Fara ore suplimentare la locul de munca!

Cu siguranta stii zilele acelea foarte incarcate in care esti “obligata” sa ramai peste program doar pentru a-ti termina treaba. Si daca seful te mai roaga sa termini inca un raport cu siguranta vei ajunge tarziu acasa. Orele suplimentare iti pot afecta stilul de viata si duc la instalarea unui stres suplimentar. Hai sa vedem cum putem scapa de aceste ore peste program petrecute la locul de munca.

Chiar si cele mai mari companii au nevoie de angajati care sa lucreze ore suplimentare. Si aici intervine problema daca orele suplimentare sunt platite sau nu. In cazul in care sunt platite angajatii nu vor avea nicio problema sa stea cateva ore peste program sau sa lucreze si in week-end. In cazul in care nu sunt platite, orele suplimentare se transforma intr-un chin si stres pentru angajat, care isi va pierde rabdarea si concentrarea.

Mai mult decat atat, angajatii care lucreaza peste program in mod frecvent sunt mai putin dedicati familiei, au mai putini prieteni si intretin destul de greu relatiile cu acestia din cauza serviciului. Foarte multi romani sunt pusi in postura de a sta peste program fara a fi platiti, insa nu spun nimic din cauza faptului ca si-ar putea pierde serviciul. Gandeste-te insa ca timpul liber este doar timpul tau, pe care sa-l petreci cu familia, cu copii sau cu prietenii.

Contractul de munca. Atunci cand ai ajuns intr-un impas si nu stii cum sa te mai descurci cu orele suplimentare apeleaza la contractul de munca. Verifica daca pe contract sunt specificate si orele suplimentare. Daca acestea sunt trecute in contract nu prea ai ce sa faci decat sa iti cauti un alt loc de munca. Daca in schimb, orele suplimentare nu sunt mentionate in contract atunci ai tot dreptul de a refuza intr-un mod cat mai politicos si frumos efectuarea acestora.

Raport saptamanal. Cu siguranta ai avut o saptamana solicitanta si stresanta, insa inainte de a accepta orele suplimentare gandeste-te ca ai nevoie si de odihna. Asa ca intocmeste un raport cu lucrurile pe care le-ai facut toata saptamana la serviciu si prezinta-l sefului. Va trebui sa inteleaga ca daca vrei sa dai acelasi randament si saptamana viitoare va trebui sa ai parte si de cateva zile libere, chiar daca este vorba doar de un week-end.

Refuza si multumeste. Nu este nimic in neregula daca refuzi sa faci ore suplimentare, si mai ales daca nu esti platita pentru ele. ai de ales intre viata profesionala si viata de familie. Multi dintre noi raman peste program doar pentru a-i arata sefului ca sunt constiinciosi si capabili sa reziste la stres. Nu trebuie sa-ti transformi job-ul intr-un stil de viata, asa ca atunci cand nu ai chef de ore suplimentare vorbeste-i politicos si frumos sefului tau si explica-i ca mai ai si viata personala. Seful nu iti poate impune sa ramai peste program, asa ca dupa ce te-ai scuzat si i-ai spus ca nu faci ore suplimentare ai grija sa ii multumesti pentru intelegere (chiar daca iti da senzatia ca nu te intelege).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here