Top 10 – Cele mai periculoase inchisori din lume

1. Inchisoarea San Quentin (California)

La inceputul anilor `30, la conducerea inchisorii venea un nou director, pe nume Clinton Truman Duffy, care avea sa starpeasca orice urma de coruptie in cadrul insitutiei date in grija sa. Pentru Duffy, legea era mai presus de orice, iar regulile stabilite de el trebuiau sa fie sfinte. Pentru orice abatere cat de mica, detinutii primeau pedepse crunte, si de cele mai multe ori ajungeau la carcera, fara apa, mancare sau lumina. San Quentin este si in zilele noastre o inchisoare dura, in care ajung cei mai periculosi infractori din California.

2. Inchisoarea Bang Kwang (Tailanda)

Cunoscuta drept „Hiltonul Bangkokului”, Bang Kwang are mult prea putin personal si prea multi detinuti, care se lupta cu nebunia in primele luni de inchisoare, din cauza conditiilor extrem de dificile prin care trec. Condamnatii sunt legati in lanturi, primesc mancare putina si ingrijiri medicale deloc. Detinutii care au primit pedeapsa cu moartea sunt anuntati doar cu doua ore inainte de a li se injecta substanta letala.

3. Inchisoarea Rikers Island (New York)

Specific inchisorii Rikers Island sunt gardienii violenti, care aplica detinutilor tratamente de corectie cat mai brutale cu putinta. Cei care au de suferit cel mai mult sunt condamnatii cu boli psihice. Batuti cu regularitate, mare parte dintre acestia ajung sa se sinucida.

4. ADX Florence Supermax Facility (Colorado)

Aceasta inchisoare a fost construita ca replica la atacurile detinutilor fata de gardieni. Aici, fiecare condamnat este izolat intr-o celula, 23 de ore pe zi. Cei care ajung la ADX sunt cei mai rai dintre cei mai rai, care au ucis alti detinuti sau gardieni. Cu toate ca masurile de securitate sunt bine puse la punct, ADX ramane o inchisoare violenta.

5. Inchisoarea Alcatraz Island (San Francisco, California)

Cunoscuta si ca „Piatra” sau „Insula Diavolului”, inchisoarea a fost construita special pentru criminalii anilor `20. Designul unic facea ca evadarea din Alcatraz sa fie de neimaginat. Detinutii de aici nu aveau niciun contact cu lumea de afara, iar celor mai putin disciplinati li se aplica „regula tacerii”, o metoda de corectie care ii obliga sa nu vorbeasca pentru perioade lungi de timp si nici sa isi exprime in vreun fel emotiile sau sentimentele. Mare parte dintre cei inchisi la Alcatraz au suferit traume psihice grave. In 1963, inchisoarea a fost inchisa, insa ea continua sa faca obiectul de studiu a numeroase filme artistice si documentare.

6. Inchisoarea La Sante (Paris, Franta)

In inchisoarea denumita ironic „La Sante” (adica „sanatatea”), detinutii sunt tinuti in celule pline de sobolani si paduchi. Insa conditiile precare de igiena nu sunt principala problema a detinutilor, ci ceilalti detinuti. Cei mai in forma ii suprima pe cei bolnavi, iar violurile sunt la ordinea zilei. In 2002, 122 de condamnati s-au sinucis si pana la jumatatea lui 2003, alti 73.

7. Inchisoarea Diyarbakir (Turcia)

Diyarbakir este cunoscuta pentru numeroasele situatii in care au fost incalcate drepturile omului, corectiile aplicandu-se aici prin atrocitati. Intre 1981 si 1984, 34 de detinuti au murit torturati de catre gardienii inchisorii. De nenumerate ori condamnatii au facut greva foamei sau si-au dat foc in semn de protest, insa fara niciun rezultat. Diyarbakir ramane una dintre cele mai sadice inchisori inca functionale.

8. Inchisoarea La Sabaneta (Venezuela)

In inchisorile din Venezuela, mizeria, violenta, saracia si epidemiile sunt la ordinea zilei, insa La Sabaneta este cea mai rau famata dintre toate. Pana acum, holera a rapus aici 700 de detinuti, iar in 1994, o revolta moderata s-a transformat in masacrul a 100 de condamnati. Crimele sunt pentru detinuti nimic altceva decat niste activitati recreative, intrucat in cadrul inchisorii condamnatii nu au voie sa munceasca.

9. Inchisoarea Tadmor (Siria)

Cand gardienii de aici nu sunt ocupati cu torturarea detinutilor, sunt intr-una din curtile inchisorii, unde ciopartesc cadavrele celor pe care deja i-au omorat. De la infiintarea sa si pana in ziua de astazi, Tadmor isi pastreaza renumele de „regat al mortii si al nebuniei”. In 1980, dupa atentatul de asasinat la adresa presedintelui Damascului, cateva elicoptere cu trupe comando au aterizat in curtea inchisorii, unde au omorat nu mai putin de 500 de detinuti, ca avertisment pentru sirieni.

10. Inchisoarea Carandiru (Brazilia)

In 46 de ani de functionare, Carandiru a facut 1300 de victime. In 2002 s-a luat decizia de a fi inchisa, pe de o parte din cauza atrocitatilor care aveau loc aici, pe de alta parte din cauza ca unu din cinci detinuti ajunsesera sa fie infectati cu HIV.