O provocare din Arad

turism arad

Cele mai importante obiective din judet vor fi vizitate in aceasta vara de tinerii care si-au propus ca in fiecare sfarsit de saptamana sa plece in drumetie.

Prima “expeditie” a avut loc duminica trecuta in Rezervatia Naturala Lunca Muresului, mai exact in Regiunea Lacului Bezdin, acolo unde se afla una dintre putinele manastiri sarbesti din Romania, Manastirea Bezdin, ctitorita in preajma anului 1539, in vremea arhimandritului Ioasaf Milutinovici, de nadlacanul Iovan Iaksici.

“„Pornim in forta «Descoperim Aradul», un proiect prin care ne propunem ca in aceasta vara sa descoperim frumusetea judetului Arad. Si-au aratat interesul pentru aceste evenimente si oameni din Timisoara. Pentru mine este o mandrie ca acest proiect scoate in evidenta Aradul, frumusetea judetului nostru si mai ales pentru ca avem sansa de a cunoaste impreuna una dintre cele mai frumoase regiuni ale tarii. ” – spune zambind initiatorul acestui proiect si citim pe fata lui satisfactie!

Splendorile pe care excursionistii le vor vedea in drumetii sunt deja grupate intr-un jurnal al calatorului aradean si cel mai probabil la sfarsitul proiectului se va lansa un ghid turistic al judetului Arad, bazat pe relatarile celor care in fiecare saptamana se aventureaza in aceste drumetii.

“„Biserica este mica. Picturile abia se mai zaresc. Peretii sunt stersi, dar deslusesti motivul pensulei. Totul este atat de vechi incat realizezi ca intr-o zi toate astea nu vor mai exista. Nu cred sa existe fonduri sau cel putin o restaurare interioara recenta nu este sesi­zabila. Scarile ce duc spre clopot sunt putrede, caramizile sunt inca rosii si in momentul in care pasesti pe ele, ai impresia ca te prabusesti, cu toate ca sunt inca foarte stabile. In anul 1690 a fost construit lacasul de cult din interiorul Manastirii Bezdin si timpul isi pune incet amprenta (…) Eram prea obositi pentru a merge mai departe. Ne-am adunat in jurul unui foc si am devorat vanatoreste merindele aduse cu noi. Si pentru ca totul sa fie clar, «Lacul cu nuferi» este intins pe o suprafata de aproa­pe jumatate de hectar si 70% din su­prafata lui este inconjurata de pa­- pura, stufaris. Nu poti ajunge acolo prea usor si nici nu ne-am incumetat”.” – Este imposibil ca sa nu iti ramana intiparit in minte aceste amintiri.

“Descoperim Aradul” este proiectul unor tineri aradeni care initial au lasat pret de cateva ore monitorul calculatorului si au inceput sa se intalneasca sub forma unor intalniri ale bloggerilor din Arad si prin acest proiect nou doresc gruparea unei retele sociale sau mai bine zis, a unei comunitati pe internet si nu numai, in jurul unor interese comune. Nu este usor sa grupezi in jurul unor interese comune diferiti utilizatori, in cazul de fata, oameni care isi dedica o parte din timp internetului, oameni care dovedesc prin faptele lor ca suntem intr-o evolutie continuua si mai ales dispusi sa invete cat mai multe prin aceste proeiecte demarate in Arad.

La prima editie au participat 19 persoane si numarul celor care s-au aratat interesati de eveniment este tot mai mare. Urmatoarea incursiune a tinerilor este Cetatea Siria, apoi de-a lungul timpului numeroase atractii turistice sunt “cap de afis” pe lista drumetilor, locatii precum : Statiunea Moneasa, Pestera Liliecilor, Castelul de la Savarsin, Pestera Cristalelor, Cetatea de piatra – Siria, Cetatea de piatra Soimus – Lipova, Manastirea Hodos – Bodrog-Bodrogul Nou 1177 – unul dintre cele mai vechi monumente de acest gen din Romania, Castelul Bohus – Bohus, construit in stil neoclasic sec. XIX

Cei care doresc mai multe detalii despre aceste evenimente, pot accesa www.descoperimaradul.info – acolo unde se vor posta toate informatiile despre obiectivele turistice propuse pentru fiecare saptamana in care “Descoperim Aradul” strabate judetul Arad.