Din iunie, CE ne impune o noua taxa de drum

Comisarul european pentru Transporturi, Jacques Barrot, a declarat ieri, 6 martie, ca se va elabora de catre Comisia Europeana (CE) un proiect de lege, pana in luna iunie, privind taxarea utilizatorilor drumurilor nationale si autostrazilor, in functie de normele de poluare ale vehiculelor si de nivelul de congestionare a traficului rutier.

“In iunie speram sa putem finaliza cadrul legislativ, la nivelul Uniunii Europene, care sa permita statelor membre sa aplice un sistem mai coerent de taxare pentru toti cei care folosesc sistemul de drumuri nationale si autostrazi. Luam in considerare elemente care tin de nivelul de poluare al autovehiculelor, precum si indici legati de nivelul de congestionare a traficului pe anumite sectoare de drum”, a afirmat Barrot, in conferinta de presa de la Bucuresti.

Comisarul a precizat ca fondurile colectate din taxele de drum vor putea fi utilizate pentru dezvoltarea si imbunatatirea sistemului de drumuri si a cailor de transport feroviar ale statelor membre.

“Modul de aplicare a cadrului legislativ va tine de fiecare stat in parte”, a mai spus Barrot.

Presedintele Traian Basescu l-a primit joi seara la Palatul Cotroceni pe vicepresedintele Comisiei Europene, Jacques Barrot, caruia i-a spus ca vizita sa la Bucuresti poate aduce clarificari pentru Guvern “asupra prioritatilor”.

“Ne bucura vizita dumneavoastra, pentru ca ea poate aduce clarificari pentru Guvernul Romaniei asupra prioritatilor”, i-a spus Basescu oficialului UE.

La primire a participat si ministrul Transporturilor, Ludovic Orban.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei remis la finalul intrevederii, seful statului a subliniat nevoia de dezvoltare a unei retele nationale cat mai dense de transport, care sa fie integrata in retelele Trans-Europene de Transport (TEN-T) si a punctat importanta utilizarii cat mai eficiente a fondurilor comunitare de care Romania urmeaza sa beneficieze in acest sens.

“Presedintele Traian Basescu a evidentiat, cu aceasta ocazie, potentialul de dezvoltare si importanta strategica a portului Constanta, ca poarta de intrare pentru comertul din Europa Centrala si de Est. De asemenea, pe agenda convorbirilor s-au aflat subiecte precum coridoarele de transport, transportul feroviar si maritim, transportul intermodal si securitatea maritima”, se mai arata in comunicat.