Pretul gazelor va exploda: Romanii vor plati cu 25% mai mult

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a dat o veste proasta romanilor. El spune ca exista posibilitatea ca facturile la gaz sa creasca la iarna cu pana la 25 la suta. Totodata, el a explicat motivele pentru care inca de la 1 iulie se asteapta ca tarifele la gaze sa fie deja marite.

Ministrul sustine ca liberalizarea pietei gazului s-a facut anul trecut si a pornit de la un pret care era foarte jos, pentru ca a fost pandemie si nu a fost cerere si de aceea nu putem compara 2021 cu 2020 din punct de vedere al pretului, a afirmat ministrul Virgil Popescu.

“Pretul gazului la 1 iulie eu cred ca ajunge la nivelul pretului gazului din 2019”, a estimat ministrul Energiei.

“Sa nu uitam ca pretul gazului din 2019 catre clientul casnic a fost un pret reglementat, reglementat prost cu acea ordonanta 114, in care producatorii romani de gaze naturale pierdeau, castigau furnizorii, cumparau ieftin, dar vindeau scump catre clientii casnici”, a mentionat Virgil Popescu.

A crescut cererea

El a aratat ca acum cererea de gaz a crescut, pentru ca economia a inceput sa mearga. “Am auzit, dar inca n-am vazut tarife, de scumpiri de 15-16 la suta pana la sfarsitul anului”, a spus ministrul energiei, intrebat cu cat s-ar putea scumpi gazul. ANRE, Consiliul Concurentei, si ANPC – invitate sa verifice aceste scumpiri Cand pui o marja de profit de 250 la suta inseamna ca esti un speculant, asa ceva nu poate sa ramana, a mai spus Virgil Popescu, pus in fata unui caz concret de factura la gaze in crestere.

“Cred ca si ANRE, si Consiliul Concurentei, si ANPC trebuie sa se uite foarte bine la aceste scumpiri de la data de 1 iulie, pentru ca nu pot sa stea in picioare”, a spus Virgil Popescu.

Cresterea preturilor

Intrebat daca o scumpire de 25 la suta este rezonabila, daca e in intervalul comparabil cu 2019, ministrul a spus ca un asemenea pret ar fi un pic mai mare decat 2019. “E adevarat ca in aceasta vara, pretul gazului nu a scazut cum ar fi normal din punct de vedere sezonier, ba din contra, s-a mentinut la un nivel destul de mare din cauza cresterii foarte mare a consumului. Eu nu pot sa spun ca 20 la suta este rezonabil. Dupa mine, ar trebui sa nu existe scumpiri”, a adaugat Virgil Popescu.

Intrebat daca la iarna sunt de asteptat facturi mai mari cu o cincime sau chiar cu 25 la suta, ministrul nu a negat si a spus: “Daca ne incalzim pe gaze naturale, cred ca da, vor fi mai mari”.

“Evident ca este o crestere de preturi pe piata in acest moment si ma astept, asa cum pretul la combustibil, la benzina si motorina, a urmarit foarte repede pretul petrolului, a scazut, a crescut, ma astept ca la scadere de pret pe cotatii sa avem si scadere de pret la tarife, deci furnizorii ar trebui sa stie ca daca acum au marit pretul pentru ca au gasit o conjunctura, cand va scadea pretul, sa-l si scada. Nu poti sa faci profit doar de conjunctura”, a conchis ministrul.