Festivalul Filmul de Piatra incepe din 6 ianuarie la Piatra Neamt

Intre 6 si 9 ianuarie, la Piatra Neamt, va avea loc o noua editie a festivalului de film de scurtmetraj Filmul de Piatra. Proiectiile filmelor vor avea loc la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt. Intrarea este libera.

Programul principal al festivalului Filmul de Piatra consta in competitia de scurt-metraj, adresata exclusiv filmelor realizate de autori din Romania si Republica Moldova. Un numar record de filme – 209 – s-au inscris la preselectie, totalizand aproape 16 ore de scurtmetraje.

In selectia finala a festivalului Filmul de Piatra sunt inscrise 9 filme de animatie, 8 documentare, 12 filme experimentale, 14 filme de fictiune si 12 videoclipuri.

“Gandit ca o prelungire a vacantei de iarna, festivalul lupta pe doua fronturi: pe de o parte, ofera cineastilor invitati un loc inedit, cu o oferta bogata de petrecere a timpului liber, din care nu lipsesc muntele, schi-ul, telegondola sau piscina; pe de alta parte, publicului nemtean, avid de filme si evenimente culturale, i se ofera un program complex, pentru toate varstele si gusturile“, a declarat regizorul Andrei Dascalescu, directorul festivalului Filmul de Piatra.

Juriul care va oferi trofeul Filmul de Piatra celui mai bun film din fiecare categorie este compus din directorul de imagine britanic David Procter, actrita Irina Saulescu si regizorul Copel Moscu. De asemenea, spectatorii vor vota la iesirea din sala cel mai popular film din cadrul festivalului Filmul de Piatra.

Pe langa filmele din competitie, publicului va avea ocazia sa vada programe de la festivaluri partenere din tara si strainatate precum Animest, TIFF, Next, ShortsUp, Filminute.

Pe langa aceste programe, publicul va viziona o selectie de scurt-metraje nominalizate sau castigatoare la Oscar, dar si mai multe proiectii speciale, printre care lungmetrajul “Nunta in Basarabia” si cel mai iubit film romanesc pentru copii, “Veronica”, in regia Elisabetei Bostan.

Festivalul Filmul de Piatra are si un invitat special, care nu este cineast profesionist – Ticu Lacatusu, primul roman care a urcat pe Everest.

In cadrul unui program special, alpinistul Ticu Lacatusu va arata filme din expeditiile sale si va povesti publicului despre pasiunea lui si despre situatii limita.