Hrebenciuc. Viorel Hrebenciuc

Viorel Hrebenciuc

Maine e ziua lui Hrebe. De fapt in fiecare zi e ziua lui Hrebe, mai ales de cind a reintrat PSD la guvernare, dar miine implineste 56 de ani. Deci, la multi ani!

Numele lui Hrebenciuc a fost si este in continuare aproape sinonim cu coruptia, sau cu orice este mai rau in politica – minciuna, manipulare, hotie. I s-a zis in felurite feluri, guzganul rozaliu sau manipulatorul, sforarul. Poate sa fie adevarat. Dar adevarat este si ca Viorel Hrebenciuc are un umor dezarmant si o energie care l-ar putea califica rapid pentru o functie de generator de rezerva pentru un oras intreg. Fumeaza Marlboro, tigari sudate, pe unde trece el e vesnic fum gros de il tai, bea expreso concentrat citiva litri pe zi, se culca pe la 4 dimineata, noaptea sta pe messenger si joaca sah on line in campionate internationale, face yoga, iti simte aura energetica sau cum s-o numi, tine minte toate detaliile nesemnificative pentru restul lumii, se trezeste pe la 1 dupa amiaza (acum mai rar ca trebuie sa tina PSD la guvernare), este extrem de malitios fara a rosti vreodata vreun cuvint jignitor si are, in particular, cuvinte de lauda despre toata lumea, inclusiv pentru Basescu (doar despre Nastase nu are). Si ar muri daca nu ar mai avea telefon.

Pe Hrebenciuc e greu sa-l agati. Iti inchide gura fara drept de apel. Acum citiva ani aparuse nu mai stiu in ce ziar o ancheta destul de nasoala despre o afacere dubioasa in care era numele lui implicat. Si mi-aduc aminte ca eram la Parlament, si toti ziaristii au sarit pe el, undeva pe linga sala de sedinta, iar Florin Negrutiu de la Gindul l-a intrebat daca este adevarat ce scria in ancheta. “Si acuma ce vrei, sa ma sinucid?”, i-a raspuns Hrebe lui Florin, lasindu-ne pe toti cu gura cascata si fara nicio replica, dar neputind sa fim suparati pe el.

In campania din noiembrie am fost in Moldova sa fac niste reportaje si am trecut si prin colegiul unde a candidat. Am scris textul de mai jos, nu stiu daca l-ati citit in Cotidianul cind a aparut. Pe mine m-a amuzat.

Asfalt Tango cu Hrebenciuc

Marele maestru al combinaţiilor politice din PSD şi-a mutat cartierul general la Slănic Moldova, unde aterizează la începutul săptămânii cu elicopterul pe terenul de handbal din mijlocul staţiunii şi mai pleacă la Bucureşti duminica. Al cui e elicopterul? „Ei, ce contează, aici toată lumea umblă cu elicopterul, şi Căşuneanu, şi Umbrărescu, şi Camara… Cu elicopterul fac doar o oră de la Bucureşti“, răspunde Hrebenciuc. Răspunsul ocolit al liderului PSD la întrebarea cu elicopterul îl găseşti uşor, privind în jur: e plin de utilaje de la PA&CO, firma lui Căşuneanu. Hrebenciuc înnoadă ţigară după ţigară în biroul primarului din Slănic devenit biroul său de campanie.

Aici, la Slănic, vrea să se stabilească pentru restul vieţii. Şi-a luat şi 500 de metri de teren sub munte să-şi facă o casă, căci are visuri mari pentru Slănic. „E o zona senzaţională! Să vezi tu ce zonă scot eu de aici, ca în Elveţia!“. 

