Plimbare indrazneata prin arta si arhitectura Lisabonei

Capitala portugheza, frumoasa, accesibila si plina de lumina, surprinde calatorul cu un „Street Art” indraznet si avangardist, care va invita sa explorati orasul cu alti ochi.

Un bun inceput in calatoria prin arhitectura si arta Lisabonei ar putea fi Fundatia Gulbenkian, creata de magnatul petrolului nascut la Istanbul dintr-o familie de negustori armeni, Calouste Gulbekian (1869-1955), care, iubitor de frumos, si-a dedicat averea. sa adune o colectie extraordinara in palatul sau de pe Avenida d’Iena din Paris, care mai tarziu a devenit parte a Centrului Cultural Calouste Gulbenkian. In 1942 s-a mutat la Lisabona si a locuit acolo la Hotelul Aviz pana la moartea sa, lasand mostenire sculpturile, artele decorative, picturile si cartile sale valoroase Portugaliei. O mare parte din Parcul Santa Gertrudis a fost vanduta in 1957 Fundatiei Gulbenkian pentru o constructie revolutionara pentru epoca, care avea sa gazduiasca muzeul, cea mai buna biblioteca de arta din Portugalia, o sala de spectacole, o alta pentru lumini si subsoluri. Gradina este o alta capodopera in sine, poate in memoria filantropului Gulbenkian, pentru care natura era la fel de importanta ca si colectia sa: dovada a fost dragostea cu care a vorbit despre mosia sa din Franta, Des Enclos, unde vazuse copaci infloresc si flori pe care le-a plantat si care, in propriile sale cuvinte, i-au depasit visele de frumusete salbatica. In 1983 si datorita proiectului arhitectului Sir Leslie Martin, a fost adaugat Centrul de Arta Moderna Jose de Azaredo Perdigao, care contine o colectie valoroasa de arta moderna portugheza, inclusiv lucrari de Amadeo de Souza-Cardoso, arta britanica, lucrarile Armenianul Arshile Gorky si o colectie importanta de Vieria da Silva si Arpad Szenes. Dovada in acest sens a fost dragostea cu care vorbea despre mosia sa Des Enclos din Franta, unde vazuse inflorind copacii si florile pe care le planta si care, potrivit propriilor sale cuvinte, ii depasea visele de frumusete salbatica. In 1983 si datorita proiectului arhitectului Sir Leslie Martin, a fost adaugat Centrul de Arta Moderna Jose de Azaredo Perdigao, care contine o colectie valoroasa de arta moderna portugheza, inclusiv lucrari de Amadeo de Souza-Cardoso, arta britanica, lucrarile Armenianul Arshile Gorky si o colectie importanta de Vieria da Silva si Arpad Szenes. Dovada in acest sens a fost dragostea cu care vorbea despre mosia sa Des Enclos din Franta, unde vazuse inflorind copacii si florile pe care le planta si care, potrivit propriilor sale cuvinte, ii depasea visele de frumusete salbatica. In 1983 si datorita proiectului arhitectului Sir Leslie Martin, a fost adaugat Centrul de Arta Moderna Jose de Azaredo Perdigao, care contine o colectie valoroasa de arta moderna portugheza, inclusiv lucrari de Amadeo de Souza-Cardoso, arta britanica, lucrarile Armenianul Arshile Gorky si o colectie importanta de Vieria da Silva si Arpad Szenes.

Printre lucrarile permanente, arta din Orientul Indepartat, arta egipteana, mesopotamiana, greaca si indiana, pictura italiana din secolul al XVIII-lea, Rubens, Monet, Van Dyck, Rembrandt, sculpturile lui Apollo si frumoasa Diana Vanatoarea, ambele de Houdon ies in evidenta, opera de sticla de Rene Lalique. Expozitiile temporare aduc motive unice precum cel al „prin oglinda” unde realitatea si fictiunea se confunda. Este necesar sa se evidentieze lumina care se filtreaza prin ferestre, permitand o privire asupra schimbarii anotimpurilor care intra in parte din interior.

