Sfaturi in alegerea avocatului potrivit

Indiferent de situatia de natura juridica cu care te confrunti, alegerea unui avocat potrivit pentru tine poate sa faca diferenta in solutionare. In trecut, era destul de dificil sa gasesti atat un avocat bun, care sa aiba un onorariu accesibil si cu care sa poti comunica indiferent de circumstante. Erai in cele mai multe cazuri obligat sa gasesti un avocat in orasul in care locuiai, pentru a-ti fi mai simplu sa te intalnesti cu acesta.

In prezent, nu numai ca este mai simplu sa alegi un avocat bun, datorita site-urilor de prezentare in care sunt inclusi avocati din toate domeniile de expertiza, dar ai sansa sa colaborezi in mediul online, fara ca distanta fizica sa mai fie o problema, la onorarii cu mult mai accesibile. Iata care sunt principalele sfaturi de care este bine sa tii cont atunci cand alegi un avocat:

Acreditare

Fie ca este vorba de un avocat fizic sau un avocat online, primul lucru pe care il faci este sa verifici daca isi practica activitatea in mod legal, ceea ce inseamna ca trebuie sa fie inscris in Uniunea Nationala a Barourilor din Romania. Acest lucru poate sa fie verificat prin cautare in Tabloul Oficial al Avocatilor din Romania, unde ar trebui sa gasesti orice avocat care este acreditat.

Domeniu expertiza

Este important sa te indrepti spre un avocat care este specializat in domeniul de expertiza din care face parte problema ta. Este putin probabil sa ai parte de indrumare de calitate intr-o problema ce tinde dreptul familiei, din partea unui avocat specializat in dreptul muncii. Exista si o serie de avocati care nu au un singur domeniu de expertiza de care se ocupa, iar in cazul acestora, conteaza foarte mult sa afli detalii despre experienta si tipul de colaborari cu ceilalti clienti.

Experienta

Acum, aproape orice avocat are o pagina de profil pe propriul site sau pe alte site-uri de prezentare a avocatilor. Este esential sa iti dai seama, inainte de a trimite un mesaj, daca avocatul te poate reprezenta si te poate ajuta in ce ai nevoie. Mai mult decat atat, la aceste pagini de profil poti gasi pareri ale clientilor care sa-ti ofere o imagine de ansamblu asupra modului in care lucreaza avocatul respectiv.

Onorariu

Este indicat sa vezi inainte mai multe oferte, pentru a alege ce ti se potriveste, atat din punct de vedere al calitatii serviciilor, cat si din punct de vedere financiar. Un avocat popular de la o casa de avocatura cu renume, va avea automat un onorariu mai mare fata de avocatii care sunt la inceput de drum sau care abia si-au deschis un cabinet. Depinde de tine in ce tip de avocat ai incredere si cat de mult esti dispus sa platesti. Un onorariu mare nu garanteaza automat profesionalismul avocatului.

Avocat online

In cazul in care ai de rezolvat chestiuni care nu necesita reprezentarea fizica, atunci poti alege consultanta juridica online. Indiferent din ce loc te afli poti sa discuti cu avocatul si poti mentine o colaborare de durata. De regula, onorariul este cu mult mai accesibil fata de serviciile fizice si rezultatele sunt la fel de bune.

Alege un avocat care isi desfasoara munca in mod legal, cu experienta in domeniul care te intereseaza si care are o reputatie buna, in urma parerilor celorlalti clienti. Onorariul nu defineste profesionalismul, iar intrevederile fizice nu sunt intotdeauna necesare.