Oamenii de afaceri si-au tras fara licitatie fonduri de vanatoare

La sfarsitul anului trecut, guver­nan­tii au adus cateva modificari majore legilor privind gestionarea fon­durilor cinegetice, schimbari care au bulversat lumea pasionatilor de vana­toare.

O ordonanta de urgenta sem­nata de premierul Emil Boc si un ordin al ministrului Laszlo Borbely fac ca, incepand cu acest an, cei care do­ve­desc ca detin cel putin jumatate din fondul de vanatoare sa-l poata prelua in gestiune fara licitatie, prin atribuire directa, pentru o perioada de 10 ani. In plus, organizatiilor vanatoresti care la data atribuirii gestioneaza cel putin cinci fonduri cinegetice li se atri­buie, in calitate de gestionari consa­crati, la cerere, cate cinci fonduri cine­getice dintre cele pe care le gestioneaza si au ramas neatribuite, la care se adauga – tot prin atribuire directa – inca 50% din numarul fondurilor cinegetice pe care le-au ges­tionat si au ramas neatribuite.

In expunerea de motive, initiatorii actelor normative sustin ca Asociatia Generala a Pescarilor si Vanatorilor din Romania are probleme in ceea ce priveste gestionarea fondurilor cine­getice: „In acest moment, Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor din Romania, aceasta asociatie «mamut» gestioneaza majoritatea fondurilor de vanatoare in mod defectuos, neputand gestiona eficient un numar asa de mare”. De aici si pana la declansarea unui adevarat razboi intre AJVPS si proprietarii de asociatii de vanatoare nu mai este decat un pas, si in Arges existand situatii care permit atribuirea directa a unor fonduri cinegetice. Nume grele ale mediului de afaceri din judet, care ani la rand s-au luptat cu autoritatile publice pentru suprematia domeniilor de vanatoare, au posibilitatea sa devina direct ges­tionari ai pretioaselor fonduri de va­na­toare. Conform legii, termenul de 20 de zile in care privatii au putut de­pune documentatia in vederea atri­buirii directe a expirat pe data de 16 februarie. Drept care, cei care nu au trimis actele vor trebui sa treaca de viitoarele licitatii pentru a reintra sau nu in posesia fondurilor de vanatoare.

Vali Ioana a pus mana pe fondul de la Dambovicioara

In Arges, numai doua asociatii au reusit sa primeasca prin atribuire directa fondurile de vanatoare pe care le concesionara anterior. Este vorba despre Hunter Group, care apartine oamenilor de afaceri Vali Ioana si Georgica Ana. Acestia au in­trat prin atribuire directa in posesia fon­dului de vanatoare de la Dambovicioara, catalogat drept unul dintre cele mai valoroase din judetul Arges pentru efectivele de ursi si capre negre. De cea de-a doua atribuire directa a beneficiat asociatia „Jderul”, care apartine fratilor Petre si Viorel Visan. De altfel, acestia mai detin un fond de va­na­toare valoros in ju­detul Dambovita. Desi Argesul mai are cateva fonduri de vanatoare catalogate ca printre cele mai importante din tara, in luna mai acestea vor fi scoase la bataie pentru con­cesionarii consacrati. Printre ei este foarte posibil sa se regaseasca si oamenii de afaceri Costel Bucur, pa­tro­nul de la Capsa, cu fondul de vana­toa­re Plaisor, si Nicolae Ivanescu, care detine mai multe fonduri de vana­toa­re, prin asociatia Diana.

AJVPS intra in lupta cu 1 milion de euro

In toata povestea cu modificarea legii fondurilor cinegetice, Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi ar putea fi catalogata drept marele perdant. Asta, deoarece, atunci cand s-au facut aceste schimbari, s-a mizat pe faptul ca AJVPS nu ar detine suficienti bani pentru a intra in batalia licitatiilor pentru fondurile de vanatoare. „Eronat!” – sustine Constantin Istratescu, presedintele filialei argesene a institutiei, care ne-a declarat: „Nu am stabilit inca, impreuna cu Consiliul de administratie, care anume vor fi fondurile de vanatoare pentru care vom licita. Cert este ca vom intra in batalie pentru cele mai bune. Am administrat si gestionat ani de-a randul si, in plus, ne cu­noastem si adversarii”, a mai declarat Constantin Istratescu….