Tot ce trebuie sa stii despre acupunctura

Acupunctura poate fi folosită în completarea tratamentelor prescrise de medic.

Acupunctura este un tratament holistic – pentru minte, trup și suflet.

Aceasta folosește ace foarte subțiri pentru a fi introduse în piele sau la suprafața pielii, cu scopul de a stimula anumite puncte ale corpului.

Procedura poate ameliora o afecțiune sau un simptom al acesteia, cum ar fi durerea.

Practica provine din medicina tradițională chineză. Studiile au confirmat eficacitatea acesteia pentru unele afecțiuni.

Ce afecțiuni poate trata acupunctura?

Acupunctura poate trata mai multe tipuri de probleme de sănătate. Cel mai adesea, oamenii o folosesc pentru a calma durerea cronică, cum ar fi:

 • Artrită
 • Dureri de spate, dureri de gât sau dureri musculare
 • Dureri de cap și migrene
 • Dureri de genunchi
 • Crampe menstruale
 • Leziuni sportive

Alte afecțiuni la care acupunctura poate participa ca tratament:

 • Cancerul și efectele secundare ale tratamentului cancerului
 • Probleme ale sistemului imunitar
 • Infertilitate
 • Sindromul colonului iritabil
 • Menopauză și bufeuri
 • Disconfort în sarcină.

Tipuri de acupunctură

Acupuncturiștii care urmează principiile tradiționale chinezești se concentrează exclusiv pe direcționarea fluxului de qi, sau energie, prin corp.

Alți practicieni aplică medicina occidentală, folosind acele pentru a stimula funcții ale corpului. Mulți folosesc o combinație a celor două abordări.

O altă abordare a acupuncturii tratează durerea miofascială. Această afecțiune are legătură cu  mușchii și țesutul lor conjunctiv. Când mușchii sunt încordați sau răniți, ei formează adesea puncte de declanșare – noduri strânse, dureroase.

Citeste si: Tratamente naturale impotriva ciupercii piciorului

Un punct de declanșare dintr-un mușchi poate crea durere într-o zonă diferită a corpului.

Medicii specialiști în acupunctură pot folosi tratamentul pe bază de puncte de declanșare pentru a ușura durerea miofascială. Acele stimulează anumite puncte ale corpului pentru a calma durerea.

Cum funcționează acupunctura?

Medicina chineză numește energia care curge prin corp energie qi.

Practicienii medicinei tradiționale chineze consideră că perturbările qi-ului creează dezechilibre în corp care duc la îmbolnăvire.

Unele forme de acupunctură au scopul de a reechilibra qi-ul cu ajutorul acelor, care, ating punctele urmărite în corp.

Există sute de puncte de acupunctură, de-a lungul a 14 meridiane majore, numite și canale de transport ale energiei.

Acele stimulează puncte din corp pentru a:

 • Reacționa la o boală sau symptom
 • Reechilibra funcțiile organismului
 • Elibera substanțe chimice naturale, cum ar fi endorfinele, analgezicele naturale ale organismului și neurotransmițătorii, substanțe chimice care controlează impulsurile nervoase.

Ce se întâmplă în timpul unei ședințe de acupunctură?

La prima ședință, vei discuta cu acupuncturistul despre starea ta generală. Apoi, acesta îți va  examina corpul pentru a afla ce zone îți reacționează la acupunctură, urmând să pună acele în punctele respective.

Acele sunt sterile, de unică folosință și subțiri ca firele de păr. Acupuncturistul le introduce la diferite adâncimi, de obicei de la suprafața pielii, până la câțiva cm, în unele cazuri.

Acele rămân în piele câteva minute, până la cel mult 20 de minute. Este posibil să simți o mică înțepătură atunci când acul este introdus.

Totuși, este mai puțin dureros decât atunci când ți se face un vaccin sau ți se recoltează sânge. Acele de acupunctură sunt mult mai subțiri decât acele medicale și sunt solide, nu goale.

Acestea pot provoca diferite senzații musculare, cum ar fi durere sau furnicături. Medicul acupuncturist îți va cere să îi spui de fiecare dată când simți un fel de amorțeală.

Aceste senzații înseamnă, de obicei, că tratamentul funcționează.

Acupunctura are un efect calmant. După tratament, este recomandat să te odihnești timp de 5, 10 minute înainte de a conduce, dacă este cazul.

Medicul îți poate sugera să nu ai activități prea solicitante timp de o zi sau două după fiecare sesiune.

Cât durează tratamentul?

Numărul de ședințe depinde de starea fiecăruia și de modul în care organismul răspunde la tratament. Majoritatea pacienților urmează o ședință pe săptămână.

Alții urmează tratamentul mai des sau mai rar, în funcție de afecțiunile de care suferă. Acupuncturistul îți va recomanda o un număr de ședințe potrivit pentru starea ta.

Este posibil să nu observi rezultatele acupuncturii de la prima sau a doua ședință. Dacă te hotărăști să alegi  acupunctura ca tratament, ar trebui să mergi la cel puțin cinci ședințe.

Cum funcționează acupunctura cu alte tratamente?

În majoritatea cazurilor, oamenii folosesc acupunctura împreună cu alte tratamente. De exemplu, cineva cu durere cronică va lua probabil medicamente și va face, de asemenea, acupunctură.

Cineva bolnav de cancer poate urma în continuare tratamentul pentru cancer, dar poate folosi și acupunctura.

Medicamentele sau tratamentele prescrise de medicul obișnuit ar trebui urmate în continuare, indiferent de câte efecte pozitive se dovedește a avea acupunctura.

Riscuri

Este acupunctura sigură? Atunci când un medic calificat efectuează acupunctura, sunt foarte puține șanse să existe complicații sau efecte secundare.

Instituțiile de sănătate publică reglementează acele de acupunctură și cer ca toate să fie solide, sterile, netoxice și etichetate corespunzător.

Numai medicii pot folosi ace de acupunctură. Ședințele de acupunctură cu practicieni necalificați poate fi dăunătoare.

Un practicant neinstruit sau unul care folosește ace nesterile poate provoca infecții, străpungerea organelor și leziuni ale sistemului nervos central.

Cercetările asupra efectelor acupuncturii sunt la început. Totuși, rezultatele arată că poate ajuta la ameliorarea unor boli și simptome.

Dacă dorești să încerci acupunctura, verifică mai întâi acreditările medicului pentru a te asigura că lucrezi cu un profesionist cu experiență.