Incredibil dar adevarat: Directorul general al Romaniei Libere le-a cerut ziaristilor sa directioneze impozitele catre ONG-ul sau personal. Plus santaj la surse

Gasesc in fiecare zi motive sa ma enervez, sa-mi fie rusine, sa regret ca am ales in viata meseria asta.Ce se intampla la Romania Libera, ziar la care am lucrat 4 ani, se numara printre aceste motive.Pe scurt, jurnalistii de la Romania Libera nu si-au mai vazut salariile de trei luni, asta dupa ce timp de 2 ani le-au primit cu mari intarzieri, si li s-a explicat, de catre directorul general, Adrian Rus, ca pentru a-si vedea banii, ar trebui sa plece pe teren cu oamenii de la vanzari. Adica daca un baiat de la Investigatii face o ancheta despre furtisagurile unuia, sa se duca la interviu si cu baiatu’ de la Publicitate, ca poate se cade la o intelegere, nu?In afara de asta, aflam dintr-o scrisoare deschisa adresata de colegii de la Romania Libera mogulului Adamescu, ca directorul general Adrian Rus, le-a cerut sa directioneze 2% din impozitul pe venit catre… ONG-ul sau de familie, pe care l-a infiintat ca sa adune bani pentru a-i sustine pasiunile sportive ale fiicei sale!!!!!!Aveti mai jos scrisoarea ziaristilor de la Romania Libera. Va rog sa o dati mai departe. Poate i se face rusine lui Adamescu.

Domnule Dan Grigore Adamescu,

După cum vă este binecunoscut, termenul limită pentru plata salariilor restante (aferente lunilor septembrie și octombrie) a expirat miercuri, 28 noiembrie. Dacă până acum mai exista o brumă de speranță că lucrurile se vor rezolva, deși nu am primit nici un semnal oficial în tot acest interval de timp, o discuție purtată în seara de miercuri de către redactorul-șefadjunct Laurențiu Mihu cu domnul director general Adrian Rus ne-a lămurit că situația a scăpat, de fapt, de sub control.
Precizăm că inițiativa discuției nu a aparținut domnului director general, lucru de altfel obișnuit în ceea ce privește raporturile dintre dumnealui și corpul redacțional, ci lui Laurențiu Mihu, care s-a intersectat întâmplător cu domnul Rus și, prin urmare, l-a abordat asupra chestiunii legate de plata salariilor.
În esență, mesajul domnului Adrian Rus este următorul: vina pentru neplata salariilor și lipsa performanțelor financiare ale grupului aparține în cea mai mare măsură redactorilor ziarului România liberă care, cităm, “nu sunt implicați în vânzare”. Cu alte cuvinte, domnul director general este convins că ziariștii ar trebui să-și folosească instrumentele profesionale pentru atragerea de publicitate. Este de la sine înțeles că o astfel de discuție între directorul unui trust de presă și ziariști nu-și poate avea locul, fiind un derapaj grav de la toate normele deontologice (oare dosarul penal al lui Dan Diaconescu și al colegilor săi nu are a face și cu acest gen de “jurnalism”?). Pentru că, totuși, discuția a fost deschisă de domnul Adrian Rus, în termenii de mai sus, nu există decât trei variante: 1. Domnul Rus, managerul unui trust de presă, nu cunoaște regulile elementare ale jurnalismului; 2. Domnul Rus vrea să compromită redacția RL; 3. Aceasta este unica modalitate prin care domnul director general înțelege să facă profitabil un produs media.
Precizăm că incidentul de miercuri seara nu este singurul prin care domnul Adrian Rus i-a iritat pe redactorii României libere. În aprilie, când salariile întârziau, așa cum se întâmplă și în prezent, domnul director general a trimis întregului grup un email în care ne ruga frumos să direcționăm 2% din veniturile pe anul 2011 către asociația “Din dragoste pentru sport”, pe care a creat-o special pentru a susține hobby-urile sportive ale fiului și fiicei sale.
Nu este treaba noastră că directorul general al unui trust de presă precum Medien Holding nu are simțul ridicolului, dar este de semnalat lipsa de empatie a domniei sale cu problemele reale ale angajaților săi. Mai mult, astfel de atitudini pun în pericol imaginea publică a trustului.
Având în vedere derapajele domnului director general Adrian Rus, dar și situația disperată a redacției României libere, vă comunicăm că respingem cu hotărâre asemenea abordări. Singurul capital de care dispune un jurnalist este propria credibilitate în ochii tuturor.
Considerăm că nu poate exista un motiv mai mare de ruptură între corpul redacțional și directorul trustului de presă care editează România liberă.
Nu în cele din urmă, întârzierea exagerată a plății salariilor pare creată cu rea intenție, tocmai pentru a împinge corpul redacțional al României libere într-un conflict cu administrația ziarului și, în special, cu dumneavoastră. Această posibilitate este cu atât mai revoltătoare cu cât de la domnul Rus știm două lucruri clare, pe care le-a spus în mod public: 1. Editorial, nu are nimic de reproșat României libere; 2. În clipa de față, veniturile RL acoperă în întregime toate cheltuielile ziarului.

