Cate tari din lume sunt insule?

Poate stii cate tari exista in lume, dar ai putea spune care dintre ele sunt insule? Le trecem in revista in acest articol.

Din 2011, odata cu intrarea Sudanului de Sud, ONU a recunoscut 193 de tari membre considerate „state suverane” plus doua „state observatoare”, Palestina si Vaticanul (Sfantul Scaun). In afara de cele mai mari si mai cunoscute, cum ar fi Statele Unite, Indonezia, Pakistan, China, Mexic si Brazilia, majoritatea tarilor au mai putin de 50 de milioane de rezidenti si este posibil sa aveti dificultati in a gasi unele dintre aceste tari pe harta. .

Astfel, cu aproximativ 200 de tari si peste 7,5 miliarde de oameni, lumea este plina de oameni, locuri si obiecte fascinante. In Nicaragua, de exemplu, veti gasi unul dintre singurele doua steaguri din lume care prezinta culoarea violet; animalul oficial al Scotiei este unicornul (si aceasta fiara a fost asociata si cu un animal infricosator si nestapanit, in afara de conceptia de puritate si culoare pe care o avem in prezent); in Australia, stema prezinta canguri si emui, deoarece acestia nu pot merge cu spatele. Si are ratiunea ei de a fi, intrucat sigiliul original contine si cuvintele „intotdeauna inainte” ca motto; India a fost cea care a dat lumii pofta de dulce, deoarece, desi trestia de zahar isi are originea in Asia de Sud-Est, a fost pentru prima data rafinata chimic in urma cu aproximativ 2.500 de ani in India. 

Dar cate dintre aceste 193 de tari membre sunt tari insulare? Mult mai multe decat va imaginati probabil. In total, sunt 47al carui teritoriu este situat in intregime pe o insula (sau un set de insule). Doar pe continentul american putem gasi pana la 13 (Antigua si Barbuda, Bahamas, Barbados, Cuba, Dominica, Granada, Haiti, Jamaica, Republica Dominicana, Saint Kitts si Nevis, Saint Vincent si Grenadine, Saint Lucia si Trinidad si Tobago). In Europa avem 5 tari insulare (Cipru, Irlanda, Islanda, Malta si Regatul Unit), in Africa, sunt 6 (Capul Verde, Comore, Madagascar, Mauritius, Sao Tome si Principe si Seychelles); in Asia sunt 8 (Bahrain, Brunei, Filipine, Indonezia, Japonia, Maldive, Singapore, Sri Lanka si Timorul de Est) si, in final, in Oceania, vom gasi pana la 15 tari care sunt insule (Australia, Fiji, Kiribati, Insulele Marshall, Micronezia, Nauru, Noua Zeelanda, Palau, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Samoa, Tonga).

Noua Zeelanda

Aceasta tara, parte a Zealandia, asa-numitul al optulea continent al planetei – cu 94% din suprafata scufundata – in sud-vestul Oceanului Pacific, la aproximativ 1.700 km sud-est de Australia, are doua insule principale lungi si inguste si cateva insule periferice. Capitala sa este Wellington.

Insulele Marshall

Situat in Oceanul Pacific de Nord, la aproximativ 4.900 km est de Mindanao (Filipine) si la 4.000 km sud-vest de Hawaii, este un arhipelag cu doua lanturi de insule paralele. Atolul Bikini este unul dintre locurile sale cele mai cunoscute, deoarece Statele Unite au detonat 23 de dispozitive nucleare intre 1946 si 1958, un act care a lasat insula contaminata cu radioactivitate si complet nelocuita.

Australia

 Australia este o tara si o insula-continent care isi face prezenta poate cea mai evidenta datorita dimensiunii sale, dar poate nu stiai ca tara este inclusa printre cele 8.222 de insule afisate sub steagul sau.

Seychelles

Aceasta tara est-africana este formata din 115 insule din Oceanul Indian, la nord-est de Madagascar. Este o tara independenta din 1976 (a devenit independenta de Marea Britanie). Capitala sa este Victoria.

Madagascar

Aceasta uriasa natiune insulara caracterizata prin bogatia sa in biodiversitate, este si una dintre cele mai sarace tari din lume. Capitala sa este Antananarivo si este a patra insula ca marime din lume.

Capul Verde

Capul Verde este un arhipelag vulcanic din Oceanul Atlantic, in largul coastei de nord-vest a Africii, situat la aproximativ 650 km vest de Dakar, Senegal. A devenit independenta de Portugalia in 1975.

