Adrian Iorgulescu critica manualele de religie

Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat joi, 13 martie , ca manualele de religie contin amenintari calificate drept “absolut dezagreabile”, sustinand ca elevii ar trebui sa invete in scoli nu dogma religioasa, ci istoria religiilor.

“Ca liberal, intr-un invatamant laic, cred in egala masura ca in sufletul fiecarui copil exista o farama de religiozitate, exista un dat de natura spirituala care trebuie cultivat. Dar nu intr-un mod dogmatic. Trebuie sa legam cultura de religie”, a conchis Adrian Iorgulescu.

Ministrul Culturii a mai afirmat ca, ar fi fost “ranit in orgoliul de parinte” in situatia in care copiii sai ar fi trebuit sa invete la scoala dupa manuale care asociaza divinitatea cu bataia si alte pedepse.

Iorgulescu a explicat insa ca nu are calitatea de a solicita nici retragerea, nici modificarea acestor manuale, spunand ca poate, cel mult, sa poarte o discutie pe acest subiect cu colegul sau, ministrul Educatiei.

Un studiu realizat de Liga Pro Europa arata ca manualele de religie sunt pline de texte in care copiii sunt amenintati cu pedeapsa divina pentru “greseli” ca alergatul cu mingea pe strada, trezitul tarziu dimineata sau distrugerea unui cuib de randunici.

In acest caz, de exemplu, “razbunarea” inseamna tragerea scarii de sub picioarele copilului de catre Dumnezeu insusi, conform exemplului din Abecedarul micului crestin, Editura didactica si pedagogica, 2002, (autor preotul Ioan Sauca).

Tot un Dumnezeu nemilos fata de pacatele copiilor apare si in manualul de religie pentru clasa I-a, al editurii Sf. Mina din Iasi (autori Camelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu).

Pedeapsa divina se abate asupra copiilor, conform acelorasi texte de manual, daca nu se inchina atunci cand trec prin dreptul bisericii, iar pedeapsa suna astfel: “Va calca masina!”.

Pentru elevii din clasele a VIII-a pedepsele sunt putin mai elaborate si arata ca “dupa Judecata de Apoi, dreptii vor merge sa se veseleasca in imparatia lui Dumnezeu, iar pacatosii vor fi aruncati in intunericul cel mai dinafara, unde va fi plangerea si scrasnirea dintilor”.

Cele mai multe manuale de religie includ observatii care incrimineaza alte credinte decat cea crestina, le ironizeaza sau chiar le aduc acuzatii.

Manualul de religie pentru clasa a X-a de la Editura Corint, autor Adrian Lemeni, fost secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, ii invata pe liceeni ca Yoga este “lucrarea directa a demonilor”.

Manualul de religie Cultul Ortodox, destinat clasei a X-a, publicat de Editura Dacia din Cluj-Napoca este atacata Biserica Greco-Catolica despre care se spune ca “a dus la dezbinarea in planul credintei a romanilor transilvaneni si a avut consecinte majore, determinand instaurarea unui climat de neintelegere si neincredere reciproca, cu efecte pe termen lung.”

Biserica Ortodoxa Romana desfasoara o ampla campanie  – “Nu vrem liceu fara Dumnezeu” – prin care se solicita mentinerea religiei ca disciplina de studiu optionala sau facultativa in invatamantul liceal.

In momentul de fata, studiul religiei este obligatoriu pentru elevii din ciclul primar, optional pentru cei din gimnazial si facultativ pentru liceeni.