Notă: În ceea ce privește recuperarea salariilor restante, vă comunicăm că vom proceda exact cum v-am înștiințat în scrisoarea precedentă (pe cale judecătorească).

29 noiembrie 2012

Cu stimă,

Gabriel BejanOctavian Palade
Mihu Laurentiu
 Dan Gheorghe
Adriana Toma Petre Badica
Cristian DogaruPaul Cristian Antoniu
Doru Cireaşă Mihai Barbu

Cristian Câmpeanu Catalin Bratu
Alexandra JelesFlorin Anghel
Anca Marisac Gabi Lupu
Andrei StancaOana Spanache
Flavia DrăganMargareta Nicolae
Mihaela Ene
Oana Voncick Marcel Stanciu
Sabina Fati

Razvan Martin
29/11/2012 AT 5:17 PM
Parca era un sindicat in redactie,extrem de activ in 2004, in timpul pseudo-conflictului cu WAZ. Acum vad ca tac malc. De fapt, n-am mai auzit nimic de el din 2004. Romulus Cristea il conducea atunci.

Adriana Dutulescu
29/11/2012 AT 5:45 PM
romulus cristea n-a mai fost platit timp de 6 luni si a plecat de la RL. sindicat nu mai exista

Laura Galeriu
29/11/2012 AT 6:53 PM
Va doresc bafta in demersuri! Am plecat de la Rl in 2000, cand lucrurile inca nu se stricasera. Numai bine tuturor si salutari speciale Margaretei Nicolae (singurul nume pe care il regasesc din colectivul de demult). Laura Galeriu

Romulus Cristea
29/11/2012 AT 7:52 PM
Draga Martin, sper ca nu ai tras ceva pe nas…Nu ma provoca. Cei de la Romania libera m-au escrocat cu 16.000+alte plati pe care le au. Din februarie nu mi-am mai primit salariilre. Interesanta e “solidaritatea”. Toti cei care semneaza asa zisul protest stiau de escrocheriile de la ziar, stiau pentru cine si cum se lucreaza acolo.Apropo, pentru cei dintre ei care habar nu au pe ce lume traiesc: pot sa dea in judecata pe cine vor ei, instanta nu le va da castig de cauza. Si ei stiu de ce si care au fost conditiile contractuale acceptate. In plus, stiu ca la Politie si Parchet cateva persoane de acolo au dosare in ancheta si nu pentru neplata salariilor. Ceva mult mai grav si niciunul din redactie nu va ridica ciocul sa zica, desi se dau cocosi. Dar de spalare de bani ati auzit?

Romulus Cristea
29/11/2012 AT 7:59 PM
Adriana, nu doar salariile pe 8 luni, am de recuperat de la RL ci si plata pentru lucurul la diverse suplimente RL (un gen de escrocherie dirijata de un personaj anchetat in prezent,pentru fapte grave, atat de grave ca nimeni nu ridica vocea acolo, nimeni nu sufla un cuvant ). Eu cred ca, mai devreme sau mai tarziu acolo vor zaganii catusele, asa cum le-a spus si o avocata. Ancheta care dureaza de cateva luni vizeaza nu doar actuali angajati ai RL ci si pe unii care au crezut ca daca fug scapa de raspunderea legii. Eu ii anunt, nu scapa nici de lege, nici de mine, au sa-mi dea bani, iar eu fac demersuri pentru recuperarea lor.

intrebator
29/11/2012 AT 10:39 PM
Vad ca din lista lipseste Vocea Parchetului/ DNA, Ondine? Vai, a fost deja ejaculata de domnu’ Adamescu?

Popa
29/11/2012 AT 11:23 PM
Ce este cu firma aia noua la etajul 9 condusa prin familia Iorgulescu? Face parte din grup? Sau domnul Rus mai trage niste bani la fel cu ca si cu Four Colors?

Romulus Cristea
30/11/2012 AT 3:36 PM
Mai, eu zic sa dati cartile pe fata. Cine e de bulau sa fie pus pe net. Apropo, responsabilitatea statelor de plata false nu stiu cui o sa fie atribuita deoarece, Barbu care se ocupa de alcatuirea lor e semianalfabeta. Imi este jena sa prezint dovezile. Madame Barbu mi-a trimis o serie de e-mail-uri cu greseli grave, interesant este ca aceste adrese au trecut si pe la Rus &CO. Barbu semianalfabeta de la personal scrie “miau legat” ca psisica si Rus contrasemneaza. Vai de capu vostru. Dar curand voi prezenta si falsurile si magariile.

