Care sunt cauzele si simptomele osteoporozei

Osteoporoza este o afectiune care face oasele mult mai fragile si mai predispuse la fracturare. Aceasta se dezvolta lent de-a lungul anilor si este de obicei diagnosticata doar dupa ce s-a produs deja o accidentare.

Datorita prevalentei si severitatii afectiunii in continuarea acestui articol vom mentiona cauzele si simptomele osteoporozei, pentru ca tu sa fii cat mai bine informata si sa observi mult mai usor potentiala prezenta a acestei afectiuni in viata ta.

Cauzele osteoporozei

Pierderea densitatii osoase reprezinta o parte normala a inaintarii in varsta. Cu toate acestea, anumite persoane tind sa piarda din densitate intr-un ritm mult mai rapid comparativ cu restul populatiei, ceea ce poate duce astfel la aparitia osteoporozei si la cresterea riscului de fracturare a oaselor.

Cauze si riscuri asociate cu genul feminin

Persoanele de gen feminin, tind sa piarda din densitate mult mai rapid in primii ani dupa menopauza. Riscul de aparitie a osteoporozei este mult mai mare in randul femeilor mai ales daca acestea au inceput menopauza mai devreme in viata (inainte de varsta de 45 de ani) sau daca au avut ovarele indepartate.

Femeile au un risc mai mare de aparitie a osteoporozei din cauza schimbarilor hormonale aparute in special in timpul menopauzei, deoarece nivelul estrogenului, un hormon esential pentru sanatatea oaselor scade drastic dupa aceasta perioada, fapt care duce la scaderea mult mai rapida a densitatii osoase.

Cauze si riscuri asociate cu genul masculin

De cele mai multe ori cauza osteoporozei in randul barbatilor nu este cunoscuta. Cu toate acestea, exista insa o asociere cu testosteronul, un hormon masculin care ajuta la mentinerea sanatoasa a oaselor.

Chiar daca barbatii continua sa produca testosteron si la batranete, riscul de aparitie a osteoporozei este mai mare daca nivelul acestui hormon este scazut.

Alti factori de risc care pot creste probabilitatea de aparitie a osteoporozei in randul barbatilor includ consumul excesiv de alcool, anumite medicamente cum ar fi cele cu steroizi si hipogonadismul, o afectiune caracterizata prin producerea unui nivel mic de testosteron.

Factori de risc generali

Pe langa factorii specifici celor doua genuri si inaintarea in varsta, exista insa si alti factori generali care pot duce la aparitia osteporozei si in randul copiilor sau a femeilor tinere cum ar fi:

 • Istoric medical familial de osteoporoza;
 • Tulburari alimentare prezente sau suferite in trecut cum ar fi anorexia sau bulimia;
 • Indice mic de masa corporala;
 • Lipsa unui program regulat de exercitii fizice;
 • Prezenta anumitor afectiuni precum cele inflamatorii sau hormonale;
 • Anumite medicamente cum ar fi cele antiestrogen care afecteaza nivelul hormonal si forta osoasa;
 • Consumul excesiv de alcool;
 • Fumatul.

Semnele si simptomele osteoporozei

Chiar daca tratarea osteoporozei in stadiul incipient poate ajuta semnificativ la prevenirea anumitor complicatii de-a lungul timpului, simptomele asociate cu densitatea osoasa sunt greu de detectat la inceput. Cu toate acestea, exista insa anumite semne care pot indica prezenta afectiunii cum ar fi:

 • Retragerea gingiilor – una dintre cauzele de retragere a gingiilor este pierderea densitatii osoase la nivelul maxilarului;
 • Forta de strangere mult mai mica – conform unui studiu publicat in 2018 [1], lipsa fortei de strangere a mainii este asociata cu densitatea osoasa scazuta.
 • Unghii casante – sanatatea unghiilor si starea acestora este un indicator bun al sanatatii osoase. Trebuie luati in considerare insa si alti factori care ar putea duce la deteriorarea acestora cum ar fi inotul, gradinaritul sau alte activitati manuale.

Pe langa aceste semne si simptome, osteoporoza nu prezinta de obicei simptome in stadiile initiale, ceea ce inseamna ca trebuie sa apelezi la teste specifice de determinare a densitatii osoase daca doresti o monitorizare activa a sanatatii oaselor tale.

Atunci cand osul incepe sa se deterioreze semnificativ, alte semne si simptome pot fi observate cum ar fi scaderea in inaltime din cauza fracturilor vertebrale de compresie, durere la nivelul gatului sau a spatelui si adoptarea unei posturi incorecte.

Daca prezinti simptome asociate cu osteoporoza sau consideri ca ai anumiti factori semnificativi de risc atunci apeleaza la un control medical specializat pentru a afla din timp densitatea ta osoasa si eventualele masuri pe care le poti lua.

Referinte:

 1. Li YZ;Zhuang HF;Cai SQ;Lin CK;Wang PW;Yan LS;Lin JK;Yu HM; “Low Grip Strength Is a Strong Risk Factor of Osteoporosis in Postmenopausal Women.” Orthopaedic Surgery, U.S. National Library of Medicine, Feb. 2018, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29430846/.