Cum folosesti lumina in fotografie

Unul dintre cele mai importante lucruri in fotografie este lumina. Si, nu trebuie sa fii un specialist ca sa remarci acest lucru. In momentul in care expui un subiect intr-o lumina buna sau echilibrata, atentia va cadea intru tocmai asupra acestuia si il va pune in evidenta, iar fotografia se va transforma intr-o adevarata capodopera.

Chiar daca esti un fotograf profesionist sau incepator si nu-ti permiti sa investesti intr-un curs de fotografie sau nu esti convins ca asta iti doresti sa faci pe mai departe, iti oferim cateva sfaturi despre cum sa utilizezi lumina pentru fotografii cat mai reusite:

Joaca-te cu lumina naturala

Lumina naturala este in mod evident cea mai buna lumina pe care o poti folosi in orice fotografie pe care doresti sa o realizezi, ea fiind perfect echilibrata in aproape orice situatie.

Bineinteles, sunt si cazuri in care lumina  naturala este mult prea puternica, iar in astfel de situatii te poti folosi de o perdea alba pentru a-i reduce intensitatea si pentru a face lumina sa fie cat mai subtila. Totodata, poti utiliza inclusiv un fundal inchis la culoare care sa nu reflecte lumina, astfel incat sa o echilibrezi eficient. Incearca inclusiv sa te folosesti de umbre sau sa amplasezi in directia luminii frunze si tot felul de mici artificii care sa ofere pozei un aer stilistic.

Echilibreaza temperatura

Daca insa ai de-a face cu o lumina naturala mult prea calda sau prea rece, iar idealul tau este sa surprinzi subiectul intr-o lumina naturala, o poti echilibra intervenind cu o sursa artificiala de lumina care va transforma intregul cadru intr-unul natural. Asigura-te insa ca, lumina nu este pozitionata prea departe sau prea aproape de subiect astfel incat sa eviti umbrele si reflexiile care pot aparea in astfel de situatii. De asemenea, poti indeparta subiectul de fundal astfel incat sa combati umbrele.

Pozitioneaza lumina mai departe sau mai aproape

Unele subiecte vor fi cu un aspect mat, altele cu unul lucios sau tip oglinda, iar cel din urma tip va transforma fotografia perfecta intr-o adevarata provocare. Fa un exercitiu de imaginatie si transpune-l in practica, cu privire la distanta luminii fata de subiect. O lumina dispusa mult prea departe poate duce uneori la suprirea unor detalii sau la aparitia unor umbre inestetice, dar acelasi lucru se poate intampla si in cazul in care lumina este mult prea apropiata, in raport cu subiectul nepotrivit. Ca prin urmare, de la o fotografie la alta, distanta intre lumina si subiect difera, iar cu putin exercitiu poti stabili pozitia ideala.

Nu uita ca, fundalul si mediul inconjurator te poate ajuta sa transformi lumina de fotografie in cel mai bun prieten al tau. In cazul in care vei un fundal alb sau pereti/dulapuri albe de care se va lovi lumina, aceasta te poate ajuta mai simplu sa focusezi subiectul. Odata ce ai stapanit secretele luminii, vei putea surprinde extrem de creativ cele mai deosebite cadre si vei realiza fotografii de exceptie cu care te poti mandri.