Romulus Cristea
30/11/2012 AT 3:40 PM
Am uitat sa va mai zic ceva, o sa aveti parte de o noua surpriza. LA ITM mi-au aratat ca ziarul Romania libera nu a mai platit asigurarile pentru angajati de doi ani. Nici macar mie care aveam contract pe perioada nedeterminata nu drepturi de autor precum 99,999% din redactie. Si inca o intrebare, de ce guita acum? Pana acum, cand ati vazut ca nu imi platesc salariile de luni si luni de zile niciunul din voi nu a avut curaj sa zica ceva, stateati si va manifestati “solidaritatea” incasandu-va la “negru” banii pe articole.

Romulus Cristea
30/11/2012 AT 4:04 PM
Mai, dar de ce nu aveti niciunl curaj sa-i spuneti lui Rus “hai sictir”!? Eu i-am zis, chiar mai mult de atat. Insa singur nu fac fata si oricum as ramane singurul care i-a spus acestui nenorocit ca e un snapan. Apropo, daca ii veti verifa actele o sa descoperiti si alte fatete ale imposturii lui Adita.

Romulus Cristea
01/12/2012 AT 5:12 AM
http://romuluscristea.wordpress.com/2012/11/30/sabotati-ziarul-romania-libera/

adel
01/12/2012 AT 4:39 PM
atunci cat basisti ca Fati sau Campeanu care au mancat rahat cu polonicul sufera, nu ma pot decat bucura. Au primt ce meritau ptr slugarnicia lor

paul a.
02/12/2012 AT 1:22 AM
Cand se dadea afara de la RL unde era sindicatul.? Nu Romulus era lider?

Romulus Cristea
02/12/2012 AT 2:09 PM
Pentru anonimul si “curajosul” paul a.: Lider la ce? Nu ai avut niciodata mintea limpede sa realizezi ce e in jurul tau. s-ar putea sa nu-ti fi acceptat prostia ta. Ai atata curaj incat semnezi anonim. Daca nu stii pece lume traiesti, “afara de la Romania libera” s-a intamplat in toti cei 23 de ani postdecembristi ai ziarului. Imi aduc aminte doar cum stateai tu, de exemplu imbibat de alcool si ragaind pe hol sau cum de abia izbuteai sa raspunzi la orice buna ziua prin ragait. Ti-o spun ca prieten, daca nu ai cei sapte ani de acasa si vorbesti doar pe la colturi seara dupa zece sticle de bere, e cel mai bine sa te retragi undeva la tara, in izolare, poate iti prieste. Numai bine iti doresc si invata sa semnezi cu numele adevarat intreg, nu te molipsi doar de minciuna si lasitate de la Adamescu

pepe
03/12/2012 AT 12:01 PM
Romulus de ce nu ziceai nimic cand iti erau dati afara colegii (doar erai lider de sindicat) ? cand ti-a ajuns si tie latul la gat esti esti asa de activ pe toate siturile, forumurile . Nu pot sa cred ca ti-ai dat seama peste noapte ce fel de om este Adamescu & Co ai stiut tot timpul ce se intampla in redactie ,dar ai preferat sa lasi ciocul mic asta pana cand te-au mazilit si pe tine.

Romulus Cristea
03/12/2012 AT 5:39 PM
Pentru pepe: pentru care colegi sa spun, da nume concrete si o sa-ti dovedesc ca nu dorea sa actionez pentru el. Apropo, am in sertar 114 demisii ale celor frustrati acum si-mi reproseaza fel de fel. Colegii de care vorbesti, iti pot dovedii prin documente au facut intelegeri cu Adamescu si Anda Dobre: plecati din sindicat, lasati-l singur pe Cristea sa vorbeasca singur si eu nu va dau afara. La2-6 luni au fost dati afara. Problema este ca esti atat de curajos si lipsit de frustari, las ca Adamescu incat nu-ti dai nici numele nu poti oferi nici exemple. Uitat-te la tribunal cati oameni au ramas alaturi de mine, iti zic si eu 5 (cinci). Restul ca niste lasi si fricosi (si tu continui sa fi la aceasi categori) l-au pupat in cur pe Adamescu pentru cateva luni.

pepe
03/12/2012 AT 8:32 PM
Ma faci sa rad ! Sper sa te ajute pe tine tot atatia cat ai ajutat si tu ca ,,lider de sindicat”. Succes ! 🙂

Ştirile care contează – cu Sergiu Nicolaescu si fara Mugur Isarescu | La colţu’ străzii
09/01/2013 AT 10:27 AM
[…] Nu infierez, fiecare redactie poate sa-si faca agenda cum doreste, din presa romaneasca eu imi consum Hotnews, ZF, Gandul si Dilema si alte cateva reviste de nisa asa cum or fi ele, cu bune si rele. Recent m-am intors la Romania Libera, de aplaudat efortul celor d-acolo mai ales avand in vedere conditiile de lucru. […]

claus web
13/04/2013 AT 12:50 PM
Daca se poate de ce nu. Totul e posibil. Nu stiu daca sa numesc sau nu Romania, tara a nenumarate posibilitati si aoportunitati.