Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara

Oamenilor le place mancarea, dar se dau in vant si dupa filme. Ce ar fi daca ar exista un eveniment care sa le combime?! Ei bine,  Asociatia Film Romania (AFR) si Fundatia Pentru Poezie Mircea Dinescu s-au gandit la aceasta chestiuni si au pus bazele a ceea ce se numeste Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara.

Daca va place cum suna, atunci puteti merge in perioada 5-12 septembrie in Portul Cultural Cetate, din judetul Dolj, locul unde va avea loc prima editie a unui festival delicios.

In cazul in care va decideti sa partcipati, o sa intalniti aici cineasti romani si din tarile balcanice care vor veni in cadrul unui eveniment cultural-artistic complet diferit fata de cele care au avut loc pana acum in Romania. Numele primei editii din Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara se va numi “Balcanii”.

Si daca va intrebati dce unde acest nume, atunci trebuie sa stiti ca fiecare zi din cele sapte va fi dedicata unei tari balcanice, Albania, Bulgaria, Croatia, Grecia, macedonia, Serbia, Slovenia, Turcia si Romania, iar in fiecare zi invitatii vor avea parte de filme din cate o tara si vor fi serviti cu preparate culinare traditionale din aceeasi tara.

Prima editie a festivalului nu are un caracter competitiv, organizatorii declarand ca acest eveniment are ca scop cunoasterea si promovarea cinematografiilor balcanice care au cunoscut in ultimii ani o puternica dezvoltare, recunoscuta de juriile marilor festivaluri internationale prin acordarea a nenumarate premii la festivaluri importante precum Cannes, Berlin, Venetia sau Locarno.

Daca o sa veniti la Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara, o sa puteti intalni peste 100 de cineasti si nu o sa puteti intra numai pe baza unei invitatii, deoarece evenimentul se adreseaza si vizitatorilor ocazionali pasionati de film si gastronomie. Vizionarea filmelor si cazarea (in corturi de cate 2 persoane) sunt gratuite.

Despre acest festival, Mircea Dinescu , gazda evenimentului a declarat: “Pentru ca prea adesea mireasma Balcanilor s-a asociat cu mireasma prafului de pusca, ne-am gindit ca oarece poduri culturale arcuite peste Dunare ar mai imblinzi memoria noastra ranita de imaginea podurilor de piatra si otel bombardate la inceput de secol XXI. Si fiindca tot se spune ca in Portul Cetate cocosii cinta in trei limbi – romaneste, bulgareste si sirbeste – ne-am contaminat si noi de multiculturalitatea galinaceelor si am purces la punerea pietrei de temelie  a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara sub insemnul Balcanilor.”

In cadrul evenimentului, o sa aveti parte si de expozitii de sculptura si fotografii, standuri cu vanzare de carti de cinema, DVD-uri cu filme, concerte cu muzica balcanica veche, serenade si mancare traditionala din tarile invitate. Profesionistii sunt invitati la workshopul “Cineastii din Balcani –  de la complexul provincialului la Palme d’Or“,  la care vor participa invitati de onoare: regizori din Romania si din Balcani, laureati la marile festivaluri internationale de film.