Recomandari de sarbatori

Pentru hoinarii care nu-si gasesc linistea in casa, ci vor sa fie in continuare alintati si delectati de expozitii si alte rasfaturi culturale, am pregatit un cocktail artistic savuros. A se degusta pe indelete.

Cel mai cunoscut artist roman in viata (l-am numit aici pe Dan Perjovschi) isi organizeaza la Galeria Posibila, sub umila titulatura de “Chestii tiparite”, retrospectiva a 20 de ani de activitate artistica.

Este o ocazie de a urmari modul in care s-a format si felul in care s-au deplasat de-a lungul timpului in desenele sale accentele diverselor probleme globale sau locale, atacate cu aceeasi ironie acida. Si un mod de a ne regandi si a ne revedea prin ochii sai.

Doritorii pot achizitiona cartea de artist editata de Galeria Posibila cu aceasta ocazie, ce cuprinde trei dintre ultimele sale proiecte artistice, la preturi pentru toate buzunarele.Un must see pentru cei care nu au reusit sa isi faca timp in cursul anului sunt amplele expozitii de la Muzeul National de Arta al Romaniei.

Napoleon III si Principatele Romane este un efort concertat din partea a 39 de muzee prestigioase si institutii romanesti si franceze de a trasa meandrele unui moment istoric esential in devenirea Romaniei moderne, printr-un discurs deopotriva politic si artistic: va veti intalni cu o serie de piese artistice exceptionale, precum celebrele Tapiserii de Goelins ori tablouri de Monet, Sisley sau Millet, alaturi de documente si fotografii rare.

Linia si culoarea – Desene florentine din secolul al XVIIl-lea. Capodopere de la Luvru, prima expozitie pe care Muzeul Luvru o prezinta in Romania, ilustreaza printr-o expunere de proportii arta desenului la Florenta in secolul al XVII-lea. Puteti admira 61 de desene reprezentand studii dupa model, schite de arhitectura sau proiecte de compozitii religioase, istorice sau mitologice, plus doua picturi in ulei de Carlo Dolci.

Recomandarea noastra pentru ochi si… suflet este insa De la intruparea cuvantului la indumnezeirea omului – Icoane Bizantine si post bizantine din Grecia. O vizita in expozitie si in lumea iconarilor secolelor XIII-XVIII este poate mai nimerita pentru apropierea cu adevarat de spiritul sarbatorii decat periplul comercial adus inevitabil de “luna cadourilor”. Reprezentarea bidimensionala, perspectiva inversa, licentele logice sau sfidarea legilor fizicii ne poarta intr-o alta realitate, in care consumismul, caruia sarbatorile crestine uneori ii servesc drept pretext, lipseste cu desavarsire.

Icoane de patrimoniu, alaturi de icoane realizate de artisti (Mihai si Mariana Macri) si o multime de desene pe tema mamei si a copilului semnate Vladimir Setran va asteapta vizita la Veroniki Art, in expozitia Mama – copil. De la sacru la uman.

Pentru a reveni la zbuciumul vietii lumesti, o programare la amabilul amfitrion al galeriei Curtea Veche, Marius Nicolescu, va poate aduce in lumea “dulcemara” a Ecaterinei Vrana, ce “picteaza in culori fondante cele mai frustrante si penibile tribulatii ale vietii” si a lui Marius Leonte, care “pipaie cu gingasie, in bronz, cele mai taioase si rascolitoare lovituri”.

Pentru cine e “interesat de felul in care se construiesc amintirile”, recent deschisa expozitie Under 18 a lui Marius Bercea de la Galeria H’art recupereaza nostalgic un timp predecembrist al copilariei.

Incheiem propunandu-va o excursie romantica la Mogosoaia, unde in afara de reintalnirea cu frumusetile arhitecturii brancovenesti va asteapta o fresca realizata de Ion Nicodim in anii ’70 in colaborare cu Ion Grigorescu, recent restaurata, precum si o microexpozitie Dan Nasta, intitulata Memoria scoartelor.