Enclava a expozitiei mondiale din 1998, Parcul Natiunilor a transformat estul Lisabonei intr-o zona moderna si centru de activitati culturale. Printre cladirile sale indraznete precum gara Oriente –de Santiago Calatrava–, Cazinoul sau Muzeul de Stiinta si Tehnologie, Turnul Vasco de Gama se remarca prin inaltimea sa de 145 de metri, astazi transformat in luxosul hotel Myriad din lantul Sana, unde va puteti bucura de gastronomie de prima clasa si de privelisti ale podului cu tiran Vasco de Gama care traverseaza raul Tajo, care leaga Lisabona de Montijo.

Chiar si in cadrul Parque de las Naciones, o vizita la Oceanariul Lisabona, care a fost ales in 2017 drept cel mai bun acvariu din lume, este inevitabil. Fundurile tuturor marilor sunt reprezentate in detaliu al florei si faunei lor in incinte oceanariului ale caror ape variaza ca temperatura in efortul de a recrea mediile acvatice in care speciile lor se simt ca acasa.

O parte din istoria Lisabonei se afla in pavajul strazilor sale pe care circula legendarele tramvaie, care este jefuita de proeminenta de recenta invazie a tuc-tuc-urilor care, trebuie spus, sunt utile pentru a parcurge aleile intortocheate admirand incitanta „Arta stradala”.

Renumita in lume, „Street Art” din Lisabona este considerata una dintre cele mai indraznete si creative din lume, atat de mult incat are un organism oficial: Galeria de Arta Urbana (GAU). Totul a inceput odata cu revolutia garoafelor din 1974 si la acea vreme era considerata o amenintare care nu era nici pe departe in categoria artei, dar incepand cu anii 90, valoarea ei a crescut pana in punctul in care astazi este unul dintre farmecele capitala portugheza. Proiectele lui Pixel Pancho si Vihls vorbesc despre mare, iar in opera lui Vhils putem observa cum aceasta distruge pentru a construi, rupand peretii, ranind peretele pentru a modela, printre altele, imaginea chipului Amaliei Rodrigues din Largo de Sao Tome-Alfama.

Este fascinant sa vezi peretii animati de fotografiile muzicienilor si fadistilor lui Camilla Watson sau sa dai peste reprezentarea unuia dintre cei mai semnificativi artisti ai Lisabonei de astazi, Bordallo II, care transforma in mod miraculos gunoiul in animale ale caror vehementa si detaliu le transforma in autentice. capodopere. Vorbind de arta, Four Seasons Hotel Ritz, situat pe unul dintre cele sapte dealuri din Lisabona, gazduieste o colectie impresionanta de tapiserii, picturi si sculpturi contemporane in salile sale.

Un pranz la Piata Ourique, degustand produse variate si proaspete, poate fi completat cu o vizita la Centrul de Interpretare din Pilar 7 – Puente 25 de Abril – investigand dezavantajele constructiei colosale si bucurandu-se de privelistile spectaculoase ale raului. In plus, este indicat sa te plimbi prin fabrica de experiente LX Factory, la poalele podului, pentru a te bucura de momente de vis intrand in incinta ei de vis. Ca punct culminant, Centrul Cultural din Belem prezinta lucrari de la Muzeul Colectiei Berardo cu figuri ale artei contemporane precum Andy Warhol, Pablo Picasso sau Francis Bacon.

Nu exista cuvinte pentru a descrie frumusetea Muzeului de Arta, Arhitectura si Tehnologie, opera studioului Amandei Levete. Conectat la cladirea din caramida rosiatica a Muzeului Electricitatii, structura sa albicioasa si conturul ondulat se imbina cu Tagus, asa cum ar face-o Opera din Sydney in golful sau si pare ca ar fi fost mereu acolo, in ciuda faptului ca este cea mai recenta constructie monument de la Lisabona.