Primarului Adi Şerban, pesedist (evident), îi sclipesc ochii şi se aruncă să-şi măgulească şeful. „Aici e un drum care se cheamă drumul lui Hrebenciuc! Domnul preşedinte nici nu are nevoie de campanie, nici n-avea nevoie să vină pe aici, câştiga cu 80%!“. „Ei, Adi, stai aşa să vedem, nu se ştie niciodată, nu ştim cum iese…“, îl domoleşte domnul preşedinte devenit brusc gânditor şi sceptic. De ce oare o fi sceptic nu se înţelege foarte bine. Are un colegiu făcut „pe sprânceană“. Numai două primării sunt la PNL, restul la PSD. Contracandidaţii, şi ei, tot „pe sprânceană“. N-a auzit nimeni de ei niciodată, cu excepţia celui de la Senat, din partea PD-L, dar şi acela un vechi prieten al lui Hrebenciuc. Sondajele făcute pe comunele din colegiu îl dau cu peste 70% intenţie de vot în cele cu primari PSD. „Numai în cele două liberale am vreo 40%.“ Şi-a alcătuit colegiul astfel încât să fie la ţară. Oraşul nu-i place, nici alegătorul urban, nici stilul de campanie. „De ce să mă duc la Bacău? Să ne călcam în picioare unii pe alţii, cum face unul un gard, cum sărim toţi că am făcut gardul!“ 

„Să-ţi explic gândirea mea de campanie. Toată lumea promite marea cu sarea şi m-am gândit aşa: trebuie să promit şi eu, dar cum să fac să fiu crezut? Şi atunci am zis că trebuie să fac ceva concret să vadă lumea pe 30 noiembrie că am făcut. Ne-am apucat prin aprilie şi în timp-record terminăm cam tot. În toate localităţile am căutat ce le trebuie oamenilor, ceva ce pot eu să fac, şi ne-am apucat de treabă. Până pe 30 noiembrie, în fiecare localitate din colegiul meu va fi asfalt“, explică liderul PSD. Cuvântul asfalt revine foarte des în discuţie. Asfaltul e arma de campanie a lui Hrebenciuc. 

„Buciumi, asta e o comună din colegiul meu, e fost sat, a devenit comună de câţiva ani, n-a avut drum asfaltat în toată istoria sa seculară. Am vorbit cu primarul, am văzut problema, am băgat 10 miliarde pe 577 (hotărâre de guvern – n.r.), am găsit soluţia, am vorbit cu Căşuneanu, s-a apucat de treabă. Am vorbit luni, azi e vineri, e aproape gata. O să mergem să-l vedeţi. 8 kilometri. Tot cu asfaltul a fost un episod haios la Pârgăreşti. Tot în colegiul meu. Au plecat oamenii cu vacile dimineaţa la păşune, pe uliţă. Nu era asfalt. Seara era asfalt şi să fi văzut cum s-au oprit animalele în capul drumului, că nu-l mai cunoşteau. Babele au mers în ciorapi pe asfalt, că nu mai văzuseră la ele în sat. Serios!“, povesteşte Hrebenciuc. 

Totul e legal, banii vin de la Guvern, pe HG 577 – hotărâre prin care se alocă bani de la Guvern pentru reabilitarea drumurilor, pe bază de proiecte. E adevărat că dă câteva telefoane, la Guvern, la Consiliul Judeţean, dar de aia i se spune „sforarul“. Drept răsplată pentru că a pus piedici moţiunilor de cenzură şi a negociat prin Mircea Geoană supravieţuirea lui Tăriceanu în scaunul de prim-ministru, toţi liberalii îi răspund la telefon şi îi fac, la o adică, o favoare. Chiar în timp ce povesteşte despre campania din Bacău şi despre asfaltul pentru ţărani se întrerupe ca să-l sune pe secretarul general al Guvernului, Gabriel Berca, tot pentru o problemă de colegiu – Slănic Moldova nu are Cameră de Gardă şi Salvare. „Gata, se rezolvă, săptămâna viitoare avem hotărârea de guvern“, îi comunică primarului Şerban. După care revine la şosele: „Vreau să fac drum de la Poiana Sărată la Slănic, 18 kilometri sunt de şosea, acum e drum forestier. Şoseaua ar scurta cu 80 de kilometri drumul de la Braşov. Mai este proiectul de la Slănic la Dofteana, străpungerea muntelui, asta are vreo 15 kilometri. Vreau să unesc colegiul meu cu al lui Miron (Mitrea – n.r.), să unim Bacăul cu Vrancea, de la Mânăstirea Caşin la Câmpuri, ar fi 8 kilometri la mine şi 8 trebuie să-i facă Oprişan“.

