Festivalul National de Teatru ia startul sambata

Debutul editiei cu numarul 20 a Festivalului National de Teatru 2010, care se desfasoara intre 30 octombrie si 7 noiembrie, fost marcat astazi, 25 octombrie, printr-o conferinta de presa organizata la Club UNITER, la care a fost prezent si un reprezentant al echipei StiriDeBine.

Gazdele conferintei au fost criticul de teatru Cristina Modreanu, director artistic al FNT, si Aura Corbeanu, director executiv al FNT.

Ceilalti invitati care au participat la coferinta au fost Tania Radu, vicepresedintele ICR (Institutul Cultural Roman), Tomasz Kluz, coordonator de proiecte in cadrul Institutului Polonez, Mihaela Paun, director ArCub, precum si un reprezentant din partea British Council.

Cristina Modreanu, directorul artistic de la Festivalul National de Teatru, a explicat ca asteptarile culturale pe care le are publicul in Romania anului 2010 sunt mult mai mari, ceea ce este un lucru bun.

“Ceea ce am reusit in acesti ani, incepand din 2009, a fost sa reglam strategiile pentru a oferi macar o parte din spectacolele pe care oamenii asteapta sa le vada. Este foarte important sa-ti faci planuri mari, pentru ca macar o parte dintre ele sa se implineasca“, a declarat criticul de teatru Cristina Modreanu.

De asemenea, Cristina Modreanu a fost cea care a realizat selectia spectacolelor din cadrul FNT 2010. “Pentru mine, toate spectacolele sunt foarte importante. In momentul in care le-am ales, am considerat implicit ca le recomand pe toate dintre ele. Cand am facut aceasta selectie, am vazut mult mai multe spectacole“, a completat Cristina Modreanu.

Criticul de teatru Cristina Modreanu s-a implicat in ultimii trei ani in selectia spectacolelor care au fost incluse in Festivalul National de Teatru. “In acesti trei ani cred ca am incercat sa subminez privirea cliseistica a teatrului si sa subminez rezistenta la nou care se simte adesea in teatrul romanesc prin selectia spectacolelor si prin componetele straine pe care le-am adus la FNT- nume mari care circula acum pe scenele teatrului“, a marturisit Cristina Modreanu.

Tomasz Kluz, coordonator de proiecte in cadrul Institutului Polonez, a marturisit ca Institutul Polonez s-a implicat mai mult in Festivalul National de Teatru.

“Aducem la editia din 2010 a FNT un spectacol mare, ‘Dibuk’, un spectacol care a starnit o foarte mare discutie in Polonia atunci cand a fost montat. Spectacolul ‘Dibuk’ nu este pe placul tuturor in Polonia, mai ales din cauza subiectului pe care il abordeaza: spiritul evreiesc din viata polonezilor de astazi“, a explicat Tomasz Kluz.

Tania Radu, vicepresedintele ICR, a precizat ca institutia pe care o reprezinta a contribuit in acest an cu 120.000 lei pentru participarea la FNT a directorilor de teatre, directorilor de festival si a criticilor de teatru din strainatate, lucru care se integreaza in strategia Institutului Cultural Roman de promovare a teatrului romanesc in toata lumea.

Aura Corbeanu, directorul executiv al FNT, a incheiat conferinta de astazi cu o sinteza a tot ceea ce inseamna participarea si evenimentele din cadrul FNT 2010:

19 regizori romani; 20 de teatre din Romania, doua premiere; doua debuturi; 12 dezbateri/conferinte; 21 lansari de carte; doua expozitii; 6 filme in sapte nopti; 7 spectacole in cadrul sectiunii FNT va recomada; 9 spectacole radiofonice pe texte romanesti contemporane.

“Cred ca teatrul de calitate trebuie sa provoace, sa starneasca idei, sa provoace nelinisti. Nu trebuie sa ne lase indiferenti. Abia daca suntem cu totii de acord cu ceea ce vedem pe scena inseamna ca avem o problema“, a declarat in incheiere Cristina Modreanu.