Pentru aceasta reteta ai nevoie de:
1 somon de 1,6 kg (preferabil rondele)
1 lamaie
5 linguri de pesmet
2 catei de usturoi
rozmarin, patrunjel, menta – in general ierburi aromate pe gustul tau
cateva boabe de coriandru
sare, piper
ulei de masline
Pentru sos:
4 linguri de iaurt
1 galbenus
lamaie si ulei de masline
sare si piper alb
Rondelele de aproximativ 2cm grosime se sareaza, pipereaza si condimenteaza cu rozmarin. Intr-un vas se stoarce jumatate de lamaie, se adauga ulei de masline, apoi rondelele de somon si se lasa a marinat in frigider o ora.
In bain-marie se prepara sosul, adaugand toate ingredientele pana se ingroasa.
Crusta se prepara din jumatate din coaja de lamaie, usturoi, coriandru, piper, sare, pesmet si ierburi aromate, toate aceste ingrediente tocandu-se marunt sau cu blenderul. Rondelele de somon se tavalesc bine prin acest amestec.
Pe o tava se pune hartie de copt, pestele bine acoperit si se da la cuptor incalzit la 180 grade circa 20 minute. Dupa coacere se scoate din tava si se serveste cu sosul pe deasupra si cu o garnitura la alegere. Eu prefer fie legume la gratar, fie cartofi natur care merg de minune cu sosul de pe somon. Pofta Buna!