Virusul HIV face ravagii in intreaga lume

HIV (Virusul Imunodeficientei Umane) ataca sistemul imunitar al organismului, reducandu-i acestuia capacitatea de a se apara impo­tri­va infectiilor. Ataca in special un anumit tip de celule din siste­mul imunitar (CD4 sau T4) care, odata infectate, permit inmultirea virusului, dupa care mor. In acest fel sistemul imunitar slabeste, iar organismul este mult mai expus infectiilor.

A fi seropozitiv nu inseamna neaparat a avea SIDA

Cand virusul patrunde in orga­nism, se dezvolta anticorpii anti-HIV, iar persoana devine seropo­zitiva. Acest lucru insa nu inseamna a avea SIDA, ci doar a fi purtator al virusului. SIDA (Sindromul Imu­no­deficientei Dobandite) nu in­seam­na doar o singura boala, ci o suma din cele mai obisnuite boli care afecteaza in mod tipic persoanele infectate cu HIV. Pe masura ce sistemul imunitar devine tot mai slabit, afectiunile apar in forme din ce in ce mai se­ve­re, conducand, in ultima ins­tan­ta, la declansarea stadiului SIDA si, in final, la decesul celui infectat. Cel mai adesea, persoana infectata nu simte nimic deosebit. “Este insa posibil ca dupa circa 2-6 saptamani de la momentul infectarii sa apara anumite simptome care duc cu gandul la o gripa sau la o alta infectie virala, care dispar, in mod obisnuit, dupa cateva saptamani. In cele mai multe cazuri, aceste manifestari sunt asociate cu alte boli.

Aceasta faza se numeste primoinfectie”, explica Conf. dr. Elisabeta Otilia Benea, Coordonator program adulti – Centrul Regional INBI “Prof. Dr. Matei Bals”, la o intalnire informala organizata de MSD Romania. Dupa circa 8-15 ani, perioada in care poate exista un echilibru intre producerea de noi virusuri si reactia sistemului imunitar, atunci cand deja capacitatea organismului de a se apara scade foarte mult, prezenta microbilor poate determina aparitia unor infectii (numite oportuniste), care marcheaza stadiul SIDA. Doar un medic specializat in infectia cu HIV poate evalua starea de sanatate a pacientului si poate ajuta in alegerea si stabilirea tratamentului adecvat. In principal, tratamentul urmareste: scade­rea ratei de reproducere a virusului; evitarea aparitiei infectiilor oportuniste; asigurarea unui regim de viata normal; mentinerea sau refacerea imunitatii celulare.

In cazul gravidelor seropozitive, este esentiala depistarea in­fec­tiei cu HIV in primele luni de sarcina, deoarece prin aplicarea unui protocol medical (disponibil si in Romania), copiii se pot naste sanatosi in 98% din cazuri. “Este bine ca acestea sa fie testate din vreme, pentru a depista la timp o eventuala infectie cu HIV si a i se prescrie un tratament care sa ii scada incarcatura virala, astfel incat sa dea sanse copilului sa se poata naste neinfectat”, a mai spus dr. Otilia Benea.