Analize pe care trebuie sa le faca orice femeie

Te simti bine, dar ai vrea sa faci un bilant al starii tale de sanatate, ca sa te asiguri ca nimic grav nu te ameninta. Iata cateva informatii despre ce analize si investigatii sunt necesare pentru a depista la timp orice tulburare sau afectiune.

Pentru a preveni unele afectiuni, dar si pentru a le depista la timp pe cele ascunse, care evolueaza fara simptome, este necesar sa te supui, din cand in cand, unor examene si analize medicale. Pentru aceasta trebuie sa-i faci o vizita medicului tau de familie cel putin o data la 3-5 ani daca ai sub 30 de ani, si in fiecare an daca ai peste 30 de ani. El iti va recomanda atat analizele de rutina, cat si eventualele investigatii speciale, tinand seama de varsta ta, de factorii de risc care te ameninta, de antecedentele familiale si personale. Iata care sunt testele pe care orice persoana sanatoasa ar trebuie sa le faca in mod regulat.

Intre 18 si 35 de ani

Femeia care planifica o sarcina ar trebui sa se prezinte la medicul ginecolog pentru investigatii si analize de sange, in scopul depistarii prezentei anticorpilor mpotriva toxoplasmozei, citomegalovirusului, rubeolei si a virusului hepatitei B si C. Daca analizele nu indica faptul ca pacienta este purtatoarea acestor virusi, nu exista motive de neliniste. n caz contrar, viitoarea mama trebuie sa intrebe medicul nainte de a ramne nsarcinata. Acesta poate sa-i recomande un tratament sau un vaccin. Femeia care asteapta un copil trebuie sa fie mereu sub ingrijirea ginecologului. Nu trebuie sa uite nici de vizitele regulate la medicul stomatolog. nainte de a naste, ar trebui sa-si trateze toate cariile. Este indicata, de asemenea, verificarea cavitatii bucale si a gingiilor.

De doua ori pe an: * control stomatologic pentru ndepartarea tartrului, depistarea cariilor sau a afectiunilor gingivale. Femeile nsarcinate trebuie sa mearga la dentist mai des – o data pe luna.

O data pe an: * analize de snge care urmaresc n general functiile hepatice, renale si ionice: probe hepatice, VSH, glicemie, colesterol, hemoleucograma, sideremia, calciu total si ionic, ureee, creatinina, acid uric, ASLO si orice alt test pe care l recomanda medicul de familie * examen de urina si sedimente – se face pentru depistarea tulburarilor n functionarea rinichiului * teste de snge pentru depistarea antigenului hepatitelor B si C. Daca unul dintre parinti este depistat pozitiv, obligatoriu testul trebuie facut si la copii * teste de snge: HIV, VDRL si TPHA (teste pentru depistarea virusului HIV si a bolilor venerice) * ecografie abdominala si pelvina * electrocardiograma (EKG) si electrocardiograma de efort * un examen complet la un medic de medicina interna, care include si verificarea greutatii, a tensiunii arteriale si a ritmului cardiac. Nu uita ca exista boli, de exemplu hipertensiunea, care se pot instala fara sa-si anunte prezenta prin anumite simptome. * examen ginecologic care include obligatoriu ecografie pelvina, examenul snilor si examenul secretiei vaginale, cu ajutorul acestuia din urma putand fi depistate eventualele infectii ginecologice * testul Babes – Papanicolau (dupa vrsta de 30 de ani) pentru depistarea precoce a cancerului genital * examen radiologic pulmonar (RX pulmonar)

O data la doi ani: * examen oftalmologic, in special daca porti ochelari sau lentile de contact

Intre 35 si 60 de ani

Dupa varsta de 35 de ani, n afara controlului regulat al snilor acasa sau la medic, femeile ar trebui sa faca din doi n doi ani o mamografie. Acest lucru este necesar chiar daca la palpare nu se simt modificari – schimbarile mici pot trece neobservate. Durerile de cap chinuitoare, migrenele, schimbarile frecvente ale bunei dispozitii, palpitatiile, excesul de sebum, caderea parului sau acneea pot fi cauze ale unor tulburari hormonale. Daca ai observat la tine aceste simptome trebuie sa faci investigatii suplimentare, citohormonale si hormonale, pentru evaluarea nivelului hormonilor secretati de hipofiza (FSH, LH) si a hormonilor ovarieni (estrogen, progesteron). La femeile cu varsta cuprinsa ntre 40 si 50 de ani se pot instala tulburarile specifice premenopauzei: oscilatii de tensiune, migreme, transpiratie excesiva, modificari ale dispozitiei sufletesti, tulburari de concentrare. Uneori pot aparea sngerari neregulate, menstre ntrziate. Femeile aflate la aceasta vrsta ar trebui sa acorde o atentie deosebita sngerarilor, mai ales daca apar dupa contacte sexuale. ntotdeauna trebuie sa-ti informezi medicul despre acestea! Daca n timpul investigatiilor medicul afirma ca exista modificari ale colului uterin, o interventie rapida previne agravarea. De asemenea, nu trebuie sa uiti de controlul lunar al snilor, pe care l poti face singura, acasa. Pacientele cu tulburari hormonale ar trebui sa efectueze o densitometrie, care urmareste depistarea la timp a osteoporozei. Se indica, de asemenea, controlul regulat al greutatii corpului (n fiecare luna) deoarece excesul n greutate favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare si ale articulatiilor.

