Concediere – drepturile salariatului si regulile pe care trebuie sa le respecte angajatorul

Concedierea este doar una dintre modurile legale prin care poate inceta contractul de munca. In conformitate cu dispozitiile Codului Muncii, contractul individual de munca poate sa inceteze din varii motive justificate, implinirea varstei standard de pensionare, decesul angajatului sau finalizarea termenului pana la care a fost incheiat contractul.

Concedierea are loc la initiativa angajatorului, in baza unor motive care sunt perfect justificabile din punct de vedere legal si care nu au nicio legatura cu abuzul sau cazuri de discriminare. O sa descoperim care sunt conditiile legale, in care un salariat poate sa fie concediat si care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte angajatorul.

In ce conditii este legala concedierea?

Conform Codului Muncii angajatorul poate sa invoce motive subiective, dar justificate, pentru a concedia un salariat. Aceste motive se refera in special la situatiile in care, dupa diferite avertismente si atentionari, salariatul continua sa incalce in mod voit regulile si normele stabilite in contractul individual de munca, privind desfasurarea activitatii si a sarcinilor care ii revin salariatului.

Se poate ca salariatul sa fie concediat in momentul in care se produce o abatare destul de grava de la regulamentul intern al firmei si se demonstreaza ca acesta este vinovat.

Un alt motiv subiectiv care primeste justificare legala este concedierea in baza faptului incapacitatii salariatului de a continua activitatea de munca. Aceasta situatie presupune expertiza medicala si certificate medicale care sa ateste incapacitatea de munca. Asemanatoare cu aceasta situatie este aceea in care angajatorul constat ca salariatul este incompatibil profesional, in ceea ce priveste sarcinile de munca si nu poate continua activitatea in conformitate cu standardele impuse de firma.

Un caz particular in care angajatorul are drept de concediere este acela in care, salariatul se afla in arest preventiv sau in arest la domiciliu pe o perioada care depaseste 30 zile. Ca un ultim motiv pentru care salariatul poate fi concediat este urmarea inevitabila a desfiintarii locului de munca.

Cand este ilegala concedierea?

Exista cateva dispozitii legale in Codul Muncii prin care se interzice concedierea, fiind reguli care trebuie respectate de catre fiecare angajator. Astfel, nu se poate concedia un salariat pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala. In cazul in care se incalca una sau mai multe dintre dispoziile de mai sus, cel mai bine este sa ceri sfatul unui avocat online care te poate indruma spre actiuni legale pe care poti sa le intreprinzi pentru clarificarea situatiei si recunoasterea drepturilor ca salariat.

Este ilegala concedierea in timpul grevelor si a suspendarii activitatii de munca, in timpul carantinei. In cazul femeilor, acestea nu pot fi concediate daca s-a constat ca sunt insarcinate inainte de decizia de concediere, in timpul concediului de maternitate sau in timpul concediului pentru cresterea copilului. De asemenea, nu se vor face concediere in timpul in care salariatul se afla in concediu de odihna.

Daca indeplineste toate dispozitiile legale, decizia de concediere se realizeaza in forma scrisa, in care se justifica motivele si cauzele, precum si posibilitatea salariatului de a contesta decizia. In cazul in care te vei afla vreodata in situatia de a fi concediat, asigura-te ca angajatorul a indeplinit toate regulile impuse de lege si ca motivatia este justificata.