Lucruri despre care nu stiai ca au fost inventate de femei

La sfarsitul secolului XX doar 10% dintre premiile pentru inventii au fost acordate femeilor. Daca este sa facem o lista a celor mai famioase inventii de-a lungul secolelor veti observa ca putine femei se vor evedentia. Nu este vorba de faptul ca femeile nu sunt inteligente sau creative, ci doar ca nimeni nu are incredere in ideile lor.

Ferastraul circular

In a doua jumatate a secolului XVIII a aparut o secta religioasa numita Shakers. Aceasta secta avea ca valoare principala egalitatea dintre sexe si munca. Tabitha Babbit a trait intr-o astfel de secta in Massachusetts si a lucrat ca si croitoreasa, dar in 1810 a venit cu o idee pentru a-i ajuta pe fratii ei care se chinuiau cu munca. A observat ca acestia taiau lemnul cu un ferastrau cu doua capete, fiind nevoie de doi oameni pentru a taia o bucata mica. Desi ferastraul este impins in ambele sensuri, acesta taia doar intr-un singur sens, celalalt sens fiind total nefolositor. Deoarece Babbitt considera ca acest lucru era o irosire de energie, a creat prototipul unui ferastrau circular. Datorita perceptiilor grupului sau Babbitt nu  a aplicat pentru un certificat care sa-i ateste inventia.

Prajiturelele cu fulgi de ciocolata

Nu exista nicio indoiala cu privire la faptul ca multe retete valoroase au aparut din accident in timp ce se gatea in bucatarie, dar trebuie evidentiata aceasta delicioasa reteta a prajiturelelor cu fulgi de ciocolata. Ruth Wakefield a lucrat ca nutirionist inainte sa cumpere o casa unde se plateau taxele in afara Bostonului. Mai tarziu a transformat casa in han cu restaurant. Intr-o zi aceasta gatea prajiturele pentru invtatii sai. Prajitura avea nevoie de ciocolata topita, insa Wakefield nu mai avea, asa ca a luat o ciocolata pe care o avea in dulap si a sfaramat-o in bucatele mici, aruncand-o in aluat, crezand ca ciocolata avea sa se topeasca in cuptor. Ciocolata nu s-a topit si si-a mentinut forma, astfel fiind inventate prajiturelele cu fulgi de ciocolata. In schimbul retetei sale pentru prajituri Ruth Wakefield a primit ciocolata pe viata de la o firma foarte cunoscuta de ciocolata.

Corectorul pentru hartie

Bette Graham nu a fost o dactilografa foarte buna. Mai tarziu s-a angajat ca secretara a directorului bancii din Texas. Era chiar in 1950, cand masina de scris electrica fusese inventata. Secretarele trebuiau sa rescrie pagini intregi de fiecare daca cand greseau ceva, deoarece nu se puteam corecta greselile cu ajutorul masinii de scris. Intr-o zi Graham se uita cum niste muncitori pictau geamul bancii, pentru sarbatori. A observat ca in momentul in care faceau greseli acestia doar adaugau un alt strat de vopsea peste, ca sa acopere greseala si a considerat ca poate aplica ideea si in cazul greselilor de scriere. Cu ajutorul blendarului Graham a amestecat tempera cu o nuanta ce se potrivea cu culoarea hartiei. A luat compozitia la munca si cu ajutorul unei pensule a putut corecta greselile rapid. Graham a continuat sa produca corectorul in bucataria sa si a primit in anul 1958 certificat de inventie.

Compilatorul si limbajul COBOL

Cand ne gandim la evolutia in calculatoare, tindem  sa ne gandim la oameni precum Alan Turing sau Bill Gates. Dar si amiralul Grace Hopper merita aplauze pentru rolul ei in industria calculatoarelor. In 1950 aceasta a inventat compilatorul, care transforma comenzile din engleza in limbaj programator. De asemenea a inventat si limbajul COBOL, unul dintre primele limbaje programatoare. A primit numeroase premii pentru munca ei, inclusiv numirea unei nave de razboi dupa numele ei.

