Mitul sotiei perfecte: goana dupa o iluzie?

Constienti ca nu exista perfectiune, ne imbatam in fiecare zi cu dorinta de a fi perfecti in aproape orice domeniu. Chiar si atunci cand este vorba de “noi” in relatiile personale, iar dintre toate dorintele acerbe de atingere a unui stadiu desavarsit, cea de a fi “sotia perfecta” imi suna zilnic in urechi.

Nu stiu care dintre membrii unui cuplu isi propun mai cu ardoare indeplinirea visului unei sotii perfecte – pare sa fie cand o presiune inutila a femeilor asupra propriilor persoane, dar cateodata si proiectia unei implinirii absolute a barbatilor – „Vreau o sotie perfecta”, o spun ei hotarat.

Indiferent de unde vine doleanta, prima intrebare in incercarea deslusirii misterului este ce inseamna, de fapt si in linii mari, “sotia perfecta”?

Cu exceptia acelor putine situatii in care perfectiunea se defineste prin termeni subiectivi si mai mult interiori, decat exteriori: “Este perfecta pentru ca este speciala, pentru ca nimeni nu zambeste cum o face ea…” (zic unii barbati), in majoritatea cazurilor conceptul „sotia alias nevasta perfecta” este asemenea unei masini full-option. La drum lung, sa te poti baza pe ea, dar sa fie si comoda.

Ea poseda niste atribute exacte, confirmate de cercetatorii britanci care se pricep cat de cat si la masini. Asadar, o sotie trebuie sa fie cel putin 3 in 1: o amanta perfecta, o gospodina perfecta si o doamna in societate. E descoperirea stiintifica a britanicilor, dar si constatarea instinctiva a romanilor de acum sute de ani.

Totul are o explicatia:

Satfisfactia sexuala ramane, pe vant – pe ploaie, prioritatea primordiala a barbatilor. Insa, ei nu vor neaparat o profesionista, ci mai degraba o minte deschisa care sa accepte experimente erotice noi, macar de dragul de a invinge rutina.

Pe de alta parte, ultimele generatii au desfiintat oarecum mitul gospodinei perfecte. Barbatii, asa cum au aratat-o studiile, nu mai vad in gospodina perfecta femeia care isi petrece tot timpul ei liber in bucatarie, ci mai degraba femeia care ii surprinde din cand in cand cu un fel de mancare mai deosebit si care, constant, se ocupa de aspectul casei si de copii.

Cei mai multi dintre ei prefera sa manance in oras alaturi de o femeie fericita si odihnita, in detrimentul unei cine triste acasa.

Acest clasic “doamna in societate” reflecta dorinta barbatului de a avea langa el o femeie inteligenta, care sa se descurce in societate si a carei imagine sa il flateze.

Un alt studiu britanic a concluzionat: secretul succesului intr-un cuplu este o femeie mai desteapta decat barbatul.

Publicat in “European Journal of Operation Research”, studiul a trasat o linie clara: o femeie inteligenta si activa social va fi, pe termen lung, un partener mai interesant, un coechipier cu care nu te plictisesti cel putin prin prisma dialogului.

Iar cercetarile nu s-au oprit aici: oamenii de stiinta de la “Scoala de Business Geneva” au calculat formula matematica pentru o sotie perfecta si, implicit, pentru un mariaj de succes: cu 5 ani mai tanara, cu acelasi background cultural, dar mai isteata decat el.

Acum, stim in mare ce spun cercetatorii, ce spune majoritatea masculina, ne mai ramane sa aflam ce vor femeile atunci cand vine vorba de implinirea perfectiunii.

De cele mai multe ori, ele isi doresc sa fie ele insele si propria lor persoan, fara masti, fara chitibusuri sa indeplineasca “perfectiunea” care de fapt se traduce prin “a fi iubite exact asa cum sunt” de cel cu care isi impart viata – chiar daca zilnic se zbat sa invete o reteta noua sau o tehnica sexuala extravaganta.

Apoi, pe langa dorinta de a pastra pasiunea vie sau, altfel spus, de a-si pastra barbatul fidel relatiei lor, femeia intra in jocul de adulti numit “goana dupa perfectiune” mai mult pentru ele insele. Pentru ca, cu cat se plac mai mult, cu atat devin mai puternice.