De la baile romane la cele mai frumoase SPAuri din Europa

Inca de pe vremea romanilor baile erau foarte populare, fiind utilizate atat pentru proprietatile lor vindecatoare cat si pentru a discuta afaceri. Astazi nu se mai utilizeaza aceste bai, ele fiind inlocuite de asa numitele SPA-uri. Dar de unde denumirea de SPA? Denumirea a fost preluata dupa localitatea SPA, din centrul Belgiei. Numele a fost dat in perioada romanilor, care denumisera aceasta zona Aquae Spadanae, probabil din latinescul “spargere” – improscare cu stropi.

Inca din vechi timpuri aceste locuri erau foarte apreciate, oamenii venind la ele pentru relaxare, tratamente sau doar rasfat. In ziua de astazi lucrurile s-au modificat destul de mult, baza de vindecare a ramas la fel, insa serviciile au luat amploare si sunt pe tiparul oricarui client.

Am incercat sa fac un top al celor mai renumite/bune SPA-uri, insa este foarte greu deoarece fiecare are ceva special. Cu toate acestea, as putea sa va recomand cateva spa-uri europene care mi-au atras atentia in mod placut.

Terme di Saturnia

Localizat in preafrumoasa Toscana, acest complex te poarta cu gandul la lux si prosperitate. Nu degeaba a fost clasificat, in 2009, ca fiind unul din cele mai bune SPA-uri din lume. Daca inca mai aveti nevoie de un imbold, aproape de Saturnia se gasesc locuri pline de istorie, unde puteti vizita diferite fortarete, castele medievale si savura vinuri regesti. Nu-i asa ca suna bine?

Madiva

Un SPA situat pe malul Lacului Zeller See, in statiunea Zell am see, nu foarte departe de Salzburg. Complexul de SPA are 1400 m2 si, pe langa baile luxoase, ai optiunea sa practici yoga, pilates, Strech&Relax cu un antrenor personal. Iarna ai optiunea sa si schiezi, aceasta locatie fiind situata in inima muntiilor.

Beau-Rivage Palace

Daca ajungi in vestul Elvetiei (Geneva), trebuie sa vizitezi si orasul Lausanne recomandat atat pentru arhitectura sa, cat si pentru traiul boem. Iar la categoria SPA, aici se gaseste unul cu renume in Europa ce este si el in topul celor mai bune SPA-uri din lume. De-a lungul timpului, prin hotelul care gazduieste SPA-ul s-au perindat nume celebre precum Victor Hugo, Charlie Chaplin, Coco Chanel, Gary Cooper, Nelson Mandela.

Grotta Giusti Spa

Un SPA care m-a fascinat (in cautarile mele) este Grotta Giusti Natural Spa, situat intr-o pestera. Toscana este renumita pentru frumusetile sale, pentru mancarea delicioasa, vinurile diverse si pentru monumente, insa se pare ca este faimoasa si pentru traditia SPA-urilor. La prima vedere locatia pare o cladire din secolul 19, cu gradina, insa odata ce ai deschis usile acestei lumi, descoperi multe surprize si denumiri abstracte – Paradisul, Purgatoriu si Iadul, denumiri date incaperilor din grota unde este amenajat SPA-ul.

Medina Califal Hammam

In Spania, un SPA renumit este Medina Califal Hammam. In anul 1492 Regina Isabella a Spaniei, dupa aproape 7 secole, a pus capat dominatiei otomane, lasand baile turcesti inca functionale. In Cordoba, una din aceste bai numita Medina Califal Hammam, a fost renovata in anul 2001. Pentru doua ore de baie si masaj se plateste ~30 de Euro/pers.

Ungaria este cunoscuta pentru baile termale, numai in Budapesta existand o retea de bai turcesti, cu o vechime de sute de ani. Insa atractia maghiara este in statiunea Heviz, unde este cel mai mare (ca suprafata) lac termal din Europa. In urma cu ~2000 de ani, aceasta zona era frecventata de romani si in urma cu 200 de ani a fost reamanejata ca SPA. Un bilet pentru toata ziua este ~10 Euro, insa atractia statiunii este un noroi radioactiv (contine mult sulf), destinat afectiunilor reumatice si dermatologice. Un bilet pentru tratament cu noroi in Rogner Hotel & Spa Lotus Therme costa aproape 50 de Euro.

Si in Romania au inceput sa apara hoteluri care ofera servicii complete de spa & wellness, cel mai mare astfel de centru fiind in Targu Mures. Insa despre el, intr-un articol viitor.