Care este diferenta dintre un dietetician si un nutritionist?

Nu ezitati intre a merge la un dietetician sau la un nutritionist, dar nu sunteti sigur in ce fel difera? Va vom povesti in detaliu mai jos.

In ultimii ani, lumea dieteticienilor si a nutritionistilor a proliferat. Cresterea supraponderalitatii la nivel de populatie si ingrijorarea mai mare pentru sanatate inseamna ca exista tot mai multi profesionisti al caror obiectiv este imbunatatirea dietei oamenilor. Importanta pe care contextul sportiv o acorda dietei a influentat si ea.

Acum, un dietetician si un nutritionist nu sunt la fel. Gradul de formare variaza, la fel si formarea pentru tratarea anumitor pacienti. Pentru a intelege, vom explica diferentele.

Ce este un dietetician?

Dieteticianul este un profesionist care nu este considerat un profesionist din domeniul sanatatii, care a studiat un modul de instruire in dietetica. Are capacitatea si autorizatia de a elabora meniuri axate pe persoane fara patologii care au ca scop imbunatatirea vreunui aspect al vietii sau sanatatii lor.

Din acest motiv, un dietetician va poate ajuta sa va concentrati un plan de slabire, sa concepeti un regim suplimentar pentru a creste performanta atletica sau sa creati o strategie de frumusete.

Cu toate acestea, aceasta clasa de profesionisti nu are suficiente cunostinte fiziologice, fiziopatologice sau dietetice pentru a se ocupa de tratamentul bolilor prin nutritie. Din acest motiv, nu pot dezvolta diete sau strategii nutritionale pentru a atenua simptomele. De asemenea, nu sunt instruiti sa se ocupe de nutritia enterala sau sa lucreze in spital.

Trebuie avut in vedere faptul ca prin dieta este posibila prevenirea si tratarea unui numar mare de patologii diferite. De exemplu, s-a demonstrat ca, de exemplu, epilepsia insensibila la medicamente poate fi abordata cu o dieta ketogenica.

Proiectarea acestor linii directoare este complicata, deoarece exista multe variabile care intervin in proces. In plus, este de obicei necesar sa se ia in considerare medicamentul pe care il ia pacientul.

Ce este un nutritionist?

Nutritionistul este un profesionist din domeniul sanatatii care a studiat o diploma in nutritie umana si dietetica. Este instruit sa pregateasca meniuri si diete pentru persoanele cu si fara patologii. De asemenea, lucreaza in domeniul nutritiei sportive, isi poate dezvolta functiile in contextul spitalului si se poate ocupa de liniile directoare de nutritie enterala pentru pacienti.

In acest caz, cunostintele privind functionarea corpului uman sunt mult mai mari. Nutritionistii au o viziune mai completa a fiziologiei corpului, originea si progresia multor patologii complexe si posibilele interactiuni dintre medicamente si alimente.

In plus, pot fi specialisti in medicina pe baza de plante, deci cunosc proprietatile plantelor medicinale pentru tratamentul afectiunilor.