Sri Lanka

Cunoscuta anterior sub numele de Ceylon, aceasta natiune insulara situata la sud de India, avea candva o legatura terestra cu India continentala, dar acum este in mare parte scufundata. Capitala sa este Colombo.

Singapore

Aceasta tara insulara este formata din 63 de insule. Singapore este un oras-stat, in prezent un centru financiar global.

Maldive

Masculul este capitala sa. Este un arhipelag tropical de 1.190 de insule de corali, grupate in 26 de atoli care se afla de ambele maluri ale Ecuatorului in Oceanul Indian, la aproximativ 900 km sud-vest de Sri Lanka. Este una dintre cele mai mici tari din Asia.

Japonia

 Japonia are un total de 6.852 de insule, dar doar 430 dintre ele sunt locuite. Arhipelagul japonez se intinde pe mai mult de 3.000 de kilometri (aproximativ la aceeasi distanta cu coasta de est a Statelor Unite). Dintre acestea, Naoshima, Insulele Yaeyama sau insula abandonata Gunkanjima, sunt cele mai izbitoare.

Indonezia

In arhipelagul indonezian veti gasi peste 10.000 de insule, potrivit unui sondaj realizat de Institutul National de Aeronautica si Spatiu. Doar 922 sunt locuite. Daca sunteti in cautarea puritatii, Sumba este aproape de doua ori mai mare decat popularul Bali, dar mult mai putin vizitat.

Filipine

Cu 7.641 de insule, Filipine este una dintre cele mai multe tari insulare din lume. Desi Palawan este adesea mentionat ca cea mai frumoasa dintre toate, intreaga tara este plina de farmec unic.

Regatul Unit

Capitala sa este Londra. Acesta este Arhipelagul Insulelor Britanice, la nordul Frantei, ale carui doua insule principale sunt Marea Britanie si insula Irlanda.

Malta

Valletta este capitala sa si este o mica natiune insulara din Marea Mediterana, intre Sicilia si coasta Africii de Nord. Principalele sale insule sunt Malta, Gozo si Comino.

Islanda

Capitala sa este Reykjavik. Aceasta natiune insulara nordica din Oceanul Atlantic de Nord, la aproximativ 300 km sud-est de Groenlanda, se mandreste cu cea mai veche adunare legislativa functionala din lume, Althingi, infiintata in 930.

Irlanda

Republica Irlanda ocupa cea mai mare parte a insulei Irlanda, separata de Marea Irlandei de insula Marii Britanii din Oceanul Atlantic de Nord. Partea de nord este ocupata de Irlanda de Nord, una dintre provinciile Regatului Unit.

Cipru

Capitala sa este Nicosia. Aceasta natiune insulara inrudita cu Grecia, este situata in partea de nord-est a Marii Mediterane in sudul Europei. Partea de nord-est a insulei Cipru a fost ocupata de Turcia de la invazia turca a Ciprului in 1974.

Republica Dominicana

Cu Santo Domingo drept capitala, este a doua cea mai mare insula din Caraibe dupa Cuba si, asa cum am mentionat anterior, una dintre cele doua tari care ocupa insula Hispaniola.

Jamaica

Aceasta tara insulara din Caraibe, a carei capitala este Kingston, este situata la sud de Cuba. Este a treia insula ca marime din Antilele Mari si a fost descoperita de navigatorul Cristofor Columb in 1494.

Haiti

A fost prima republica neagra din lume care si-a declarat independenta. Ocupa portiunea de vest a insulei Hispaniola, fiind una dintre cele doua tari care ocupa insula Hispaniola (cealalta fiind Republica Dominicana).

Cuba

Cuba este insula principala din arhipelagul Antilelor Mari . Fara teama de marja de eroare, este cea mai mare insula din Caraibe.

Bahamas

Din cele 700 de insule care alcatuiesc arhipelagul Bahamas, doar 24 sunt locuite, iar populatia lor ajunge la aproximativ putin peste 300.000 de oameni.

Batran si Barbos

In inima Antilelor Mici se afla aceasta tara independenta a Commonwealth-ului Natiunilor. Aceasta tara a fost descoperita de Cristofor Columb in 1493 si cel mai inalt varf al sau este Muntele Boggy, 280 km, situat pe insula Antigua. Stiati ca insula Barbuda nu are rauri?