanesti de Paste. Lumanarile de Paste care sunt folosite la o slujba / slujba biserica sunt pastrate ulterior, deoarece simbolizeaza protectia.

Dupa slujba de masa de la miezul noptii, familia se aduna pentru prima masa de Paste. In prima zi de Pasti, se obisnuieste ca intreaga familie sa se spele intr-un castron daca pun oua rosii si bani de argint sau aur. Cel care spala ultimul primeste toti banii. Ei cred ca obiceiul ii va face pe toti sanatosi si prosperi.

In Transilvania exista cateva traditii specifice, dintre care una, in a doua zi de Paste, se imprastie fete si femei. Scopul este ca acestea sa ramana frumoase pe tot parcursul anului. Grupurile de baieti ratacesc prin sat pana noaptea tarziu, astfel nicio fata nu va ramane ,,neplacuta”.