Razboi fatis intre Iohannis si Ponta. KWI refuza sa promulge Codul silvic negociat de Ponta cu UDMR. Ponta: “Nu vom mai avea consens”

ponta-iohanis razboi

Presedintele si premierul nu mai ascund ca au declansat un razboi rece. Dupa ce la bilantul MAI, Victor Ponta a declarat, nici mai mult, nici mai putin decat ca “nu va mai fi cosnsens” politic daca Iohannis nu va promulga celebrele coduri fiscale ale lui Valcov, Iohannis i-a dat un raspuns usturator: a refuzat sa promulge Codul Silvic negociat de ponta cu UDMR

“Aş vrea să nu ratăm anul 2015. După 3 ani de creştere economică acum putem să luăm măsuri importante pe termen mendiu şi lung. Dacă îl ratăm pe 2015 va fi foarte greu pe viitor să avem consens politic şi condiţii economice care să ne permită acest lucru”, a spus Ponta in discursul sustinut astazi la bilantul MAI.

Seara, drept raspuns, Iohannis a anuntat ca retrimite la Parlament Codul Silvic, pe care refuza sa il promulge din cauza ca genereaza avantaje pentru unele firme din industria lemnului si dezavantaje pentru altele.  Este vorba despre un articol care a fost introdus in Codul Silvic la cerearea UDMR si care a fost moneda de schimb pt sustinearea UDMR la reinvestirea guvernului Ponta, in luna ianuarie. Articolul zice ca marile companii care activeaza in industria lemnului au drept de preemptiune la achizitionarea masei lemnoase, stiut fiind faptul ca in Romania sunt 3 mari firme cu legaturi stranse cu Uniunea lui kelemen Hunor.

Art. I pct.72 din legea transmisă spre promulgare, respectiv completarea art. 60 cu noi reglementări privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică poate conduce la ideea creării unui mediu neconcurențial.

Apreciem că dispozițiile art. 60 alin. (5) lit. f) şi g) – prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achiziţia sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier naţional şi dreptul de preempţiune pentru producătorii din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă – sunt de natură să aducă atingere principiilor libertății economice și contractuale, ca fundamente esențiale ale economiei de piață. Introducerea unei limitări arbitrare în activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii și avantaje pentru alții, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurenţial şi ar putea atrage posibilitatea de a fi invocată încălcarea obligațiilor asumate de statul român în calitate de stat membru al Uniunii Europene., se arata in cererea lui Iohannis de reexaminare a legii.