Stejarul secular de la Bornis

Romania este o tara in care se regasesc multe monumente ale naturii, iar stejarul secular de la Bornis este unul dintre ele. Se afla in comuna Dragomiresti, judetul Neamt, intr-o zona protejata. Pentru a ajunge la el, doritorii trebuie sa stie ca se afla la cinci kilometri de soseaua principala, mai exact langa biserica ortodoxa.

Stejarul secular de la Bornis este dovada ca in aceasta zona au existat astfel de arbori, asta daca mai avea cineva nevoie de vreo proba. Specialistii au estimat ca varsta sa se invarte in jurul a 200 de ani, desi localnicii sunt fermi convinsi ca exista chiar de pe timpul lui Stefan cel Mare, conform povestilor spuse de stramosii lor. Pe oricine ai intreba, in special pe cei batrani, vei primi acelasi raspuns: in 1870 copacul arata la fel, asa ca nu incape indoiala ca s-a “nascut” in timpul domnitorului Moldovei.

Copacul, care are o inaltime de 25 de metri si un diametru al coroanei de 15 metri, este inconjurat de tot felul de legende. Daca nu le cunosti inainte sa vii aici, satenii sunt gata sa ti le povesteasca, mai ales ca se mandresc cu arborele, foarte multi turisti calcandu-le pragul satului. Este singurul lucru care mai anima viata din sat, avand in vedere ca numarul locuitorilor se imputineaza pe an ce trece, tinerii alegand calea strainatatii. Cea mai cunoscuta legenda care circula despre stejarul secular de la Bornis este aceea conform careia in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial unul dintre sateni s-a apucat sa taie una din ramurile copacului, incarcand apoi nu mai putin de noua care cu lemne , pe care ar fi vrut sa le vanda sau sa le foloseasca pentru uz personal. Dar dupa ce a taiat copacul, natura l-a pedepsit aspru si s-a imbolnavit foarte grav. Intre timp, ramura a crescut la loc, insa daca te uiti cu atentie la partea dinspre deal, se observa ca este mai rara.

Ministerul Afacerilor Externe din Olanda a fost atat de impresionat de acest monument al naturii, incat a amplasat la umbra stejarului secular de la Bornis o masa de lemn si trei banci din acelasi material. A fost pusa apoi si o tabla metalica informativa, care ii anunta pe turisti ca acest lucru a fost rezultatul unui proiect in care au fost implicate asociatii din Piatra Neamt, Alba Iulia si comuna Dragomiresti.