UNDA verde pentru noul program ERASMUS: fondurile alocate pentru tineri sunt duble

Eurodeputatii au adoptat marti programul Erasmus+, editia pentru perioada 2021 – 2027 a programului emblematic al Uniunii Europene pentru educatie, formare, tineret si sport. Programul a demonstrat ca are un rol important in promovarea identitatii europene, iar fondurile de care va dispune pentru perioada 2021-2027 vor fi aproape duble (peste 28 de miliarde de euro din surse diferite) fata de perioada anterioara de sapte ani (14,7 miliarde de euro).

Eurodeputatii au reusit sa asigure fonduri suplimentare in valoare de 1,7 miliarde de euro in etapele finale ale negocierilor cu Consiliul.

In cadrul dezbaterii in plen inainte de aprobarea programului, majoritatea vorbitorilor au afirmat ca vietile tinerilor au fost afectate de COVID-19 si au subliniat importanta programului Erasmus+, evaluat de cetateni ca fiind cel mai de succes dintre toate programele UE, pentru generatiile europene viitoare.

O mai buna incluziune

Noul program Erasmus+ va pune la dispozitie mai multe instrumente si resurse pentru a sustine incluziunea. Comisia si statele membre trebuie sa elaboreze planuri de actiune cu scopul de a imbunatati accesul la educatie si mobilitate pentru persoanele care, de-a lungul timpului, au avut mai putine oportunitati de participare – persoane cu handicap, persoane care traiesc in saracie, intr-o locatie indepartata, persoane care provin din familii de migranti si multe alte categorii.

Cei care nu au resurse financiare suficiente pentru a suporta costurile initiale implicate de participarea la program (cum ar fi cumpararea unui bilet de tren sau rezervarea cazarii) pot beneficia de granturi suplimentare, inclusiv de plati in avans. Cererile nu pot fi refuzate din cauza unor costuri mai ridicate daca au legatura cu masuri care garanteaza incluziunea.

Mobilitate pentru cursanti adulti

In comparatie cu programul Erasmus+ anterior, noul program va include si un ajutor pentru o perioada de maxim sase luni petrecuta intr-o alta tara din Uniunea Europeana pentru cursantii adulti. Programul va ajuta astfel persoane de toate varstele si din toate mediile sa dobandeasca noi competente profesionale si de viata si sa se adapteze mai bine la schimbarile generate de tranzitia catre o economie verde si digitala, precum si de pandemia de COVID-19.

Acces mai simplu la un program Erasmus+ ,,mai verde”

Noul program Erasmus+ va fi mai simplu si va avea proceduri mai usor de urmat si sisteme informatice mai usor de utilizat de catre candidati. De asemenea, vor trebui intocmite mai putine documente. Va exista si un mecanism special de finantare a unor ,,parteneriate la scara redusa” pentru organizatii mai mici, cum ar fi organizatiile de tineret si cluburile sportive.

Programul va analiza si in ce masura contribuie la atingerea obiectivelor Uniunii Europene legate de cheltuielile asociate schimbarilor climatice si isi va reduce amprenta de mediu. De exemplu, el va favoriza folosirea mijloacelor de transport ecologice de catre participantii la program.

Modele de educatie inovatoare

Initiativa DiscoverEU va face acum parte din programul Erasmus+. Ea le da tinerilor posibilitatea de a solicita un permis gratuit cu care pot calatori in Europa pentru a participa la cursuri (de exemplu, pentru a participa la un curs intensiv de limbi straine sau la un seminar organizat de un muzeu) si pentru a descoperi diversitatea culturala si lingvistica a Europei.

Prin initiativa ,,Universitati Europene”, studentii vor putea obtine o diploma prin combinarea studiilor urmate in mai multe tari din Uniunea Europeana. Cea de a treia initiativa, numita ,,Centre de excelenta profesionala”, va crea ecosisteme de competente locale, conectate la nivel international.

,,Erasmus+ este unul dintre programele Uniunii Europene ce dispune de o finantare majorata in mod substantial. El include multe schimbari si imbunatatiri importante pentru a consolida si mai mult sentimentul european de apartenenta si pentru a le oferi europenilor sanse mai bune de gasire a unui loc de munca”, a spus raportorul Milan Zver (PPE, Slovenia). ,,Parlamentul va monitoriza indeaproape modul in care este implementat programul Erasmus+. Dorim sa ne asiguram ca devine mai favorabil incluziunii si ca ofera sanse cat mai multor oameni”, a adaugat el.

Sabine Verheyen (PPE, Germania), presedinta Comisiei pentru cultura si educatie, a spus: ,,Programul Erasmus+ este o poveste europeana de succes si, datorita eforturilor noastre, vom putea sa beneficiem de acesta in continuare. El creeaza legaturi intre oameni din toate mediile si contribuie la crearea unei comunitati cu adevarat europene. Din cauza pandemiei, tinerii si toti cei care doresc sa invete, sa studieze si sa cunoasca oameni noi se confrunta cu provocari imense – iar pentru oamenii din medii marginalizate situatia este si mai dificila. Acum, mai mult ca niciodata, Europa trebuie sa-si indrepte atentia catre acesti oameni si sa ii ajute cu modalitati de a creste, de a prospera si de a stabili legaturi unii cu ceilalti. Nimeni nu trebuie sa fie mai prejos. Si incercam sa facem exact acest lucru prin noul program Erasmus+”.

Pentru a asigura o tranzitie lina dinspre perioada programului anterior, regulamentul contine dispozitii care se aplica in mod retroactiv si care asigura intrarea in vigoare a noului program Erasmus+ de la 1 ianuarie 2021. Comisia a lansat deja procedurile de depunere a candidaturilor si cererile de propuneri in multe state membre.