Cum a fost la seara cu povesti din India

Ne-am intalnit miercuri, pe 23 iulie, la Ramayana sa ascultam povesti despre India si povesti despre calatoriile interioare ale Iuliei.

Am ajuns un pic inainte de ora 19.00 ca sa le vad pe fete (da, ne vedem destul de rar) si ca sa ajut la organizare si ma minunam ca suntem punctuali si ca e camera plina inainte de ora stabilita pentru incepere. Participantii dornici sa o vada pe Iulia au venit insa pe tot parcursul serii. Camera arata ca un vagon de tren indian inainte sa incepem si decorul a fost completat de caldura inabusitoare si de zgomot.

La fel cum Iulia vorbeste de India atemporala si de India istorica, de India din ashram si de India colorata, plina de zgomote si de contraste din afara ashramului asa imi amintesc si eu de seara de la Ramayana. Afara se auzeau muncitorii lucrand, inauntru se auzea linistea si incet-incet urmaream vocea Iuliei cu pace, chiar daca uneori nu auzeam ce spune.

Daca o stiti pe Iulia stiti la ce ma refer cand spun ca linistea ei umple camera. A inceput prin a cere intrebari din public si n-a perturbat-o faptul ca la inceput nu știam ce sa intrebam. Am aflat ca cei din sala vor sa puna intrebari pentru ca au citit cartea, pentru ca urmeaza sa plece in India sau vor pur si simplu sa asculte.

Imi amintesc ca am vorbit mult despre ashram. La intrebarea “iti place mai mult India de zi cu zi sau India din ashram?”, Iulia a raspuns ca ii place India cu toate aspectele ei, dar ca prefera India din ashram. “Ashramul a fost creat ca un loc in care mergi sa muncesti pe doua planuri. Pe planul extern, depui efort fizic, pe planul intern ai de lucru cu trairile. Viata in ashram are propriul ei ritm, bazat pe cateva principii simple. Toata lumea respecta programul de masa si de somn. Lectia ashramului e una de simplitate si de austeritate, iar invatatorii tai sunt matura, carpa si cutitul. Dupa intelegerea mea, karma yoga – meditatia activa e o cale de transformare foarte la indemana. Nu te forteaza sa faci ceva diferit, ci doar sa faci diferit ceea ce faci deja.”

“Cum e cu meditatia? Cum iti pastrezi un ritm?” Raspunsul e disciplina, dar nu o disciplina in gol. Te simti mai bine dupa ce meditezi sau faci miscari de yoga, asa ca ar trebui sa vrei sa pastrezi starea de bine. “Cand m-am intors din India eram plina de energie si de lucruri bune. Lucrurile alea bune pe care le-ai primit, daca nu stii sa le pastrezi, se duc. Meditatia si yoga te ajuta sa le pastrezi si sa refaci starea.”

Tot ca sa se umple de energie Iulia se intoarce in India. De data aceasta toata perioada sederii ei va fi in ashram. “Cum sunt indienii?” a mai venit o intrebare. Am aflat de la Iulia ca sunt mai recunoscatori pentru ce au decat noi si ca sunt mai dornici sa invete. Pentru ei verbul central nu este “a avea”; ei inteleg ce inseamna sa fii detasat.

“Devenind detasat nu renunti la nimic. Poti, in continuare, sa detii lucruri materiale si sa te bucuri de ele, schimband doar atitudinea. Detasarea e o stare a mintii. Prin detasare inveti sa iti construiesti un centru interior si sa te raportezi la el. Devii atasat, astfel, de un punct de echilibru si detasat de fluctuatiile starilor din exterior. Detasarea e ca urcatul scarilor, se intampla natural. Cu fiecare pas, piciorul de pe scara inferioara renunta spontan la pozitia lui pentru a se alatura piciorului aflat cu o treapta mai sus.”

Asa am calatorit toata seara, de la interior la exterior si de la exterior la interior. De la ceremoniile care au impresionat-o cel mai mult, la dans indian clasic, la imbracaminte, la cereri in casatorie, la mancare, la cum a gasit taria sa plece.

Iulia a trebuit sa fuga repede la tren, nu inainte sa ne imbratiseze, sa dea un autograf si sa stranga foile cu ganduri de la participanti. A promis ca mai facem o seara de povesti cand se intoarce.

Citatele din articol ii apartin Iuliei, le gasiti in cartea India Darshan. 18 000 de km de calatorii interioare. Le multumim gazdelor de la Ramayana pentru atmosfera minunata si aroma de cardamom, ii multumim lui Carmen Musat Coman și editurii Cununi de Stele pentru ca au fost alaturi de noi si le multumim participantilor pentru contributia la o seara simpla și cu miez!