Rachetele semnalizatoare

Cand Martha Coston a ramas vaduva in 1847 avea doar 21 de ani si patru copii de crescut, insa nu stia cum sa faca acest lucru. Cauta prin lucrurile vechi ale sotului sau decedat cand a gasit niste planuri pentru rachete semnalizatoare care sa ajute navele sa comunice pe timp de noapte. Coston a cerut ca sistemul sa fie testat dar se pare ca acesta a cedat. A petrecut urmatorii 10 ani perfectionand inventia sotului sau. Intr-un final a reusit sa faca sistemul sa mearga iar U.S Navy i-a cumparat drepturile pentru inventie, aceasta fiind folosita in special in timpul Razboiului Civil.

Punga pentru cumparaturi din hartie cu baza patrata

Margaret Knight nu a inventat punga din hartie, insa pungile de hartie chiar nu erau asa de folositoare pentru cararea cumparaturilor. Aratau mai mult precum niste plicuri si in niciun caz nu ar fi putut deveni ce reprezinta azi pentru gospodine. Knight a realizat pungile de hartie ce au baza patrata, in felul acesta pungile putand fi umplute cu mai multe lucruri. In 1870 a creat o masina din lemn care putea taia si lipi baza patrata de pungile de hartie. In timp ce lucra pentru a obtine certificatul de inventia, inventia sa a fost furata de un barbat Charles Annan care vazuse masinaria ei cu cateva luni inainte. S-a judecat cu infractorul si a castigat, primind astfel in 1871 certificatul de inventie.

Masina de spalat vase

Ai putea crede ca masina de spalat vase a fost inventata de cineva care a petrecut ani intregi spaland vase, insa Josephine Cochrane, femeia care a primit certificatul de inventia pentru prima masina de spalat vase functionala, nu a petrecut atat de mult spaland vase. Singura sa mahnire era faptul ca servitorii ii spargeau foarte des vasele de portelan dupa cinele somptuoase. Masinaria sa s-a bazat in principal pe presiunea puternica a apei si a primit certificatul de inventie in 1886. Cochrane a spus ca inventarea masinii nu s-a apropiat nici macar cu putin de efortul depus pentru promovarea ei.

Stergatorul de parbriz

La sfarsitul secolului XX, Mary Anderso s-a dus in New York pentru prima oara. A vazut cu totul un alt oras, fata de ceea ce vad turistii in ziua de azi. Nu erau atat de multe taxiuri si nici mii de masini intrecandu-se in trafic. Masinile erau destul de rare cand Anderson s-a dus in acea calatorie, insa femeia a inventat ceva ce a devenit indispensabil si standard pentru orice automobil. In timp  ce mergea cu taxiul iarna, aceasta a observat ca soferul se oprea mereu pentru a sterge zapada depusa pe parbriz. In acele timpuri toti soferii faceau la fel. Cand a revenit acasa Anderson a realizat un stergator de parbriz si a primit certificatul de inventie in 1903. 10 ani mai tarziu toti actorii din trafic au detinut inventia sa.

Nystatin

Relatiile la distanta lunga sunt deseori problematice insa Rachel Brown si Elizabeth Hazen au demonstrat ca relatiile la distanta profesionale pot aduce beneficiii productive. Acestea au colaborat pentru medicamentul necesar luptei cu ciupercile corpului. In 1950 acestea au reusit sa creeze formula chimica a medicamentului care a fost un real succes. Numele sau a fost Nystatin, dupa New York.

Kevlar

Se presupunea ca va fi doar a slujba temporara. Stephanie Kwolek a ocupat o pozitie la DuPont in 1946 pentru a atrange destui bani ca sa se duca la facultatea de medicina. In 1946 inca mai era acolo cand a incercat sa transforme polimerul in fibre sintetice extrem de puternice. Dupa multe incercati aceasta a reusit sa creeze un tip de fibre la fel de puternice precum otelul. Acest material a fost numit Kevlar si este folosit in ziua de azi pentru veste anti glont!