Cu viteza maxima: China vaccineaza impotriva coronavirusului la o rata egala cu imunizarea intregii Italii la fiecare trei zile

Luna trecuta, intr-un interval de doar cinci zile, China a scos 100 de milioane de doze de vaccinuri impotriva coronavirusului, o rata echivalenta cu vaccinarea intregii Italii la fiecare trei zile. 

Dupa un inceput lent, China face acum ceea ce aproape nicio alta tara din lume nu poate face: valorifica puterea si capacitatea sistemului sau de partid unic si o industrie de vaccinuri in curs de maturizare, pentru a-si imuniza populatia intr-un ritm vertiginos.

Campania este departe de a fi perfecta, incluzand distributia inegala a medicamentelor, dar oficialii chinezi de sanatate publica spun ca spera sa inoculeze 80% din cei 1,4 miliarde de oameni pana la sfarsitul anului.

Pana marti, China a distribuit peste 680 de milioane de doze, aproape jumatate dintre ele doar in luna mai. Datele totale sunt echivalente cu aproape o treime din cele 1,9 miliarde de vaccinuri administrate la nivel mondial, potrivit site-ului de cercetare Our World in Data.

Apelul de a fi imunizat vine din toate colturile societatii. Companiile ofera vaccinari angajatilor lor, scolile isi incurajeaza elevii si personalul, iar lucratorii administratiei locale controleaza rezidentii.

Aceasta presiune subliniaza atat puterea sistemului, care face posibila chiar sa se ia in considerare vaccinarea a peste un miliard de oameni in acest an, cat si riscurile la adresa libertatilor civile, o preocupare globala care este deosebit de notabila in China, unde exista mai putine protectii.

„Partidul Comunist are oameni care ajung in fiecare sat, in fiecare cartier”, a spus Ray Yip, fost director al Fundatiei Gates din China si expert in sanatate publica. „Aceasta este partea draconiana a sistemului, dar ii confera si multa putere de mobilizare”.

Sinovac si Sinopharm

China administreaza acum o medie de aproximativ 19 milioane de vaccinuri pe zi, potrivit datelor Our World in Data pe sapte zile. Aceasta ar insemna o doza pentru fiecare dintre locuitorii Italiei la fiecare trei zile .

Statele Unite, cu un sfert din populatia chineza, au ajuns la aproape 3,4 milioane de injectii zilnice in aprilie, la apogeul campaniei sale.

Nu este inca clar cati cetateni chinezi sunt complet imunizati, ceea ce poate insemna ca au intre una si trei doze de vaccinuri in uz – dezvoltate de laboratoarele Sinovac si Sinopharm -, deoarece guvernul nu publica astfel de date.

Zhong Nanshan, un renumit medic guvernamental care conduce un grup de experti de pe langa Comisia Nationala de Sanatate, a declarat duminica ca 40% din populatie a primit cel putin o doza si ca obiectivul este ca acel procent sa fie complet imunizat pana la sfarsitul lunii.

Vaccinuri in Beijing 

In capitala, Beijing, 87% din populatie are cel putin o doza. Vaccinarea este la fel de simplu ca introducerea unuia dintre sutele de puncte activate.

Medicamentul este distribuit si in autobuzele parcate in zone cu trafic pietonal intens, precum centrul orasului sau centrele comerciale.

Insa abundenta de la Beijing nu se repeta in restul tarii, iar rapoartele din presa locala si plangerile de pe retelele de socializare arata dificultatea de a gasi o programare in alte locuri.

“Am inceput sa stau la coada in acea zi la 9:00 a.m., pana la 6:00 p.m. si abia atunci am primit injectia. A fost obositor”, a explicat recent Zhou Hongxia, un locuitor din Lanzhou, in regiunea de nord-vest Gansu.

„Cand am plecat, mai erau oameni care asteptau”.

Sotul lui Zhou nu a fost atat de norocos si inca isi asteapta randul. Cand apeleaza la liniile telefonice locale, li se spune pur si simplu sa astepte.

Oficialii guvernului central au declarat luni ca lucreaza pentru a se asigura ca distribuirea drogurilor este mai echitabila.

