Surse: Ponta si Zgonea i-au spus lui Iohannis ca PSD nu vrea reducerea imunitatii parlamentare

Ponta si Zgonea

Liderii PSD tergiverseaza modificarea sistemului de vot, a legii finantarii partidelor si nu vor reducerea imunitatii parlamentare. Acestea au fost concluziile trase de Klaus Iohannis in urma discutiilor purtate in aceasta dimineata cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea si Liviu Dragnea, concluzii pe care le-a comunicat la intalnirile cu celelalte partide, conform unor surse participante la discutii. “PSD-istii tergiverseaza, baga la inaintare Constitutia, ca daca nu se modfica nu poti modifica nici imunitatea nici legile electorale. Zgonea a explicat proceduri si a spus ca nu e nicio problema cu imunitatea parlamentarilor, ca oricum e redusa”, sustin sursele citate, care precizeaza ca pozitia PSD fata de schimbarea sistemului electoral si reforma Parlamentului este “sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic”.

De altfel, imediat dupa intalnirea de la Cotroceni si dupa ce liderii PSD au declarat in fata presei ca partidul sustine toate modificarile la sistemul electoral, Valreiu Zgonea a suspendat dupa numai o ora a cincea sedinta din acest an a comisiei Electorale, fara sa se fi discutat nici macar o idee despre modificarea legilor din pachetul electoral. Iar la finalul Sedintei, Valeriu Zgonea a tinut sa precizeze ca “imunitatea parlamentara in Romania este cea mai redusa din UE si pentru a modifica trebuie schimbata si Constitutia”.

Legile electorale care trebuie modificate sunt Legea alegerilor locale, Legea alegerilor parlamentare, Legea alegerilor prezidentiale, Legea finantarii partidelor. Cu exceptia legii pentru alegerea presedintelui, celelalte trebuie adoptate si promulgate pana la inceputul lunii mai, deoarece alegerile din 2016 nu pot fi organizate pe un alt sistem de vot decat daca acesta a fost adoptat cu minimum un an inainte de scrutin.