Fapte cheie din sudul Statelor Unite

In urma masacrului a noua adoratori de culoare impuscati de un tanar alb intr-o biserica din Charleston, Carolina de Sud, trecem in revista cateva dintre datele cheie din sudul Statelor Unite.

Epoca sclavilor

Portul Charleston a primit pana la 40% dintre sclavi, care au venit pentru prima data in SUA din Africa in secolul al XVII-lea. Sclavii, care lucrau in campurile agricole si construiau resedinte pentru albi, au fost timp de aproape 200 de ani motorul economic al Sudului. Pana in 1865, cand victoria in Razboiul Civil a Statelor unioniste din nord impotriva secesionistilor din sud.

Sfarsitul sclaviei 

Dupa incheierea razboiului, patru milioane de sclavi au fost eliberati, desi le-ar fi nevoie de un secol pentru ca acestia sa dobandeasca drepturi depline. Le-au reusit datorita miscarii pentru drepturile civile, care a inceput in sud si a castigat avant dupa un atac rasist din 1963 asupra unei biserici negre din Alabama, in care patru fete au fost ucise.

Realitatea actuala

O jumatate de secol mai tarziu, disparitatea economica si sociala dintre albi si negri nu a disparut. Nici atacurile de ura asupra afro-americanilor. Nici pretentiile de discriminare rasiala, asa cum au demonstrat protestele din ultimul an (unul dintre ele in aprilie in North Charleston) privind moartea negrilor neinarmati in mana politiei.

Distributia demografica

12% din populatia SUA este neagra, conform ultimelor date. In Sud, este de 57%, cel mai inalt nivel din 1960, dar inca departe de cei 90% de la inceputul secolului trecut. Trei sferturi din cresterea populatiei negre din SUA intre 2000 si 2010 a avut loc in sud. Atlanta, de exemplu, a depasit Chicago ca a doua cea mai neagra zona metropolitana din SUA.

Schimbarea demografica

Transformarea demografica din state precum Virginia si Carolina de Nord a beneficiat Partidul Democrat in ultimii ani din cauza ascensiunii asa-numitului Noul Sud: mai urban, mai negru si latino, cu tineri albi mai inalt calificati. Si ameninta ca va face acest lucru in altele, cum ar fi Georgia sau Texas.

Noua din cele 10 state cu cea mai mare crestere a populatiei latino-americane sunt in sud, iar hispanicii tind sa voteze democratul. Nu pare intamplator ca democratii supravietuiesc partial in Florida si Virginia, unde majoritatea sunt nascuti in afara acestui stat.

Preferinte politice

De la sfarsitul oficial al segregarii rasiale in 1964, vechiul Sud detinator de sclavi a fost un fief al Partidului Republican: face apel la alegatorii albi, conservatori si rurali.

Acest domeniu a fost extins dupa alegerile legislative si guvernamentale din noiembrie anul trecut. Cu exceptia unui senator din Florida, democratii nu controleaza un singur guvernator, majoritate in Parlament sau loc de senator in sudul adanc: cele sapte state confederate vechi care s-au separat de Uniune in ajunul Razboiului Civil (1861-1865). 

Si daca Virginia este exclusa, panorama este la fel de sumbra in celelalte patru state ale Confederatiei -in marginea superioara a sudului- care au participat la razboi.

Evolutie politica

Hegemonia conservatoare in sudul Statelor Unite este punctul culminant al unei schimbari treptate, rezultatul schimbarilor politice si sociale. Declansatorul a fost aprobarea in 1964 a legii sfarsitului segregarii rasiale, promovata de un presedinte din sud, democratul Lyndon Johnson. La acea vreme, Sudul era un feud solid al Partidului Democrat: controla aproape 100% din parlamentele natiunii, birourile guvernatorilor si scaunele senatoriale.

In 1990, peso-ul a scazut la 80%, conform datelor analizate de The New York Times care exclud Florida si Virginia. In 2010, la 40%. Si acum este 0%.

Impopularitatea lui Obama

La alegerile prezidentiale din 2008, democratul Barack Obama a castigat doar trei state din sud: Carolina de Nord, Virginia si Florida. Patru ani mai tarziu, a repetat in ultimii doi. In 2012, a obtinut 17% din voturile albe in sudul adanc, potrivit datelor de la centrul de sondaj Pew.

Cifrele lui Obama din 2008 in Sud au fost mai slabe decat cele ale democratului John Kerry la alegerile din 2004, sugerand ca rasa joaca un rol. La alegerile prezidentiale din unele state din sud, avantajul republican in randul alegatorilor albi este de noua pentru fiecare, potrivit datelor citate de ziar. Acesta este un nivel de loialitate similar cu cel al negrilor cu democratii, dar prezenta lor la vot tinde sa fie mai mica decat cea a albilor.