Hrebenciuc nu umblă prin sate cu caravana roşie a PSD, că nu-i place şi consideră că este inutil. Dar are grijă să i se lege numele în mintea ţăranilor de asfaltul de pe şosea, de terenul de fotbal cu nocturnă din satul Lupeşti, de echipamentul echipei Zimbrul Caraclău (comandă specială la Steaua), de şcolile reparate şi dotate cu centrale termice. „Marele secret la ţară este zvonul. Ştii în cât timp circulă un zvon dintr-un capăt în altul al satului? În 9 ore. E mai eficient aşa. Mă opresc la bufetul din Tuta şi vorbesc cu un om şi acela dă startul la telefonul fără fir.“ Ce-i drept, e mai ieftin decât publicitatea electorală în ziare şi la tv. 

lstan :
August 7th, 2009 at 10:07 am
se simte talent si tandrete, suflet sensibil de langa Curtea de Arges…

kolima :
August 7th, 2009 at 11:10 am
Mda, am observat ca dv. toti, reporterii pe politic, dar mai ales cei care va ocupati de PSD, sunteti cazuti cu labutele in sus dupa Hrebenciuc. E unitatea de masura a coruptiei, e imbarligator, e uns cu toate alifiile, e dat dracului, dar cu toate astea, nutriti fata de el acea admiratie specific romaneasca a “omului simplu” fata de unul mai smecher decat el. “Al dracu’ Mitica!” Si dv., si colegul Sutu (si probabil nmai sunt si altii) aveti poze in care apareti alaturi de Hrebenciuc, va laudati ca stati la taclale cu el si, in general, faptul ca il cunoasteti si ca, mai ales, va cunoaste vi se pare maxima dv. realizare in viata. Sau, cel putin, asa reiese din ceea ce si felul in care scrieti.

Adriana Dutulescu :
August 7th, 2009 at 11:16 am
kolima, pot sa scriu si despre cum i-am descoperit sensibilitatea lui basescu si cit m-a impresionat, atunci m-ai mai acuza ca sint “cazuta pe spate”? de ce gindesti mahineist? oamenii nu sint albi sau negri. nici chiar tu 🙂

kolima :
August 7th, 2009 at 11:30 am
Cand am postat comentariul asta, ma gandeam daca sa scriu, ca un fel de PS, ca sunt absolut convins ca, daca o sa imi raspundeti, o sa faceti referire la Basescu. Nu l-am scris, dar oricum, nu mi-ati inselat asteptarile 🙂 .
Si ca tot ati adus vorba de Basescu, desi nu despre el era vorba aici, pot sa va intreb foarte simplu: pai de ce nu scrieti, daca v-a impresionat asa mult?
Iar daca vreti sa vedeti cu adevarat exemple de gandire maniheista, stiti dv. unde sa va uitati 😉

Codrin Scutaru :
August 7th, 2009 at 2:31 pm
Cred ca e de referinta ca model in politica romaneasca. Are deja emuli la celelalte partide (vezi Bogdan Olteanu) si se adapteaza la orice/oricine in PSD. Asta din cauza ca a preferat rolul de sforar/Richelieu/trezoriere neoficial si nu a cerut demnitati de prim rang. Eu unul o sa-l predau ca study-case la sociologie in cativa ani.

conu’ dorel :
August 7th, 2009 at 11:36 pm
LA MULTI ANI D-nule Viorel Hrebenciuc ! Aveti zodie de lider-zodia Leu .

diana :
August 10th, 2009 at 9:21 pm
D.Hebenciuc…..nu e OM ..e un SUPER OM…..Astia de comentati negativ….sunteti cumva sfinti sau va este ciuda ca nu puteti fi nici la degetul cel mic….al lui!!!!

Dana :
October 26th, 2009 at 10:59 pm
Ha, ha, ha. Nici pina acum (26 octombrie) drumul ala de la Pargaresti nu a fost asfaltat. Blondo se vede la a cui dictare ai scris. Deontologia profesionala ar fi trebuit sa te determine sa afli macar pe unde sunt acele drumuri, de care mentionezi. Dar de acolo di la centru nu stii se inseamna Pargaresti sau Barsanesti- Culmea numele seamana. Esti jenanta.