40 De Ani De Cand Primul Roman A Zburat In Spatiu

La 14 mai 1981, Romania a trimis primul cosmonaut din spatiu, devenind a 11-a tara din lume care a facut acest lucru. Dumitru-Dorin Prunariu a devenit a 103-a persoana din lume care a atins aceasta etapa. In prezent, exista 566 de astronauti din 38 de state care au zburat in cosmos.

Romania a inceput sa selecteze cosmonautii in 1997, deoarece la momentul respectiv a facut parte din acordul interguvernamental Intercosmos dintre tarile socialisti incepand din 1968. Din 7 finalisti, au fost selectati Dumitru-Dorin Prunariu si Dumitru Dediu. Cei doi candidati romani au inceput pregatirile propriu-zise in 1978 in Star City, Rusia. Timp de doi ani, au participat la cursuri teoretice si au efectuat, in acelasi timp, antrenament de zbor in avioane cu reactie, sarituri cu parasuta, antrenand greutatea simulata de avion si pregatindu-se pentru diverse scenarii de aterizare. Au urmat sute de ore in simulator. Cercetatorii romani care propusesera 11 experimente au ajuns in orasul Star si au pregatit cosmonautii pentru aceste experimente spatiale.

Lansarea a avut loc la 14 mai 1981 la ora 20:16, ora Romaniei, cu cosmonautul roman Dumitru-Dorin Prunariu si comandantul rus Leonid Popov la bord. Dupa 8 minute si 50 de secunde, nava spatiala s-a separat de ultima etapa. Au trecut 28 de ore inainte de cuplarea cu statia orbitala, timp in care cosmonautii au facut doua manevre orbitale, au testat sistemele navei si au avut, de asemenea, ceva timp sa se odihneasca. Sonda Soyuz 40 s-a cuplat cu statia orbitala Salyut 6 pe 15 mai la 21:50 ora Romaniei.

Impreuna cu echipajul statiei – pilotul-cosmonaut Vladimir Vasilievici Kovalionok, secondat de pilotul-cosmonaut Victor Petrovici Savinih – au derulat un numar de 11 experimente stiintifice romanesti in timpul zborului, patru experimente de la parteneri de zbor si alte cateva experimente care erau in desfasurare de la alte echipaje Intercosmos. Experimentele au fost pe teme de Fizica, Tehnologie Spatiala, Medicina si Biologie. Acestea au inclus studiul campului magnetic al Pamantului si influenta acestuia asupra organismelor vii, identificarea unor noi forme de existenta a materiei nucleare, investigarea modificarilor fluxului sanguin cerebral, central si periferic, precum si teste psihologice.

Printre experimentele romanesti s-au numarat:

experimentul ASTRO (colaborare IFIN-CASS-FAN) a evidentiat prezenta atomilor incomplet ionizati in spatiu si studiul proprietatilor acestora (sarcina, energie, noi tipuri de ioni) si interactiunile acestora. Experimentul a inclus doua componente, ASTRO-I si ASTRO-II, dispozitivele fiind plasate in exteriorul si, respectiv, in interiorul navei spatiale. Componentele dispozitivelor foarte complexe care, pe langa conditiile de selectivitate si sensibilitate, trebuiau sa indeplineasca conditii speciale de rezistenta, dimensiune si greutate sau de consum redus de energie electrica, au fost asamblate si montate la bordul statiei;

experimentul NANOBALANTA propus de ITIM s-a axat pe stabilitatea straturilor protectoare de dioxid de siliciu depuse pe componentele optice ale statiei spatiale (ferestre, lentile, celule solare etc.) sub influenta mediului cosmic (radiatii, microparticule solide, variatii de temperatura). In acest scop, stratul protector depus a fost utilizat ca rezonator si modificarile au fost monitorizate prin efectul asupra frecventei rezonatorului.

experimentul BIODOSE propus de CASS-IFIN a fost creat pentru a caracteriza iradierea in interiorul statiei orbitale. Experimentul a constat din doua componente: INTEGRAL, care a vizat masurarea fluxului de ioni grei in diferite zone ale compartimentului de lucru si MINI-DOSE-178, care s-a concentrat pe fluxurile de protoni pentru a caracteriza centurile de radiatii cosmice.

