Canada – o tara, sapte curiozitati

canda

Saptamana asta am primit un mail de la Gabi, colega noastra, in care ne spunea ca dupa 12 ore de zbor a ajuns cu bine in Canada. Inca se mai mira de cat de mare e masina verisoarei ei, la fel si casa in care locuieste, dar mai multe o sa va povesteasca ea cand se intoarce.

Pana atunci v-am pregatit cateva informatii interesante despre Canada, o tara pe care eu nu o gasesc prea atractiva, insa in care, daca as ajunge, as vrea sa merg in toate aceste sapte locuri.

1. In fiecare an, incepand cu 23 iulie, timp de 4 zile, in Vancouver are loc “Celebration of light” – una dintre cele mai mari competitii de artificii din lume. Cei peste un milion de spectatori admira focurile de artificii pe ritm de muzica gandite de reprezentantii tarilor din lumea larga care isi etaleaza tehnicile de ultima ora si materialele inovative sperand sa plece acasa cu marele premiu al competitiei.

2. Debitul de 168.000 metri cubi pe minut ii asigura Niagarei locul fruntas in topul celor mai puternice cascade din America de Nord. Este una dintre cele mai cunoscute cascade din lume si un magnet pentru cuplurile de tineri casatoriti care vin sa petreaca aici o luna de miere de neuitat.

3. Golfurile Fundy si Ungava se lupta pentru titlul de golful cu cea mai mare diferenta dintre flux si reflux din lume. Pana acum, statistic vorbind, Fundy conduce cu o diferenta de 17 metri fata de Ungava care are, in medie, o diferenta de 16.8 metri. Insa masuratorile efectuate pentru a determina diferenta nivelului apei oceanului se deruleaza de mai multa vreme in golful Fundy, decat in Ungava facand ca rezultatele sa nu fie perfect comparabile. Cert este ca de doua ori pe zi golful Fundy se umple si se goleste cu 100 de bilioane de tone de apa generand o cantitate imensa de energie.

4. Cea mai inalta cascada din Canada nu e foarte cunoscuta: e vorba de Della Falls, situata in Strathcona Provicinal Park – in interiorul muntos al insulei Vancouver. Este accesibila doar cu hidroavionul sau printr-un traseu de drumetie foarte dificil. A fost descoperita de Joe Drinkwater, un cautator de aur, si a fost numita Della dupa sotia sa.

5. Parcul Wood Buffalo ocupa cam doua treimi din delta Athabasca – cel mai productiv habitat de rate salbatice din Canada. Pe langa faptul ca e cel mai mare parc national din Canada, are si alte superlative: sustine cea mai mare populatie libera de bizoni din lume, ultimele exemplare in libertate de cocori strigatori, si cea mai nordica colonie de pelicani albi din America.

6. Apa turcoaz a lacului Luise, cu crestele inzapezite ale muntelui Victoria in fundal, este cea mai fotografiata scena din Stancosii canadieni. Culoarea interesanta a lacului este cauzata de particule fine de roca suspendate in apa, ce reflecta lumina albastra-verzuie. Este situat in Banff, cel mai vechi parc national al Canadei. La inceput, Louise se numea pe buna dreptate Lacul de Smarald, dar in 1884 numele a fost schimbat in onoarea printesei Louise Caroline Alberta, a patra fiica a reginei Victoria.

7. Numele curent, L’Anse Amour (Golfuletul Dragostei) este o corupere a unui nume mai vechi , “L’Anse aux Morts” (Golfuletul Mortilor).

In acest moment, populatia oficiala a orasului este de 7 locuitori, descendenti ai echipajului navei HMS Raleigh ce a esuat acolo in 1922. In apropiere se afla cel mai inalt far din Atlantic Canada, farul Point Amour, si unul cele mai vechi monumente funerare din Lumea Noua. Aceste atractii i-au adus locului faima nationala, fiind candidat in cursa pentru Cele 7 Minuni din Canada.