Inainte ca campania sa se intensifice in ultimele saptamani, multi nu s-au grabit sa se vaccineze, deoarece China a mentinut virusul, detectat pentru prima data in tara, sub control in ultimul an, datorita controalelor stricte la frontiera si a carantinelor obligatorii.

China s-a concentrat chiar pe vaccinarea cetatenilor sai din strainatate, donand vaccinuri Thailandei, dintre care unele au fost folosite pentru a-si inocula cetatenii inainte ca majoritatea thailandezilor sa-si primeasca dozele.

La nivel global, a vaccinat peste 500.000 de cetateni straini in cadrul a ceea ce numeste programul „Spring Sprout”.

Din cand in cand apar mici focare, iar el se lupta in prezent cu una in orasul din sudul Guangzhou.

Desi exista probleme de distributie, este putin probabil ca producatorii chinezi sa aiba o problema cu scara, potrivit analistilor si celor care au lucrat in industrie.

Productie agresiva de vaccinuri

Sinovac si Sinopharm, care produc majoritatea vaccinurilor distribuite in China, au crescut agresiv productia, construind noi fabrici si reutilizand pe cele existente pentru COVID-19.

Vaccinul Sinovac si una dintre cele doua marci ale Sinopharm au primit autorizatie de urgenta pentru utilizare de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, dar companiile, in special Sinopharm, s-au confruntat cu critici pentru lipsa de transparenta in partajarea datelor.

„Unde in lume te poti compara cu China cand vine vorba de constructii? Cat timp ne-a luat sa ne construim spitalele temporare?”, a intrebat Li Mengyuan, care conduce cercetarea farmaceutica la Western Securities, o firma financiara.

China a construit spitale de campanie la inceputul pandemiei in doar cateva zile.

Sinovac a spus ca si-a dublat capacitatea de productie la 2 miliarde de doze pe an, in timp ce Sinopharm a spus ca poate produce pana la 3 miliarde de doze pe an.

Dar Sinopharm nu a dezvaluit cifre recente pentru cate doze a facut efectiv, iar un purtator de cuvant al companiei nu a raspuns la o solicitare de comentarii. Sinovac a produs 540 de milioane de doze anul acesta la sfarsitul lunii mai, a declarat vineri compania.

Sprijinul guvernamental a fost esential pentru dezvoltatorii de vaccinuri la fiecare pas, asa cum a fost in alte tari, dar, ca si in toate, sfera si amploarea in China sunt diferite.

Yang Xiaoming, presedintele China National Biotech Group de la Sinopharm, a declarat recent presei de stat ca compania trebuia initial sa imprumute spatiu de laborator de la un centru de cercetare guvernamental in timp ce lucra la un vaccin.

„Ne-am trimis mostrele, nu a fost nevoie sa discutam despre bani, doar am facut-o”, a spus el.

De asemenea, companiile chineze de vaccinuri nu se bazeaza foarte mult pe produsele importate in procesul de fabricatie.

Acesta este un beneficiu imens intr-un moment in care multe tari cauta aceleasi materiale si inseamna ca China poate evita probabil ceea ce s-a intamplat cu Institutul Indiei de Serum, a carui productie a fost impiedicata din cauza dependentei de importurile din Statele Unite pentru anumite ingrediente. .

Dar, pe masura ce disponibilitatea vaccinului creste, creste si presiunea de a-l lua.

La Beijing, un cercetator universitar a spus ca celula Partidului Comunist din colegiu il suna o data pe luna pentru a-l intreba daca a fost deja vaccinat si se ofera sa-l ajute sa faca o programare.

Pana acum a refuzat o injectie pentru ca ar prefera vaccinul Pfizer, spunand ca are incredere in datele sale. El a vorbit sub conditia anonimatului de ingrijorare ca s-ar putea confrunta cu repercusiuni la slujba sa de la o universitate guvernamentala pentru ca a pus sub semnul intrebarii vaccinurile chinezesti.

China inca nu a aprobat utilizarea lui Pfizer, iar cercetatorul nu este sigur cat timp va putea rezista, desi guvernul a avertizat, deocamdata, ca vaccinurile nu sunt obligatorii.

„Nu trebuie sa spuna ca este obligatoriu”, a spus Yip, expert in sanatate publica. „Nu vor anunta ca este necesar sa aiba vaccinul, dar pot face presiune asupra acestora”.