De ce a invadat Rusia Ucraina?

Ucraina si Rusia sunt doua tari care se invecineaza in Europa de Est. Pe 24 februarie 2022, Rusia si-a trimis armata in Ucraina si a inceput sa incerce sa preia tara prin forta. Aceasta invazie a surprins multi oameni, deoarece a fost primul razboi major din Europa dupa de zeci de ani. Dar Rusia si Ucraina au o relatie dificila de secole. Pentru a intelege ce se intampla acum, trebuie sa cercetezi 1.300 de ani de istorie.

Ambele tari isi au inceputurile in acelasi regat medieval, numit Kyivan Rus. A fost fondata in anii 800 de un grup de vikingi, varangii, care au venit din Europa de Nord pentru a stapani populatia locala. Kyivan Rus a cuprins ceea ce sunt acum Rusia si Ucraina, iar oamenii sai, slavii, sunt stramosii rusilor si ucrainenilor de astazi. Capitala sa a fost orasul Kiev – acelasi Kiev care este acum capitala Ucrainei. Moscova, capitala Rusiei de astazi, facea si ea parte din Rusia Kyivan.

Kyivan Rus a fost cucerita de armatele mongole din Asia in 1240 si s-a divizat. Kievul a devenit parte a unei noi comunitati care a cuprins Polonia si Ucraina de astazi. Moscova a devenit capitala locala a Imperiului Mongol. Atat Moscova, cat si Kievul se aflau la rascrucea dintre Europa si Asia, dar cu culturi diferite in functie de geografia lor.

Rusia imperiala si Uniunea Sovietica

In anii 1500, descendentii printilor Rusiei Kyivan din Moscova au format un imperiu propriu, Rusia imperiala. Pana in 1654, a inclus Kievul si popoarele sale ucrainene, impreuna cu alte tari si oameni din Europa si Asia.

In Rusia imperiala, unii i-au vazut pe ucraineni ca frati cu rusii, deoarece impartaseau o cultura care dateaza din epoca medievala. Dar ucrainenii au spus ca, in timp ce ambele grupuri practicau aceeasi religie si impartaseau o parte din istorie, cultura ucraineana – cum ar fi mancarea, limba, arta si muzica ei – era diferita. A fost modelat de contactul cu diferite popoare si de o istorie diferita de cea a Rusiei.

O revolutie din februarie 1917 l-a fortat de la tron ​​pe liderul Rusiei, tarul Nicolae al II-lea. O alta revolutie in acelasi an a creat un nou imperiu numit Uniunea Sovietica.

Unii ucraineni nu au vrut sa se alature noului imperiu sovietic. Au incercat sa-si formeze propria tara. Dar sovieticii si-au invins miscarea si au creat in schimb Republica Sovietica Socialista Ucraineana – una dintre numeroasele republici care formau uniunea. La inceput, le-a permis ucrainenilor sa-si pastreze cultura si sa-si conduca administratia locala. Dar cand sovieticii au inceput sa se teama ca ucrainenii vor independenta, le-au luat puterea.

O Ucraina libera

In 1991, Uniunea Sovietica s-a prabusit. Ucraina si Rusia, care facusera ambele parte din Uniunea Sovietica, au devenit tari independente.

Avanza rapid pana in 2013. Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, dorea ca Ucraina sa fie loiala Rusiei. Asa ca a decis sa nu semneze un acord comercial pentru a aduce Ucraina mai aproape de Europa. Ucrainenii au protestat, l-au dat afara pe Ianukovici si au ales un guvern care a favorizat Europa mai degraba decat Rusia.

Presedintele rus Vladimir Putin a sustinut ca, in ciuda acestor proteste, cei mai multi ucraineni isi doreau legaturi cu Rusia. El s-a ingrijorat, de asemenea, ca Ucraina se va alatura unei aliante militare cu SUA si Europa, care ar fi o amenintare pentru Rusia.

In 2014, Rusia a preluat o zona din sudul Ucrainei numita Crimeea. De asemenea, a trimis soldati si arme in estul Ucrainei, pretinzand ca ii ajuta pe oameni care doreau sa faca parte din Rusia. In cei opt ani de atunci, aproximativ 14.000 de oameni au murit, iar 1 milion de oameni au fugit pentru a scapa de lupte.

Razboiul actual

In februarie 2022, Putin a sustinut din nou ca ucrainenii si rusii sunt un singur popor. El vede ucrainenii si rusii ca natiuni frate si spune ca, pentru ca Rusia este fratele mai mare, ar trebui sa ajunga la conducere.

Majoritatea ucrainenilor nu sunt de acord. Ei au fost inspirati de cuvintele presedintelui lor, Volodymyr Zelenskyy. El i-a spus lui Putin ca ucrainenii vor pacea, dar ca, daca va fi nevoie, vor apara independenta tarii lor.

Putin a invadat, iar de data aceasta planul sau este sa preia intreaga tara. Ucrainenii lupta acum cu armata rusa, incercand sa invinga ceea ce ei spun ca este o ocupatie.

In Rusia, oamenii nu au avut de spus daca sa invadeze. Multi protesteaza impotriva ei. Multe familii au atat membri rusi, cat si ucraineni. Din aceasta cauza, multi oameni de ambele parti ale granitei nu vor sa duca un razboi unul impotriva celuilalt.

Statele Unite si o mare parte din Europa sunt de partea ucrainenilor. Ei cred ca Ucraina ar trebui sa poata decide propriul viitor.