Cum functioneaza testele rapide pentru diagnosticarea COVID-19?

Testarea pentru COVID-19 este extrem de importanta pentru a reduce raspandirea virusului si pentru a avea cat mai putine cazuri. Cu toate acestea, alegerea testului corespunzator situatiei poate fi putin cam complicata din cauza diferitelor variante aparute pe piata. Iti vom usura alegerea fiindca in acest articol vei descoperi ce sunt testele rapide pentru diagnosticare COVID-19 si care este diferenta dintre ele si testele PCR.

De cate tipuri sunt testele?

De la cele PCR la cele care necesita sputa sau tampoane nazofaringiene, numarul si varietatea testelor disponibile pare sa fie unul destul de mare. Adevarul, insa, este ca exista in principal doar doua tipuri de teste si anume:

  • Teste antigen: pot detecta fragmente specifice ale coronavirusului si pot fi realizate in orice unitate medicala cum ar fi cabinet, spital, clinica etc. Deoarece timpul de obtinere a rezultatului este foarte rapid (de obicei 15 minute), aceste teste se mai numesc si rapide.
  • Test PCR: acest tip de test este considerat testul principal de detectare a virusului SARS-CoV-2 deoarece identifica ARN-ul virusului (materialul sau genetic) chiar si la cateva zile dupa infectare sau atunci cand nu exista simptome. Chiar daca timpul de asteptare a scazut considerabil de-a lungul timpului, tot este necesar sa treaca cel putin 24 de ore pentru a obtine rezultatul testului.

Cum functioneaza testele antigen?

Prin antigen se intelege o substanta care determina organismul sa produca anticorpi atunci cand patrunde in organism. Cu alte cuvinte, antigenul este o substanta straina pe care corpul nu o recunoaste si ca urmare sistemul imunitar produce anticorpi pentru a o combate.

Testele rapide antigen identifica astfel aceste fragmente proteice ale coronavirusului pentru a evidentia prezenta patogenului in randul persoanelor testate.

Ele sunt efectuate prin introducerea unui tampon nazofaringian in cavitatea nazala si combinarea probei cu o solutie speciala. Solutia din extract este apoi aplicata pe caseta inclusa in kit dupa care se asteapta migrarea acesteia timp de 15 minute pentru a evidentia cel putin o linie (linia C de control) sau doua linii (linia C de control si linia T care indica prezenta virusului).

Poti cumpara un test rapid antigen de la drmax.ro dar si de la alte farmacii, iar apoi poti face verificarea in propria casa sau orice alt loc. Este recomandata insa citirea cu atentie a instructiunilor fiecarui kit de testare cu antigen si respectarea pasilor specifici necesari.

Cat de exacte sunt testele antigen?

Conform Comisiei Europene [1], testele PCR si antigen sunt cel mai des folosite, insa metoda de functionare a fiecaruia este diferita.

Chiar daca ambele necesita probe nazofaringiene, testul PCR necesita echipament de laborator sofisticat si un timp mult mai mare de procesare. Pe de alta parte, testul antigen rapid necesita doar cateva minute pentru a determina daca persoana este infectata sau nu.

Cu toate acestea, testele antigen sacrifica din sensibilitate si specificitate (doua criterii importante pentru determinarea exacta a virusului) in favoarea obtinerii unui rezultat cat mai rapid. De aceea, testele PCR au ramas inca de baza pentru confirmarea sau infirmarea infectarii cu SARS-CoV-2.

Sensibilitatea testului este definita ca proportia pacientilor cu SARS-CoV-2 care sunt depistati corect pozitiv; specificitatea este reprezentata de proportia de pacienti care nu sunt infectati si care au fost identificati corect ca fiind negativi.

Deoarece testele rapide antigen au o sensibilitate si specificitate mai scazuta comparativ cu testele PCR, inseamna ca sunt mai putin exacte si pot produce mai des rezultate false. Din acest motiv, testele antigen negative nu ar trebui sa fie folosite pentru a incuraja activitati riscante care ar putea duce la infectarea mai multor persoane.

Referinte:

  1. Grover, Natalie, et al. “PCR, Antigen and Antibody: Five Things to Know about Coronavirus Tests.” Horizon Magazine, 18 Dec. 2020, ec.europa.eu/research-and-innovation/en/horizon-magazine/pcr-antigen-and-antibody-five-things-know-about-coronavirus-tests.