Mai multe tari europene ar putea intampina in curand calatorii vaccinati

Europa usureaza restrictiile de calatorie in aceasta vara, intrucat Uniunea Europeana (UE) este de acord sa-si deschida granitele vizitatorilor vaccinati si celor din tarile in conditii de siguranta COVID. Calatoriile inutile din majoritatea tarilor din afara UE au fost restranse in ultimul an pentru a stopa raspandirea COVID-19. Dar miercuri, UE a fost de acord sa-si deschida frontierele ,,nu numai pentru toate persoanele care provin din tari cu o situatie epidemiologica buna, ci si pentru toate persoanele care au primit ultima doza recomandata de vaccin autorizat de UE”. Iata ce stim despre situatia de pana acum.

Cand pot calatorii vaccinati sa viziteze tarile UE?

Vorbind intr-o conferinta de presa astazi, Christian Wigand, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene (ramura executiva a UE), a declarat ca UE ,,va recomanda acum statelor membre sa usureze unele dintre restrictiile actuale” pentru cei care au fost vaccinati. Nu s-a dat o cronologie precisa si Washington Post raporteaza ca ,,este inca necesara o aprobare finala formala” din partea tarilor UE.

Cu toate acestea, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat intr-un interviu din 25 aprilie  cu The New York Times  ca calatorilor americani vaccinati li se va permite sa calatoreasca in Europa in aceasta vara. Pe masura ce se pregateste sa se deschida vizitatorilor din tari cu o situatie epidemiologica buna, UE se pregateste sa publice o lista a acelor tari sigure pentru COVID pentru referinta.

UE sugereaza politici pentru statele sale membre, insa tarile individuale isi stabilesc in cele din urma propriile reguli. De exemplu,  Italia intampina acum calatorii americani pe zboruri sigure COVID , iar Franta se pregateste sa primeasca calatorii vaccinati din tari din afara UE pe 9 iunie . Unele tari europene care nu sunt membre UE, precum Islanda , si-au deschis deja frontierele pentru calatorii vaccinati.

Va trebui sa primesc un anumit vaccin?

Este important sa retineti ca vaccinurile primite trebuie sa fi fost aprobate de Agentia Europeana a Medicamentului, care include vaccinurile Moderna, Pfizer / BioNTech si Johnson & Johnson. Acest lucru ar putea fi extins la vaccinurile aprobate prin procesul de listare a utilizarilor de urgenta ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Am nevoie de pasaport pentru vaccin?

Acest lucru nu a fost inca clarificat. Se preconizeaza ca calatorii vor trebui sa coroboreze vaccinarea cu documentatia care este compatibila cu certificatul verde digital propus de UE , despre care estimeaza ca ar putea fi utilizat pana in iunie. In plus, presedintele francez , Emmanuel Macron, a dezvaluit ca guvernul sau si Casa Alba finalizeaza discutiile tehnice privind acordarea unui ,,permis special” pentru a permite cetatenilor americani sa intre ca parte a unei redeschideri turistice mai largi.

Exista restrictii potentiale?

Datorita aparitiei variantelor de ingrijorare COVID-19, Comisia propune un nou mecanism de ,,franare de urgenta” pentru a limita riscul intrarii in UE a acestor variante. Acest lucru va permite statelor membre sa actioneze rapid pentru a preveni accesul calatorilor din tarile in care se raspandesc variante de ingrijorare, inclusiv cei care sunt vaccinati.

Cum este situatia COVID-19 in Europa?

Situatia din Europa este inca volatila in anumite locuri datorita unui al treilea val de COVID-19 care a strabatut parti ale continentului in primavara. Dar situatia s-a imbunatatit in ultimele saptamani, pe masura ce sunt disponibile mai multe vaccinuri. Intr-adevar, unele tari, inclusiv Franta, Irlanda si Italia, usureaza deja restrictiile de blocare, deschid atractii turistice si reiau serviciile de ospitalitate.

Exista zboruri disponibile catre Europa?

Companiile aeriene isi maresc treptat serviciile catre Europa din multe tari, deoarece restrictiile de calatorie se usureaza si este probabil ca acest lucru va sari din nou de indata ce va exista o data oficiala pentru redeschiderea Europei. Intre timp, United Airlines a adaugat noi zboruri catre Croatia, Islanda si Grecia. Delta lanseaza un zbor direct intre Boston si Islanda, New York si Croatia, precum si zboruri fara carantina catre Italia, alaturi de  American Airlines . Pasagerii trebuie sa prezinte dovada unui test PCR sau antigen negativ efectuat cu cel mult 48 de ore inainte de plecarea in Italia, indiferent de starea lor de vaccinare.

Deoarece regulile si restrictiile sunt actualizate frecvent, va rugam sa consultati ambasada relevanta pentru orice tara pe care sperati sa o vizitati pentru a obtine cele mai actualizate informatii de calatorie.