De trei ori pe an: * examen ginecologic, cu ecografie pelvina, secretie vaginala si examenul snilor De doua ori pe an: * consult la medicul de familie sau la un specialist de medicina interna. Include, printre altele, verificarea greutatii, a tensiunii arteriale si a pulsului * electrocardiograma si electrocardiograma de efort * colposcopie – o metoda de examinare a colului uterin care se face pentru depistarea leziunilor de col uterin sau a cancerului de col. De retinut! nainte de menopauza se face o data pe an, iar dupa menopauza de doua ori pe an.

O data pe an: * analize de snge: probe hepatice, VSH, glicemie, colesterol, lipide totale, trigliceride, ionograma sodiu si potasiu, hemoleucograma, sideremia, calciu total si ionic, ureee, creatinina, acid uric, ASLO si orice alt test pe care l recomanda medicul de familie * examen de urina si sedimente * dozari hormonale – se efectueaza daca recomanda medicul de familie * testul Babes – Papanicolau – se efectueaza la un medic ginecolog si este indicat pentru depistarea neoplasmelor din sfera genitala * mamografie cu ultrasunete (o data pe an trebuie sa faca aceasta investigatie femeile intrate la menopauza) * examen oftalmologic dupa vrsta de 40 de ani, pentru a verifica acuitatea vizuala. Dupa vrsta de 40 de ani toti oamenii vor trebui sa poarte ochelari, caci ochiul mbatrneste si vederea scade * spirometrie (este obligatoriu o data pe an dupa vrsta de 40 de ani) – testeaza capacitatea pulmonara si depisteaza emfizemul pulmonar, astmul bronsic * examen radiologic pulmonar (RX pulmonar)

O data la doi ani: * testul HIV * mamografie cu ultrasunete (se recomanda o data la doi ani pentru femeile care nu au intrat nca la menopauza) * teste de snge pentru depistarea antigenului hepatitelor B si C

Dupa 60 de ani

De trei ori pe an: * analize de snge (medicul de familie va recomanda care analize vor fi efectuate); * examen de urina si sedimente * electrocardiograma * consult general la medicul de familie

De doua ori pe an: * control stomatologic * oscilometrie – este un test care masoara tensiunea n membrele inferioare * colposcopie

O data pe an: * spirometrie * densitometrie – un test care masoara dennsitatea tesutului osos si permite descoperirea osteoporozei * examen cardiologic * ecografie abdominala si pelvina * examen ginecologic, cu ecografie pelvina, secretie vaginala si examenul snilor * mamografie * testul Babes – Papanicolau * examen radiologic pulmonar (RX pulmonar)

Controlul sanilor

De la varsta de 20 de ani femeia trebuie sa nceapa sa-si controleze singura snii n mod regulat, astfel fiind descoperite la timp eventualele modificari. Cel mai bine este sa facem acest lucru la doua-trei zile dupa ciclu, o data la trei luni. Nu trebuie sa treci cu vederea un nodul care se simte in interiorul sanilor sau in axila, schimbarea culorii, formei sau marimii unuia dintre sni, retractarea (retragerea spre interior) a sfrcului sau aspectul de piele incretita, durerile spontane sau la palpare, secretia de lichid din sfarc, mici eroziuni in pielea sanilor. Daca observi unele dintre aceste lucruri, du-te cat mai repede la medic. Dupa varsta de 30-35 de ani, un control al sanilor trebuie efectuat o data pe an si la medicul ginecolog.

Invata sa te autopalpezi

La dus – trece-ti degetele peste toata suprafata snilor. O umflatura, o zona mai dura sau leziuni ale pielii sunt semne suspecte.

In fata oglinzii – tine minile ntinse pe lnga corp si apoi ridica-le deasupra capului. Forma si conturul snilor trebuie sa fie simetrice.

Intinsa pe spate – tine sub cap bratul de pe partea snului pe care l examinezi si palpeaza snul cu cealalta mna, cu miscari circulare, din exterior catre mamelon.