Misiunea celor doi cosmonauti s-a incheiat pe 22 mai. Dupa ce s-au decuplat de la statia orbitala, au finalizat un tur complet al exteriorului sau pentru a face fotografii pentru a arata altor experti starea complexului orbital exterior, dupa 3,5 ani de zbor spatial. Revenirea pe Pamant a misiunii Soyuz-40 a avut loc la 22 mai 1981, la ora locala 16:58 din Romania, dupa 7 zile, 20 de ore, 41 de minute si 52 de secunde petrecute in spatiu. In timpul zborului sau spatial, Dumitru Prunariu a parcurs o lungime de 5.226.000 km la o altitudine maxima de 384 km.

,,Zborul cosmic, ca experienta umana, a fost unic. Inca ma simt emotionat in momentele aniversare si acum, cand se apropie data lansarii, aproape ca simt acel fior pe care l-am simtit cand nava a parasit platforma 17 a Cosmodromului Baikonur si, consumand 270 de tone de combustibil in 8 minute si 50 de minute cateva secunde, m-am plasat pe mine si pe partenerul meu de zbor Leonid Popov pe o orbita circumterestra, la o altitudine de aproximativ 200 km, deplasandu-ne cu o viteza de 28.000 km / h in jurul Pamantului. Pentru mine a fost o experienta unica pe care speram sa o repetam   de un alt roman in viitorul previzibil “, a spus Dumitru Dorin Prunariu.

In cadrul evenimentului ROSA care a marcat acest moment istoric, presedintele Agentiei Spatiale Romane (ROSA), dr. Phys Marius-Ioan Piso, a subliniat importanta primilor oameni care au zburat in spatiu in testarea si perfectionarea metodelor si tehnologiilor de explorare umana. pe orbita pamanteasca joasa. In special, domnul Piso a subliniat rolul important pe care l-a avut Dumitru-Dorin Prunariu in infiintarea Agentiei Spatiale Romane in anii 90 si dezvoltarea ecosistemului spatial romanesc in anii urmatori, ca primul cosmonaut roman, dar si ca expert, prin expertiza sa tehnica si stiintifica.

Presedintele Agentiei Spatiale Romane a reamintit, de asemenea, cateva dintre aspectele cheie legate de rolul Romaniei in economia spatiala. ,,Avem aproximativ 1800 de experti care lucreaza in acest domeniu, in peste 100 de organizatii. Steagul Romaniei se afla pe racheta Ariane 6, cel mai nou lansator european, impreuna cu steagul altor 11 tari europene. Oferim servicii spatiale si suntem implicati in cele doua domenii de securitate spatiala. In domeniul securitatii spatiului, Romania, impreuna cu alte sapte state europene, face parte din consortiul european SST. Recent, senzorii romani au obtinut prima si singura imagine a reintrarii corpului rachetei chinezesti in ultima parte a orbitei sale, racheta care plasase primul orbit al statiei spatiale chineze. In domeniul securitatii cetatenesti, suntem implicati in monitorizarea dezastrelor naturale, a problemelor de mediu si a resturilor spatiale ” , a spus domnul Piso. ,,Cand vine vorba de legislatie, am facut mai multi pasi importanti, cum ar fi includerea infrastructurii spatiale in lista infrastructurii critice romanesti. Avem, de asemenea, o strategie la nivel politic: suntem singura tara care, in decurs de 15 ani, a avut de doua ori presedintia Comitetului ONU pentru utilizarile pasnice ale spatiului cosmic. De asemenea, facem parte din conducerea Academiei Internationale de Astronautica. Acestea sunt roluri cheie care subliniaza pozitionarea internationala a Romaniei in acest domeniu “, a continuat el. ,,Cu toate acestea, cel mai important obiectiv al programului spatial ramane sa fie capabili sa retina sau sa aduca tineri in tara, unde pot dezvolta o cariera stiintifica sau tehnologica de succes” , a conchis dl Piso.

Serghei Ryshkov, comandantul Statiei Spatiale Internationale in timpul celei de-a 64-a Expeditii, si astronautul japonez Soichi Noguchi au trimis un mesaj din spatiu catre Dumitru-Dorin Prunariu si Leonid Popov, multumindu-le pentru colaborarea pe care au inceput-o in acea perioada si adica a continuat pana astazi pe ISS.