Hipertensiunea arteriala poate fi prevenita?

Tensiunea arteriala (TA) crescuta sau hipertensiunea arteriala (HTA) inseamna cresterea persistenta a valorilor presiunii in artere. In prezent valorile normale pentru TA sunt considerate cele cuprinse intre 120/80 mmHg si 139/89 mmHg. Tensiunea arteriala sistolica, prima cifra, reprezinta presiunea din artere atunci cand cordul se contracta si pompeaza sangele.

Tensiunea arteriala diastolica, cea de-a doua cifra, reprezinta presiunea din artere cand cordul se relaxeaza. Valorile TA pot varia de-a lungul zilei in functie de activitate. Astfel, in timpul somnului sau cand suntem relaxati valorile TA sunt mai scazute, iar la efort sau in conditii de stres valorile sunt crescute. HTA este diagnosticata cand exista valori ale TA>140/ 90 mmHg in conditiile unor determinari repetate.

Hipertensiunea arteriala poate fi esentiala (de cauza necunoscuta) sau secundara (exista o cauza specifica). Mecanismele prin care apare hipertensiunea esentiala nu sunt pe deplin elucidate, insa specialistii au cazut de-acord ca exista mai multe sisteme implicate in aparitia sa. Puntem spune ca boala poate fi mostenita, existand si o componenta genetica, dar si factorii de mediu sunt importanti: aport crescut de sare, obezitate, consumul de alcool, stresul, fumatul. Cresterea tensiunii arteriale poate sa nu fie perceputa de pacienti, mai ales la debutul bolii. Ulterior acestia pot prezenta stari de ameteala, dureri de cap, sangerari nazale, nervozitate. Desi hipertensiunea in sine nu doare, ea poate duce in timp la aparitia unor complicatii redutabile care determina o morbiditate si o mortalitate crescuta in randul acestor bolnavi. Comparativ cu populatia normotensiva, pacientii cu HTA au risc mai mare de boala coronariana (afectarea arterelor care hranesc inima), insuficienta cardiaca si risc crescut de accident vascular.

Pentru a preveni sau a trata HTA medicii recomanda in primul rand o dieta adecvata si schimbarea stilului de viata. Reducerea cantitatii de sare din alimentatie este primul pas. Activitatea fizica va poate ajuta sa scapati de kilogramele in plus, fiind si o buna metoda de a combate stresul. Oprirea fumatului si consumului de alcool sunt de asemenea importante. Dintre medicamentele care scad valorile TA mentionam diureticele care cresc eliminarea de apa si sare din organism, beta blocantele care incetinesc frecventa cordului, blocante ale canalelor de calciu care relaxeaza peretii vaselor de sange si inhibitorii de enzima de conversie care impiedica angiotensina II sa produca spasm la nivelul peretilor arteriali, precum si alte medicamente. Pacientii sunt instruiti sa isi monitorizeze tensiunea zilnic cu ajutorul tensiometrelor si sa isi noteze valorile intr-un carnetel pentru ca medicul sa poata aprecia eficacitatea medicatiei antihipertensive.

In concluzie, valorile crescute pe o perioada indelungata ale TA reprezinta o problema importanta de sanatate care necesita un tratament complex ( atat medicamentos, cat si dietetic) si o monitorizare permanenta. Hipertensiunea arteriala nu poate fi vindecata definitiv in majoritatea cazurilor, dar poate fi controlata.