Lucruri interesante despre RMS Titanic, vaporul cu o poveste tragica

Vasul opulent care a purtat denumirea de RMS Titanic a fost de o frumusete uimitoare.Din pacate, acesta s-a scufundat pe 10 aprilie 1912, dupa ce s-a lovit de un ghetar, iar tragedia a creat valva peste tot in lume.

Inspirat de acest eveniment, James Cameron a produs filmul “Titanic”. La scurt timp de la lansare, pelicula avea sa devina una dintre cele mai iubite productii cinematografice. Desi indragitele personaje Jack si Rose sunt fictive, nava a fost cat se poate de reala si se odihneste acum pe fundul oceanului Pacific

Asadar, iata cateva lucruri interesante despre legendarul RMS Titanic:

Sperante false pentru rudele victimelor

Pentru a linisti populatia, ziarele au scris ca incidentul nu a facut victime, insa acest lucru nu a facut decat sa ii raneasca si mai mult pe rudele celor decedati, dandu-le sperante false.

Epava a fost gasita dupa 73 de ani

La timpul sau, Titanicul a fost cel mai mare vapor. Cu o lungime de aproape 268.834 metri si o greutate de 46,000 tone, acesta a fost o emblema care a dovedit lumii puterea tehnologiei moderne.In ciuda acestui fapt, epava a fost gasita dupa 73 de ani de la teribilul incident. Descoperirea ramasitelor Titanicului nu a fost scopul original al misiunii: cercetatorii intentionau sa vada daca pe fundul oceanului sunt deseuri nucleare, produse de niste submarine.

Prima si singura croaziera

Din pacate, nu si-a putut duce la bun sfarsit prima croaziera, scufundanu-se la patru zile de la plecarea din port.

In acea noapte, apa era atat de rece, incat vestele de salvare nu i-au ajutat pe oameni. Oceanul Atlantic era sub nivelul de inghet, fapt pentru care oamenii au murit inghetati in doar cateva minute de la impact, deci nu conta daca aveau sau nu vesta de salvare.

Formatia ar fi cantat pana la final

Scufundarea Titanicului a durat mai multe ore. Una dintre cele mai impresionante evenimente este faptul ca formatia de la bord a continuat sa cante pana a fost inghitita de apele reci. Seful formatiei, Wallace Hartley credea in puterea tamaduitoare a muzicii.

O experienta luxoasa, dar nepregatita pentru dezastre

La cea vreme, Titanicul a fost una dintre cele mai opulente experiente. Un bilet la prima clasa costa intre 1.700 si 50,000 $, camerele aveau bai turcesti, iar pasagerii aveau parte de mancaruri fine. Desi pe vas puteau fi depozitate 65 de barci de salvare, nu au fost luate decat 20, deoarece echipajul nu considera ca vor fi necesare.

Se estimeaza ca, daca Titanicul ar fi fost echipat cum se cuvine, rata de supravietuire ar fi putut fi de 53%.

Binoclurile ar fi putut preveni scufundarea

Pe parcurul calatoriei, echipajul a primit numeroase avertizari de ghetari, insa au fost ignorate. Un alt lucru care ar mai fi putut salva nava de la scufundare ar fi fost binoclurile. Din pacate, echipajul nu a avut acces la camera in care erau depozitate instrumentele respective, deoarece detinatorul cheii a plecat in graba, uitand sa returneze cheile.

Peste 1,500 de oameni si-au pierdut de viata

Conform documentelor, 1,500 de oameni, pasageri si membri ai personalului si-au pierdut viata in acea noapte tragica. Pasagerii de la prima clasa au avut o rata mai crescuta de supravietuire, si se pare pare ca 74% dintre supravietuitori au fost femei, si doar 20% barbati. Cea mai tanara pasagera si surpravietuitoare a scufundarii Titanicului a fost Eliza Gladys Millvina Dean. La acea data, avea doar 2 luni. Dup ace a murit, cenusa a fost risipita in portul din care a plecat celebrul vas de croaziera.

Epava a ramas nexeplorata in mare parte

Epava Titanicului a fost descoperita in 1985, pe fundul oceanului Atlantic. Resturile navei se intind pe 15 mile, iar majoritatea navei a ramas neexplorata pana in ziua de astazi

Filmul “Titanic”, mai scump decat nava originala

Celebrul film produs de James Cameron, care ii are in rolurile principale pe Kate Winslet si Leonardo Dicaprio, este cel mai iubit film din toate timpurile. Se pare ca productia peliculei a fost mai scumpa decat construirea vasului original. Costurile au atins suma de 360 milioane de dolari americani, in timp ce construirea celebrei nave a fost de aproximativ 190 milioane de $.