Obama castiga in librarii

Daca vreti sa uitati o vreme de campania electorala (autohtona), ori sa vedeti cum decurge ea pe la altii, studiati discursul politic al lui Barack Obama. E ca la carte!

La ora la care rasfoiti aceasta revista stiti, poate, cine este noul presedinte al Statelor Unite; iar daca numele lui este Barack Obama, Editura Rao va da ocazia sa aflati “spre ce drum s-ar putea indrepta lumea in urmatorii ani”, citind cartea sa foarte recent aparuta in romaneste, “Indrazneala de a spera”.

Avand subtitlul “Reflectii despre salvarea Visului American”, volumul lui Obama combina in mod inteligent comentariul politic si confesiunea intima – o tehnica de altfel foarte obisnuita in discursul politic american. Aflam de aici opinia autorului asupra unor subiecte “grele”, ca rolul pe care ar trebui sa-l joace statul in economie, pedeapsa cu moartea, rolul Statelor Unite pe plan international etc. Aflam, de asemenea, multe lucruri despre persoana si familia candidatului democrat, cum a decurs prima intalnire cu viitoarea sa sotie, Michelle (care “avea gust de ciocolata”), si ca “interiorul Casei Albe nu este atat de stralucitor cum pare in emisiunile de televiziune sau in filme”.

Cat despre expresia ce a dat titlul cartii – “indrazneala de a spera” – ea provine dintr-un discurs tinut de Obama in 2004, la conventia nationala a Partidului Democrat. A fost, se pare, un discurs remarcabil, din moment ce autorul insusi il citeaza, atunci cand se refera la chestiunea rasiala: “Nu exista o America a negrilor, o America a albilor, o America a hispanicilor si o America a asiaticilor – exista doar Statele Unite ale Americii”. Este, fireste, si ceva populism aici (ca si in aluziile la tineretea saraca a autorului), dar Obama are meritul de a spune, din cand in cand, adevaruri brutale lectorului american, de pilda: “Daca neincrederea cu privire la amestecul in afacerile altor tari este imprimata in ADN-ul nostru, tot astfel este si impulsul de a ne extinde – geografic, comercial si ideologic.”

Facand un pas inapoi si aruncand o privire mai larga titlurilor publicate de Editura Rao, observam o garnitura interesanta de autori proveniti din randurile Partidului Democrat american: Bill Clinton cu “Viata mea” (ce continea, vai, mult mai putine lucruri despre Monica Lewinsky decat sperasera cititorii) si “Arta de a darui”, Hillary Rodham Clinton cu “Istorie traita” si Madeleine Albright cu “Doamna secretar de stat”. Sa fie o preferinta a celor de la Rao ori sunt democratii mai prolifici? Indiferent care e explicatia, simpatizantii dreptei americane nu trebuie sa dispere. Exista si doua carti despre partea republicana la Editura Curtea veche, in categoria “In afara colectiilor”. E drept ca sunt biografii romantate, scrise de altii: “Condoleezza Rice si drumul ei catre putere” de Marcus Mabry si “Fara umbra de indoiala – Presedintia lui George W. Bush” de Robert Draper.

Prin comparatie, politicienii romani sunt prea rar prezenti pe rafturile librariilor. Sigur, unii sunt chiar scriitori, majoritatea poeti – in ordine strict alfabetica: Marko Bela, Corneliu Vadim Tudor, Radu Vasile, Varujan Vosganian – dar putini se incumeta sa-si puna semnatura pe volume in care sa-si declare opiniile politice sau sa-si defineasca viziunea asupra viitorului. Doua exceptii interesante sunt Ion Iliescu si Adrian Nastase, prolifici nu doar ca eseisti, ci si ca bloggeri.

Si daca a scrie o carte de la cap la coada poate fi o ocupatiune cronofaga pentru un politician ocupat, acesta poate recurge intotdeauna la varianta reunirii in volum a discursurilor sale politice (atunci cand exista) ori la cea, si mai simpla, a conversatiilor cu un jurnalist (daca se poate, celebru).Sigur ca lupta electorala nu se castiga in librarie. Dar e pacat ca stim (sau putem afla) atatea despre visul american si foarte, foarte putine despre cel romanesc.

Barack Obama – Indrazneala de a spera, Ed. Rao, 384 p.